Maxïmo Park in TivoliVredenburg

Een kleine twee jaar geleden stond Maxïmo Park nog enkele honderden meters verderop in het oude Tivoli. Nu is het oude gebouw ingeruild voor het gloednieuwe TivoliVredenburg, maar ook daar blijkt de Britse rockband een ijzersterk optreden neer te kunnen zetten bij de start van hun Europese tour.

Vanaf de eerste seconde is het duidelijk: voor een markante show moet je bij Paul Smith zijn. De leadzanger – gekenmerkt door zijn unieke stemgeluid vanwege zijn Geordie-accent – domineert op het podium niet alleen met zijn zang, maar vooral met zijn gebaar. De in een pak geklede – al gaat het jasje na een nummer of vijf uit – vocalist laat zien niet vies te zijn van bijpassende gebaartjes en danspasjes. Met zijn charisma en theatrale verschijning zou Smith niet misstaan in een musical, maar toch koos hij er elf jaar geleden voor om zich aan te sluiten bij Maxïmo Park.

En dat is geen keuze die hem windeieren heeft gelegd, deze band is hem op het lijf geschreven. Zowel bij het wat mystiekere Leave This Island als het stevigere Limassol weet de leadzanger keer op keer het publiek aan het dansen te krijgen. Naar eigen zeggen voelt hij zich deze avond niet eens op zijn best en moet hij daarom regelmatig een slok water nemen, maar als hij eenmaal begint met zingen en bewegen, is daar weinig van te merken. De energie spat er bij hem vanaf en dat is precies waar de optredens van Maxïmo Park om bekend staan.

Oud wint van nieuw
Ondanks het begin dit jaar uitgebrachte Too Much Information ligt de focus niet op het nieuwe album. Hun meest recente plaat is met ‘slechts’ vijf verschillende tracks vertegenwoordigd. Al met al zet de groep uit Newcastle een show neer die het hele repertoire bestrijkt. Het valt daarbij op dat de klassiekers van de eerste twee albums (Apply Some Pressure, Books From Boxes, Our Velocity, Girls Who Play Guitar) toch een stuk beter ontvangen worden, dan de meeste nummers van het recentere en meer met synthesizers gespekte werk van Too Much Information en The National Health. Al komen de voeten bij Hips & Lips en Brain Cells zeker wel van de vloer.

Oud wint het deze avond dus van nieuw en dat geldt niet alleen voor de liedjes, maar ook voor het concert zelf. Want vergeleken met het optreden in het oude Tivoli maakt Maxïmo Park zich er redelijk makkelijk vanaf. Na negentien liedjes, verspreid over nog geen vijf kwartier, zoekt de band de kleedkamer al weer op – een stuk sneller dan destijds op de Oudegracht. Misschien dat Smith ondanks zijn energieke performance inderdaad niet helemaal fit was en vooraf besloot liever gedurende ruim een uur een topoptreden neer te zetten, dan anderhalf uur lang een net niet perfecte show te laten zien.

Primeur
Bovendien is de kwaliteit van de songs op zo’n avond iets belangrijker dan de kwantiteit en wat dat eerste betreft hebben de aanwezigen niets te klagen. Want de vlekkeloos zingende Smith wordt door gitarist Duncan Lloyd, bassist Archis Tiku, toetsenist Lukas Wooller en drummer Tom English uitstekend ondersteund. Daarbij heeft de band halverwege de avond een heuse primeur in huis. Het enkel op Soundcloud uitgebrachte Random Regrets wordt voor het eerst live gespeeld. Hetgeen doet vermoeden dat de band stiekem al weer aan zijn zesde studioalbum begint te denken. Direct daarop volgt The Night I Lost My Head van hun allereerste demo, waarmee de cirkel binnen het oeuvre direct rond is.

Maxïmo Park in TivoliVredenburg
Gezien op vrijdag 10 oktober 2014
Foto’s: Sebastiaan Petiet

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.