Mike + The Mechanics in TivoliVredenburg

Maar liefst 26 jaar moesten we wachten om Mike Rutherford en zijn Mechanics weer in een Nederlandse zaal te zien. Ook dat was destijds in Utrecht, in de oude zaal van Vredenburg met de progrockers van IQ in het voorprogramma. Paul Young (van Sad Café, niet die van Love Of The Common People) en Paul Carrack waren toen de gevierde zangers. Helaas is Young veel te vroeg gestorven en raakten Rutherford en Carrack met elkaar gebrouilleerd.

Met het nieuwe zangduo Andrew Roachford en Tim Howar maakte Mike + The Mechanics in 2011 een doorstart met een vertrouwd klinkend album: The Road. Met dit duo is de band nu ook letterlijk weer on the road. Rutherford verontschuldigt zich in de Ronda met weinig woorden voor de lange afwezigheid en kondigt verder aan van alle albums iets te spelen. De titel van deze reeks optredens is niet voor niets de Hits Tour.

Indien alleen de in Nederland behaalde hits gespeeld zouden worden, zouden we een kort avondje hebben (slechts enkele singles haalden hier de hitlijst). Een betere omschrijving zou zijn: The Best Of Mike + The Mechanics. Met Howar als de vertolker van de door Paul Young gezongen nummers en Roachford die Carrack vervangt zit de vaart er direct goed in. Een nog niet opgenomen nummer, het door Roachford gezongen Let Me Fly, onderbreekt het feest der herkenning. Dat is snel terug als de begintonen van de Genesis-klassieker Turn It On Again klinken.

Ook Roachford mag laten horen waar hij bekend van is geworden: zijn hit Cuddly Toy zit wat ongemakkelijk tussen de Genesis-nummers. Bij I Can’t Dance krijg je voor het eerst duidelijk het gevoel naar een coverband te kijken, de stem van Howar lijkt niet veel op die van Phil Collins. En of het zo moet zijn, knaagt dat gevoel door als Roachford niet kan tippen aan Carracks klanken in The Living Years.

Gelukkig is dat bij de rest van de nummers geen hinderlijke factor meer. De heren laten zien fantastisch te kunnen zingen en entertainen. Dat laatste is ook wel nodig want behalve een achtergrondgordijn is van enige podiumaankleding geen sprake. Tijdens de afsluiter Word Of Mouth krijgen de muzikanten ieder hun solospot: Luke Juby, de toetsenist die zich ook met sax en bas laat zien, de geweldige ex-Genesis-tourgitarist Anthony Drennan (die net als Rutherford de bas en gitaar afwisselt) en drummer Gary Wallis, die o.a. met Pink Floyd getoerd heeft. Vakmensen bij elkaar die er veel te snel mee op houden; klokslag 22.00 uur is het al weer gedaan en maakt Rutherford zijn belofte niet waar: van M6 en het experimentele Rewired is niets gespeeld.

Mike + The Mechanics in TivoliVredenburg
Gezien op dinsdag 13 mei 2015
Tekst en foto’s: Bert Treep

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.