Neil Diamond in de Ziggo Dome

LFL_NeilDiamond_03

Het publiek kreeg in de Ziggo Dome wat het redelijkerwijs van Neil Diamond had mogen verwachten: een feestelijke avond met een levende muzikale legende. Wat strammer, soms wat kortademig, maar verder goed bij stem. Een geoliede band en een vlootschouw van vakkundig gemaakte songs. Maar vooral: een legende.

Als Neil Diamond even na achten het podium betreedt, dan staat er ook echt iemand: zo’n 125 miljoen platen verkocht, hits vanaf de vroege jaren zestig, hij kan makkelijk een hele avond vullen met eigen nummers die we allemaal kennen. Niet gekleed in zo’n spreekwoordelijk felgekleurd lawaai-shirt, dat heeft Diamond (74) niet meer nodig. Met zijn grijze lokken, dito gezichtsbeharing en kleine oogjes doet hij een beetje denken aan de postbode uit Cheers, als hij zijn mond opent, gaat alle aandacht naar zijn stem. Die moet duidelijk even opwarmen. Niet dat Diamond moeite heeft de juiste tonen te vinden en ook het volume en de kenmerkende rasp zijn in orde, maar de uithalen missen in het begin wat kracht. Dat wreekt zich vooral in het tweede nummer, Love On The Rocks. Hello Again en Pretty Amazing Grace vergen wat minder power, bij Kentucky Woman, eerder gecoverd door Deep Purple, komt de machine op stoom: daar is de uithaal.

Vervolgens trakteert Diamond ons anderhalf uur overtuigend op zijn klassiekers, om daarna weer iets in te zakken. Solitary Man nog iets langzamer dan we van de plaat kennen, daarna voluit. Een beminnelijke gentleman, helemaal als hij, niet gespeend van humor, tijdens Girl, You’ll Be A Woman Soon oudere dames kushandje toebedeelt. Diamond, zijn elfkoppige band en twee zangeressen bewegen zelf dan misschien niet al te veel op het podium, bij Beautiful Noise gaat de zaal los.

Het is een goed gebruik om bij dit soort concerten te melden dat het publiek divers was, van jong tot oud, maar dat zou hier toch een beetje potsierlijk zijn. Natuurlijk was er een enkele tienerdochter met haar ouders meegekomen, maar verder barstte het van de mannen in overhemden met korte mouwen en vrouwen die of net van de kapper kwamen of een lekker kort koppie hadden, of beide. Neil Diamond gaat al ons hele leven mee: ik hoorde Longfellow Serenade als tiener bij de buren (het zou me niets verbazen als ook zij in de zaal zaten), later was mijn middelbare-school-Engels net goed genoeg om te ontdekken dat Love On The Rocks over alcohol gaat en nu staan we met zijn allen hier. De kampioen van de gewone man, zo mooi beschreven in Forever In Blue Jeans. Niks mis mee.

Dat is wat het meeste opvalt: wat zijn die songs goed geschreven. Compact, concreet, eerlijk. Neem Brooklyn Roads, over de buurt waarin hij opgroeide. Als je het vergelijkt met Sonnevelds Het Dorp dan wint Neil Diamond glansrijk, omdat bij hem het jammeren ontbreekt. Of neem I Am… I Said, zo wrang horen we ze zelden. Jammer dat het deze keer bewaard werd tot vlak voor de toegiften, waardoor Diamond de kracht niet meer had om het de gewenste bitterheid mee te geven. Nu ja, als dat nu de enige tegenvaller was, dan had niemand reden om te klagen. Dat doet dan ook niemand en bij de toegiften (onder andere Sweet Caroline en America) gaat het dak eraf. Dat was nog eens een welbestede avond.

Neil Diamond in de Ziggo Dome, Amsterdam
Gezien op donderdag 25 juni 2015
Foto’s: Sebastiaan Petiet

34 Reacties

 1. Pauline & Andre 26 juni 2015 Reageer

  wat een heerlijk herkenbaar stukje en een eerlijke reflectie op een topavond.

  Je (clandenstiene) dansende, zingende en joelende buren op rij 11 – rechts van je

 2. Danny van Voorst 26 juni 2015 Reageer

  Zittend op de eerste rij in het midden heb ik de avond van mijn leven gehad. Een droom om mijn held sinds peutertje van zo dichtbij te zien. Ik ben iets jonger dan de gemiddelde fan maar kon moeiteloos mee brullen met elk nummer. Wel viel me op dat hij soms de uithalen net niet haalde. En ook was hij zichtbaar strammer en ouder dan vier jaar geleden. Misschien dat ik daarom dit concert wel waardevoller vond dan de vorige. Wat een held. Ik hoop op nog een return maar ben eerlijk gezegd bang dat dit de laatste keer was. Grandioos

 3. harry 26 juni 2015 Reageer

  Het was de vierde keer dat ik dit geweldige optreden mocht meemaken en het was nog steeds fantastisch laat veel artiesten maar een voorbeeld aan hem nemen en op 74 jarige leeftijd nog zo optreden

 4. joke 26 juni 2015 Reageer

  Het was de vijfde keer dat ik het concert mee mocht maken. Het was een geweldige avond en ik heb wederom heerlijk genoten, meegezongen en gedanst. Ik ga zo weer

 5. Sylvia van Riel 26 juni 2015 Reageer

  Dank je wel voor deze eerlijke onbevooroordeelde resencie! Dit meisje van 49 heeft sinds 1984 alle Nederlandse en Belgische concerten van Neil Diamond gezien en goede wijn behoeft geen krans maar wel eerlijk commentaar!

  • Antie 29 juni 2015 Reageer

   Dit meisje van 60! zag voor ‘t eerst haar popheld van toen, maar als het aan mij ligt zeker niet voor ‘t laatst!
   Wat een meezing feest van alle oude hits, nu nog steeds aan het nagenieten van dit onvergetelijke concert! wat ik eigenlijk net zoals in de recentie heb beleefd, alleen heb ik wel degelijk veel jongeren gespot! en daar zal Neil best trots op zijn!

 6. Joke 27 juni 2015 Reageer

  De muziek van Neil is de rode draad in vele levens, vandaar zijn trouwe fans, van binnen zijn wij allemaal nog die 20-ers van toen! Dit is nog echte muziek en zijn stem is mooi doorleefd en nog steeds warm. Goed geschreven en helemaal zoals ik het ook heb beleefd, respectvol naar Neil en zijn fans toe, dankjewel

 7. Frank Trebus. 27 juni 2015 Reageer

  Echt genoten van Neil Diamond,heerlijk!

 8. Annet Haans 27 juni 2015 Reageer

  Samen met mijn dochter en 2 vrienden naar Neil Diamond geweest,GEWELDIG!!
  Wat een stem en entertainer SUPER.Zou graag vanavond er weer bij willen zijn.

 9. Maur1 27 juni 2015 Reageer

  Het was echt een top avond. Ik ging er met gemengde gevoelens heen. Zou hij het nog kunnen de oude meester? No worries een beetje strammer ja, maar still going strong. En wij gingen finaal uit ons bol. Zijn stem heeft absoluut niet aan kracht ingeboet en zong spat zuiver. De langere uithalen waren hier en daar wat bibberig misschien, maar menig artiest zal hier jaloers op zijn. Enig minpuntje was ‘t feit dat de muziek (gitaarsessies) te hard/schel waren en we daardoor soms onze vingers in onze oren stopten, maar who cares? Op weg naar huis in de auto hebben wij ons feestje verder gevierd totdat we thuis waren. Als er voor vanavond nog kaartjes geweest waren, zou ik er nog een keertje heen gaan om het feestje nog eens over te doen.

 10. ton 27 juni 2015 Reageer

  Geweldige avond gehad.Ik zag veel 55 plussers weer 25 worden Het is muziek waar onze generatie mee is opgegroeid.Ook het geluid en de belichting maakte het concert conpleet,nogmaals een avond om nooit te vergeten.

 11. Anneke 27 juni 2015 Reageer

  Deze recensie is eerlijk en de reacties zijn heerlijk om te lezen Wij mijn zoon en ik hebben de avond van ons leven gehad genoten kan ermee op teren heerlijk meezingen ik had graag vanavond nog een keer gegaan Ja wie Niet? Het was in een woord fantastisch grandioos om een leeftijd genoot zo te zien een vakman op en top het was mijn derde keer en hoop hem nog eens te mogen zien Maar voor nu bedankt Neil voor weer een onvergetelijke avond

 12. Marie-Jose 27 juni 2015 Reageer

  Ik heb afgelopen donderdag een fantastische avond gehad! Had heimwee vanavond….

 13. Jan 28 juni 2015 Reageer

  Top avond gehad had het niet willen missen.

 14. meo 28 juni 2015 Reageer

  …warm en teder optreden….

  …alleen walgelijke policy van het Ziggodome om mensen na het concert weg te jagen….je kan wel een drankje kopen (wat duur is) maar je mag het niet rustig opdrinken…..wannneer je nog naar dr de merchandise stand loopt. …wordt je vetmanend toegesproken het tent te verlaten…….walgelijk. …op-geld gehaaide-wolven….

 15. bloeme 28 juni 2015 Reageer

  donderdag met echtgenoot en zaterdag met dochter geweest

  heb genoten, hoop dat hij nog een keer komt, blijft mijn

  idool

 16. Hilda 28 juni 2015 Reageer

  Hopelijk een volgende keer in de Ahoy! Toch de mooiste muziek tempel van Nederland

 17. Johan 28 juni 2015 Reageer

  Nooit verwacht dat een optreden zo doordrongen kon zijn van liefdevol respect. Mijn echtgenote en ikzelf zulllen dit niet snel vergeten. Wat een stem, nog steeds doorleeft en met passie.
  Dank u Neil voor de fijne avond. Dank u Ziggo Dome voor de goede akoestiek. Wij Belgen met het sportpaleis verknoeien veel optredens. Gelukkig hebben we de uitstap naar Amsterdam gedaan.

 18. Yvonne Wiskie 28 juni 2015 Reageer

  Wat een top avond,geweldig!!!wat kan die man zingen diep respect op zo`n leeftijd.Zal nog lang naar hem luisteren.Dank je wel Neil Diamond.

 19. Cisca 28 juni 2015 Reageer

  Wat hebben wij , mijn man en ik genoten! Opgegroeid met de muziek van *onze* Neil..Mijn wens is uitgekomen..ik was er bij…wat een stem, wat een persoonlijkheid..op naar (hopenlijk) een volgende keer!
  Bedankt Neil XXX

 20. Emmy den Ouden 29 juni 2015 Reageer

  Donderdag een geweldige avond gehad ,hoogtevrees overwonnen en met een uitbundige rij alles meegezongen geweldig dat een man het verschil kan maken,van het begin tot het einde genoten.

 21. Arie Verburg 29 juni 2015 Reageer

  Geweldig wat een optreden van een zeer groot popartiest. Ik vergelijk hem een beetje met Bruce Springsteen en Paul McCartney.Alle 3 hebben ze tientallen grote hits geschreven, geven ze op hun oude dag nog steeds goede concerten. alleen Neil Diamond is nog het best qua stem. wat een geluid kan die man met z’n stem op zijn 74e nog brengen. Mijn vrouw, geen al te groot fan van Neil Diamond was erbij en stond sprakeloos. Fantastisch vond ze het. Een concert om nooit te vergeten.

 22. Hans 29 juni 2015 Reageer

  Als dat maar goed gaat dacht ik. Met mijn Russische vriendin die hier al 15 jaar woont, maar van die hele Neil niets heeft meegekregen omdat alles wat westers was niet mocht doordringen daar, naar een concert van niet de meest spectaculaire zanger. Zelf wist ik al hoe het zou zijn, omdat ik al eerder naar een concert van Neil Diamond was geweest. Mijn vriendin die zijn liedjes niet kende genoot met volle teugen en was diep onder de indruk. Een prachtig concert volgens haar. En zo is het maar net. Brooklyn Rose werd onvergetelijk mooi vertolkt, alleen daarvoor had ik het niet willen missen. Deze held is nog springlevend!

 23. Margreet 29 juni 2015 Reageer

  Ik woon in Portugal naar Nl gegaan voor Neil mijn 5 de concert zaterdag avond weer kippe vel wat nog een stem mijn kleindochter was mee ook zij vond het amazing hopelijk niet het laatste concert niel Dank je.

 24. Joep Mens 29 juni 2015 Reageer

  @Hilda

  Ahoy de mooiste poptempel? Ahoy wordt in alle opzichten dik verslagen door de Ziggodome bijv. wat betreft akoestiek, eten en drinken, parkeren, sfeer, garderobe, service, air-conditioning, toiletten, aanrij routes, stoeltjes, podiumzicht etc etc.

  Onzin dus.

 25. Patrick 29 juni 2015 Reageer

  40 lentes jong, en voor de eerste keer bij Neil. Heb er lang naar uitgekeken en genoten van iedere seconde. Wat een artiest, voor mij een levende legende. Dit had ik absoluut niet willen missen. 2,5 uur aan een stuk topperformance, dat doen de jongere artiesten hem nauwelijks na. Chapeau!

 26. Adrie van Dijk 29 juni 2015 Reageer

  27 juni was een TOP avond
  GENIETEN van begin tot eind
  Fan vanaf 1966

 27. Tineke van Vugt 30 juni 2015 Reageer

  wat een geweldige topavond hebben wij beleefd met Neil Dianond. Wat een artiest!!
  Het hele concert aan een stuk door gezongen . Bedankt Neil voor deze avond. Respect !!!

 28. Rosi 1 juli 2015 Reageer

  In 1988 voor het eerst naar een concert van Neil Diamond geweest, toen in Ahoi. Nu 25 Juni eindelijk weer naar een concert van Neil Diamond in Ziggodome! Het was geweldig! Prachtig concert van Neil diamond, hoop dat hij nog eens terugkomt in de toekomst. Ook de locatie Ziggodome: geweldig!

 29. Inge en Frans 7 juli 2015 Reageer

  Wat een fantastische avond was dit. Het was mijn vijfde keer bij Neil en wat mij betreft komt er een zesde! Ik kan nu al niet wachten. Voelde weer echt een puber die naar haar idool stond te kijken. Geweldig!!!

 30. willem&marleen 25 december 2015 Reageer

  wie heeft er voor ons een cd of copie van het nummer
  sweet caroline,wereld nummer.
  graag op sturen naar b.v.d.
  marleen
  mcm de grootstraat 108
  3119vp schiedam

 31. Suzanna 4 januari 2016 Reageer

  Het was mijn vijfde keer en zat nu tweede rij vlak voor het podium en heb ook een kushand toegeworpen gekregen..
  Het was een geweldig optreden in het Ziggodome… Ik heb genoten en laat iemand hem dat maar na doen met zijn 74 jaar!

 32. Saskia 17 januari 2016 Reageer

  Mijn tweede concert van Neil. Ik heb genoten en was ontroerd bij sommige songs. Hoop hem echt nog een (laatste) keer te kunnen zien.

 33. loes vos 21 oktober 2017 Reageer

  Was een geweldige avond het enge wat ik jammer vond dat ik niet op de eerste rij zat

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.