Neil Diamond in de Ziggo Dome

2017 is het jaar van de ‘50th anniversary tours’. De afgelopen maanden kwamen o.a. Brian Wilson (vijftigste verjaardag van Pet Sounds) en John Fogerty (50 jaar CCR) naar Amsterdam, vierde The Analogues vijftig jaar Sgt. Pepper’s en nam Leo Blokhuis ons in het Concertgebouw mee terug naar de Summer Of Love van 1967. Gisteren was het Neil Diamond die met zijn ’50 Year Anniversary Tour’ vierde dat hij alweer ruim vijftig jaar in het vak zit. Over een levende legende die weinig moeite hoefde te doen om een volle Ziggo Dome een topavond te bezorgen.

“And now, all I want is a smile”. Neil Diamond wordt op zijn wenken bediend na het zingen van deze laatste regel van Love On The Rocks. Het publiek zingt, danst en applaudisseert, en het aantal glimlachen in de Ziggo Dome is ontelbaar. Waarschijnlijk komt dit alles voort uit een gevoel van nostalgie: muziek uit vervlogen tijden, aangevuld met beelden uit diezelfde tijd die op de achtergrond worden vertoond. Zo neemt Diamond ons tijdens het nummer Brooklyn Roads mee naar de omgeving waarin hij opgroeide, met oud filmmateriaal van het New Yorkse stadsdeel.

Strak
Het ziet er allemaal heel strak uit vanavond: van het getrapte podium en de belichting tot aan de voorgenoemde filmbeelden en de blauwe glitterjurkjes van de achtergrondzangeressen. Ook muzikaal staat het als een huis. Het is goed hoorbaar dat de elfkoppige band al zo veel jaren samen op de planken staat. De man om wie het allemaal draait laat het evenmin afweten: Diamond beweegt weliswaar iets minder vlot dan vroeger – logisch, hij vierde begin dit jaar alweer zijn 76ste verjaardag – maar op zijn stem zit nauwelijks sleet. Goed bereik, zuiver, prima dynamiek en bovenal nog steeds voorzien van de kenmerkende rasp waarvan zijn fans al ruim een halve eeuw mogen genieten.

De andere kant van de medaille is dat de show van vandaag weinig verrassingen kent. De setlist is nagenoeg dezelfde als die van afgelopen concerten, en zelfs bepaalde grappen en opmerkingen tussendoor zijn gelijk aan die bij voorgaande optredens. Sommige songs klinken bovendien net iets te gelikt. Solitary Man uit 1966 vind ik bijvoorbeeld op de plaat ijzersterk dankzij z’n eenvoud. Vanavond wordt het nummer een stuk langzamer gespeeld, en klinkt het door o.a. de aanwezigheid van een orgel en conga’s een stuk meer als een seventies-uitvoering. In andere songs is het de iets te nadrukkelijke aanwezigheid van synthesizer-strijkers die wat mij betreft niet had gehoeven.

Evergreens
Maar tot zover mijn kritische noten, want al met al is het een heerlijk optreden dat Diamond ons voorschotelt. Alle hits waar het publiek op hoopt komen voorbij: Cherry Cherry, Play Me, Song Sung Blue, Forever In Blue Jeans en You Don’t Bring Me Flowers zijn prachtige evergreens, die en masse door de aanwezigen worden meegezongen. Vervolgens worden met Red Red Wine en I’m A Believer twee klassiekers gebracht die weliswaar meer bekendheid genieten van andere bands – respectievelijk UB40 en The Monkees – maar die ons er weer even aan herinneren dat het Neil Diamond is die ze schreef, en dat de Amerikaan dus niet alleen als zanger, maar ook als songwriter tot de absolute top behoort.

Met het wonderschone I Am… I Said wordt de reguliere set besloten, waarna de toegift wordt aangevangen met Diamonds magnum opus: Sweet Caroline. Het refrein wordt minutenlang door iedereen meegezongen en we wanen ons heel even in 1969, toen het nummer werd uitgebracht. Ondanks hier en daar een wat gelikte uitvoering slaagt Diamond er al de hele avond in een verlangen aan te wakkeren naar de jaren ’60 en ’70, en dit lukt hem ook tijdens de laatste nummers van de show: Cracklin’ Rosie en Brother Love’s Traveling Salvation Show. Voor eenieder die er niet bij kon zijn is er op 23 september nog een kans, wanneer Neil Diamond nogmaals optreedt in Ziggo Dome.

Neil Diamond in de Ziggo Dome
Gezien op zondag 10 september 2017

Foto’s: Joke Schot

32 Reacties

 1. Renee Cazemier 11 september 2017 Reageer

  Wat mij betreft had het concert nog veel langer mogen duren, van begin tot eind twee geweldige uren.

  • Reinier 12 september 2017 Reageer

   Het was idd geweldig, maar het was krap anderhalf uur ;-)

 2. Yvonne schram 11 september 2017 Reageer

  Ik vond het geweldig. 2 uur vliegen voorbij. Hij heeft wel steeds achter elkaar doorgezongen respect. Ben zo blij dat ik geweest ben. Genoten!!!

 3. Agnes 11 september 2017 Reageer

  Wij hebben genoten, was weer een top show.

 4. Jaap 11 september 2017 Reageer

  Grote fuck up van de belichting de hele show door,verblind door de lampen. Voor mij was de gein er zeer snel van af.

 5. Rob 12 september 2017 Reageer

  Geweldige avond gehad, op z’n leeftijd en dan live zingen , perfect

 6. Yvonne Mulders 12 september 2017 Reageer

  het was geweldig! wij hebben genoten! blij dat we geweest zijn.
  Het was top!

 7. Henk Heideman 12 september 2017 Reageer

  Het was geweldig!!!!!! Mijn vrouw en ik hebben enorm genoten. Neil is nog altijd even goed!!!!!!!!!!!!!!

 8. J van Sikkelerus 12 september 2017 Reageer

  Wat een geweldige avond “A trip to memory lane” 2 uur volop genoten met m’n vrouw van zijn klassiekers. idd de beentjes
  waren wat stram maar zijn stem klonk nog als vroeger. *****

 9. Reinier 12 september 2017 Reageer

  Joke Schot,

  23e is uitverkocht, dit was een extra show ;-)

 10. Ron 12 september 2017 Reageer

  Ik heb genoten, was even 40 jaar terug in de tijd toen ik hem voor het eerst zag in het Greek theatre en aan de hand van mama mee mocht. Slechts 1 heel klein puntje: De reguliere set was veuls te kort,slechts 1,5 uur.

  jammer dat de 23e is uitverkocht, anders ging ik nog een keer. Weet iemand hoe je alsnog aan tickets komt?

 11. carlablokx 12 september 2017 Reageer

  He is a real DIAMOND.

 12. Henriette 12 september 2017 Reageer

  Wat een man. Op deze leeftijd nog zooo goed zingen! Vergeet de band niet, deze waren ook bijzonder goed! We hebben erg genoten. Mooie plaatsen in vak 111, lekker dicht bij het podium.

 13. Peter Kuylaars 12 september 2017 Reageer

  Wat een avond, ben net zo oud als Neil, met tranen in mijn ogen vlogen de jongere jaren voorbij samen met mijn oudste dochter van 50 jaar, wat een beleving!!!!!!

 14. Piet olinga 12 september 2017 Reageer

  Ik heb genoten top avond

 15. Gerdie 12 september 2017 Reageer

  Hoe het liedje van Neil wat hij zong over de aanslag in London

  • Kas 12 september 2017 Reageer

   “Dry Your Eyes” en het komt van het album “Beautiful Noise”

 16. Gerdie 13 september 2017 Reageer

  Kas hartelijk dank

 17. joke visser 13 september 2017 Reageer

  wat hebben we genoten dat je op deze leeftijd nog zo kan zingen en vooral het nummer dry your eyes voor het nodeloze geweld in manchester en londen opgedragen kippevel. ik moest de andere dag in petscan vanwege kanker die na vijf jaar terug is gekomen en gelukkig zat de muziek in mijn koppie dat hielp de tijd doorkomen.en gaf moed en kracht,.

 18. Lammert Uilenberg 14 september 2017 Reageer

  Fantastisch concert; ik volg hem vanaf het begin en ben altijd fan gebleven, hij raakt mensen door zijn nummers die betrekking hebben op jezelf en op het leven. Genoten!
  N.B. RON er zijn op Marktplaats nog wel tickets te koop omdat mensen vanwege omstandigheden niet kunnen, zo ben ik ook aan kaarten gekomen!

 19. Rudi Velthuis 14 september 2017 Reageer

  Wat ontzettend leuk te horen dat het zo geweldig is geweest. Kan niet wachten dat het de 23e is. Voor nu doe ik het met Hot August Night knallend uit de boxen.

 20. Marleen Koffijberg 24 september 2017 Reageer

  Mijn zus en ik hebben een geweldige avond gehad in de Ziggo Dome met Neil Diamond. Nog steeds een prachtige stem!!

 21. Carla 24 september 2017 Reageer

  10-09-’17 Mooi concert, niet zo’n goede plaatsen, op het laatst gekocht.
  23-09-’17 Geweldig concert, zoals je wel kan zeggen een spetterend goed optreden!
  Volgende week donderdag Antwerpen, kan niet wachten, nog betere plaatsen, en ja 3 optredens klinkt veel, maar ik geniet er intens van, en heb me altijd bij zijn teksten thuis gevoeld!

 22. Hans 24 september 2017 Reageer

  Ik ben gisteren met mijn schoonvader van 84 bij Neil Diamond geweest. Werkelijk een topavond. Fantastisch om te zien hoe mijn schoonvader heeft genoten. Hele goede plaatsen in vak 111 en een grandioze avond gehad waaruit inderdaad goed te horen was dat Neil nog steeds een fantastische stem heeft.

 23. Jan Meijer 24 september 2017 Reageer

  Gisteren naar Neil Diamond geweest. Je ziet dat hij behoedzaam loopt maar als hij gaat zingen je weer de oude Neil Diamond hoort. Wat een stem voor een 76 jarige. Mooi concert.

 24. René en Gré 24 september 2017 Reageer

  23 september, Top avond gehad, echt fantastisch. Ondanks dat wij bijna helemaal bovenin zaten, vak 207, wij hebben echt genoten. Geweldig!!!

 25. toos wijtman 24 september 2017 Reageer

  wat een geweldige avond en gemeen iemand heeft ons hele dure kaarten verkocht toen we naar onze plaatsen gingen zaten we helemaal boven kwaad kwaad door een groot hout hekwerk aan het plavond konden we het beeldscherm niet zien Ziggo doe hier wat aan dit kan niet de bovenste rijen moeten weg iedereen was kwaatmaar ondanks dat we niets gezien hebben was de muziek en zang GEWELDIG maar op deze plaats wil ik nooit meer zitten ik hoop dat nog meer mensen hierop reageren want dit kan niet gaat een van u er zelf maar zitten bij het concert van neil diamond

 26. peter palmboom 25 september 2017 Reageer

  genoten van een topconcert, 76 jaar en still going strong
  wat een stem . You don’t bring me flower met een sax ipv Barbra Streisand was een kippevelmoment.

 27. Elly 25 september 2017 Reageer

  Geweldige avond ! Ik was in 1984 in ahoy vanaf mn 13e al enorm geraakt door zn stem en teksten. n man met hart en ziel voor zn publiek.

 28. Desiree 25 september 2017 Reageer

  Absoluut boven verwachting geweldig, wat een energie op die leeftijd. 28 songs nagenoeg zonder pauze. Ja, hij beweegt wat stram, maar die stem is nog altijd geweldig en de muziek blijft prachtig. Grote bewondering voor deze performer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.