Neil Young in de Ziggo Dome

Neil Young is niet het soort artiest dat in de nadagen van zijn carrière nog wat gouwe ouwen komt spelen. Deze avond stond hij in de Amsterdamse Ziggo Dome met Promise Of The Real aan zijn zijde voor een volwaardig concert van meer dan drie uur. Geen opsomming van hits, maar doorwrochte uitvoeringen van nummers uit zijn gehele loopbaan, waarbij de lange gitaarsolo niet werd geschuwd.

De meeste indruk maken de eerste seconden van het concert, als Young begint met After The Gold Rush. Hoe is het mogelijke dat een man van zeventig nog zo’n heldere stem heeft? Zijn gezicht is niet zichtbaar onder die grote zwarte cowboyhoed, waardoor je bijna zou denken dat hij een uitvoering uit 1970 playbackt. Onzin natuurlijk. Later op de avond wordt wel enige slijtage hoorbaar, maar het blijft een fenomeen die stem. Je moet er wel van houden natuurlijk, weinig artiesten (U2, Coldplay) verdelen de muziekwereld zo in kampen van voor- en tegenstanders als Neil Young. Vanavond in Amsterdam zijn er alleen maar voorstanders en ze zingen woordelijk mee. Heart Of Gold volgt, solo op gitaar. Nu er meer licht aan gaat, zien we hoe die jonge stem contrasteert met de groeven in Youngs gezicht.

Milieu
The Needle And The Damage Done, Razor Love, Mother Earth, gitaar en harmonica. Even lijkt het een intiem avondje te worden, maar dan komen gemaskerde mannen in overalls het podium op, die doen alsof ze gif komen spuiten. O ja, het thema is het milieu, dat hadden we al kunnen zien aan de kraampjes met folders bij de garderobe. De band begint, Promise Of The Real, onder leiding van Lukas – zoon van Willie – Nelson. Drie gitaren (inclusief Young ) en een opvallend aanwezige en strakke bas. Out On The Weekend krijgt een zompige uitvoering, waarbij Lukas de gaten opvult met countryflarden. Af en toe verzuipt de stem van Young in het gitaargeweld; tijdens Hold Back The Tears klinken de enige valse noten van de avond.

Nog steeds heeft Young nauwelijks een woord gewisseld met zijn publiek. Ja, hij ergert zich aan de telefoons en er zit vogelpoep op zijn installatie, dat is het wel zo’n beetje. Waar is de man gebleven die nog maar een paar jaar geleden in de HMH met veel humor keuvelde over ditjes en datjes en als graaf Dracula Like A Hurricane zong? Tussen de nummers staat de Canadees nu veelal met zijn rug naar de zaal. Heeft hij er wel zin in? Ja, dat wel: monter zet hij Unknown Legend in en voor Words hangt hij een Crazy Horse-gitaar om voor een lange solo aan het begin. Het refrein krijgt een vreemd snel ritme, als een bozige quickstep, gevolgd door een lekkere bak lawaai. Een van de hoogtepunten van de avond.

Extase
Na Alabama gaat de band los, met een keur aan Crazy Horse-nummers, zoals Mansion On The Hill. Doorgewinterde fans dringen zich naar voren, het Harvest-publiek doet een stapje terug. Nog steeds geen woord tot het publiek tussen de nummers. Wel neemt Young af en toe een kers van een schaaltje. Dan volgt Monsanto, een verbeten aanklacht maar ook een meezinger, die wel weer eindigt in een boel white noise. Youngs wegen zijn ondoorgrondelijk: Rockin’ In The Free World lijkt een ideale afsluiter waarbij het publiek op en neer deint. Steeds als het nummer afgelopen lijkt, komt er weer meer. Extase. Maar dan Love And Only Love, met ellenlange solo’s. Een gevalletje ‘ejaculatio praecox’. Als naspel twee toegiften, waarvan we Like An Inca niet vaak live horen. De opbouw van het concert was misschien niet ideaal en we hebben Neil Young weleens communicatiever gezien, maar muzikaal was het vanavond dik in orde.

Neil Young in de Ziggo Dome
Gezien op zaterdag 9 juli 2016
Foto’s: Luuk Denekamp

53 Reacties

 1. Ria Potter 10 juli 2016 Reageer

  Ik was erbij gisteren en het was geweldig.
  Precies 3 en half uur hebben ze gespeeld zonder pauze.
  Heerlijk de eenvoud van deze band.
  Geen poespas maar pure muziek.
  Volgend jaar ben ik weer aanwezig.

  • Ronny 10 juli 2016 Reageer

   Heb Neil ook in antwerpen gezien,2 maal top!!!

 2. Serve Zeguers 10 juli 2016 Reageer

  Het was fenomenaal gisteren.geweldige strakke bas en drums.
  Jan Smeets: nu boeken die man voor pinkpop 2017

 3. Rien Knook 10 juli 2016 Reageer

  Niets aan toe te voegen was Grandioos !!!!

 4. Arnold 10 juli 2016 Reageer

  Beste concert dat ik van Neil heb gezien. En dat is vanaf 1987 Ahoy. En wat een supergeluid. Zooo blij datik er bij was gisteravond. Top!!!!!!

 5. Henk Stoffelsen 10 juli 2016 Reageer

  Een geweldig concert! Neil had het zichtbaar naar zijn zin en was erg goed bij stem!

 6. Rock Brontosaurus 10 juli 2016 Reageer

  Ik heb ook genoten gisteren, was aangebnaam verbaasd door de conditie, stem en vermogen van Rockbrontosaurus.
  Ik hoop, maar vermoed niet, dat hij volgend jaar (al)weer een rondje Europa doet. Groeten, Rob

 7. Bouwie 10 juli 2016 Reageer

  Wat een toprecentie, wij waren er ook en zoals je het beschrijft heb ik het ook beleefd. Wat een stem nog op die leeftijd en 3,5 uur zonder pauze blijven gaan! Ik had het niet willen missen.

 8. Arie 10 juli 2016 Reageer

  Helemaal eens met de recensie.
  Ik kan weer een tijdje voort na dit geweldige concert van één van de grootsten aller tijden uit de rockgeschiedenis.
  Idd wel jammer van te veel white noise tijdens de outro’s.
  Maar ja, Neil blijft Neil hè, doet wat hij zelf wil.
  Ook wel weer goed dus eigenlijk.

 9. Ronny 10 juli 2016 Reageer

  Heb Neil Young enkele weken geleden ook in Antwerpen gezien,2 maal top!!!

 10. Theo 10 juli 2016 Reageer

  Grandioos concert. Een van de betere die ik van hem heb gezien (en ik heb er al veel mogen zien). Wat blijft het toch een onvoorspelbaar goede artiest. Drieenhalf uur aan een stuk door spelen. 40 jaar overbruggen en ons leven verder zien gaan. Ik hoop dat er ooit weer een toernee komt en dat het gaat lukken hem voor een keer naar Pinkpop te halen. Smeets verdient dat. Het publiek ook. Wat wordt Neil Young bij het grote publiek eigenlijk onderschat.

 11. Marianne 10 juli 2016 Reageer

  Wat een geweldige avond, had het niet willen missen. Geweldige stem heeft hij nog op deze leeftijd. De band was ook geweldig, leuke samenwerking.
  Ben benieuwd of ze nog eens samen gaan touren, dan ben ik weer van de partij.

 12. Jolandje 10 juli 2016 Reageer

  Het was alsof ik weer bij m’n ouders in mijn kamertje zat, alle nummers mee blerend. Heerlijk!!

 13. Andrë admiraal 10 juli 2016 Reageer

  Ik was ook van de partij gisteren ! Wat een vakman is deze oude meester toch .

 14. Berny 10 juli 2016 Reageer

  Wat een concert! Good old Neil met de ‘jongens’, één brok energie. Heb er van genoten.

 15. Peter Smit 10 juli 2016 Reageer

  Mijn vierde Neil Young-concert en zeker het beste. Wel jammer: als fan sinds 1968 hoopte ik op een toegift als Cinnamon Girl of Down By the River. En die kwam niet. In plaats daarvan een nieuw – wel heel goed – nummer. En daarna rennen om de laatste metro te halen. Nou ja, volgende keer beter, kan me niet schelen hoeveel het kost.

  • Menno 11 juli 2016 Reageer

   De toegift bestond uit “Like an Inca” Van de LP “Trans” en als laatste speelde hij “Here we are in the years” van zijn allereerste solo LP uit 69 . De laatste had ik ook niet echt herkend , maar was wel het oudste nummer van de hele set . Ik hoorde net op de radio dat dit het langste optreden was wat Neil ooit heeft gegeven – 200 Min.

 16. Erik 10 juli 2016 Reageer

  Super avond. Neil al vele malen gezien. 2 jaar geleden erg tegen gevallen, maar nu weer top. Had wel op meer ” bekendere” nummers gerekend zoals setlists van voorgaande concerten. En enkele medeconcertgangers: er zijn mensen die komen om visueel te genieten en te luisteren. Ga naar je plaats voor de artiest begint en houd je muil tijdens de nummers!!!

  • Jan 11 juli 2016 Reageer

   Helemaal mee eens. Ongelofelijk dat sommige mensen zoveel neertellen voor zo’n concert en dan vervolgens de hele avond staan te lullen!

 17. Luit 10 juli 2016 Reageer

  Een geweldige 3 1/2 uur heeft de maestro de zaal in vervoering gehouden. Hij bracht uit zijn rijke oeuvre zelfs de nummers Don’t be denied(Time fades away)en Change your mind(Sleep with angels) ten gehore. Een ongekend fenomeen met, nog steeds, een uitstekende stem.

 18. Heidi 10 juli 2016 Reageer

  Een fantastisch concert, ik heb genoten!
  Beter dan 2013! En goed dat hij een thema heeft! Wat een artiest!!

 19. Brigitte 10 juli 2016 Reageer

  Altijd al mijn wens geweest om naar Neil Young te gaan en daar waren we, gisteravond in Ziggo Dome. Het was geweldig en wat een stem. Een fantastische avond!

 20. Ad 10 juli 2016 Reageer

  Gewoonweg helemaal geweldig!!! Had het voor geen goud willen missen. Blijft nog altijd een geweldige persoonlijkheid.

 21. henk 11 juli 2016 Reageer

  ben er ook geweest zelden zo’n goed concert gezien

 22. Kor 11 juli 2016 Reageer

  Mijn eerste Neil Young concert ondanks het feit dat ik al 46 jaar fan ben. Prachtige belevenis, wat een vakman is Neil toch. Eigenzinnige geweldenaar. Samenspel met de band fantastisch, prachtige uitvoering van ‘Love to Burn” naast andere schitterende nummers. En nummers helder laten eindigen heeft hij nooit echt gekund.
  Geluid in de Ziggo Dome was top zowel bij de ballads als bij de stampende, dampende nummers. Fijn nadromen tijdens de terugreis naar de Keizerstad.

 23. jac Gubbels 11 juli 2016 Reageer

  In een woord geweldig een fenomeen.
  op naar pinkpop volgend jaar.

 24. Frans 11 juli 2016 Reageer

  Heb thuis o.a. de DVD van Red Rocks Live concert. Een verzameling bejaarde artiesten. Dankzij mijn 2 kinderen, die thuis geleerd hebben Neil Young te waarderen, dit weekend met hen naar de Dome geweest. Wat een geweldig concert in een prachtige accommodatie. Wat een vitaliteit van Neil en zijn band om ons 3 uur lang zonder onderbreking zo te vermaken. Een onvergetelijke avond voor een 65-er.

 25. Dylan Feenstra 11 juli 2016 Reageer

  Promise of the real, Crazy Horse gelijk. Prachtig, Neil rules. En wat een setlist mensen, kon niet op allemaal. Al vele concerten van hem bezocht maar dit was 1 van de betere alhoewel het altijd prachtig is om Neil te zien en horen spelen. Love and only love!

 26. Richard 11 juli 2016 Reageer

  Geweldige avond gehad samen met mijn vrouw en dat ook nog op mijn verjaardag! Behoorlijk intense ervaring die mij altijd bij zal blijven! Thanks Neil!

 27. Ria 11 juli 2016 Reageer

  Het was een super avond.
  En als oer fans geniet je alleen al van Neil Young op komst.je ziet en hoort niet wat halve fans aan commentaar schrijven
  Het blijft voor ons de God onder de muzikanten. Met zijn jonge band is Neil helemaal fris als een haantje en geloof je niet dat deze man in november 71 jaar wordt
  Hopelijk in 2017 op Pinkpop.

 28. Henk 11 juli 2016 Reageer

  Prachtig Neil Young concert zaterdag in Ziggo Dome. In 1987 was ik in Ahoy, mijn zoon, toen 1 jaar was niet mee. Nu, bijna 30 jaar later wel. Net als mijn dochter. Genoten vanaf de eerste minuut. Tonight’s the Night en Cortez the Killer blijven op het verlanglijstje voor….

 29. Hélène 11 juli 2016 Reageer

  Geweldig! Genoten van A tot het puntje!!!
  En maar zooo hopen op “the Hurricane” die helaas niet kwam,maar desondanks..:Keep on rocking the free world,of niet dan !

  • Hélène 15 juli 2016 Reageer

   Ha, hier nog een Hélène die erbij was en ook heeeel graag Hurricane wilde horen, net als in Ahoy 1987. Maar Words maakte veel goed. Superconcert en wat een heldere stem.

 30. Ed v.d. Steeg 11 juli 2016 Reageer

  Wat een grandioos concert was dit! Ik heb al heel wat optredens mogen meebeleven; dit was een van de beste!

 31. johan 11 juli 2016 Reageer

  Ik was nog nooit bij Neil Young geweest en toch altijd stiekem fan geweest. Dat viel, om het maar eufemistisch te zeggen, niet tegen. Ongelooflijk arsenaal aan goede songs, perfecte muzikale chemie tussen jongeren en de oude man in de band. Wat een feest was dit. Ik ben nog aan het bijkomen. Inspirerend!

 32. Mario 11 juli 2016 Reageer

  Voor mij het 5e concert deze Europese tour; het is en blijft altijd hetzelfde: een deel van het publiek wil alleen maar de bekende hits horen ( die presenteert hij direct in het begin) een ander deel wil vooral de nummers horen die zelden gespeeld worden. Het unieke van deze tour is dat ze ongeveer 80 nummers gerepeteerd hebben en die staan op een groot wit vel dat op het podium ligt. Daar wordt ter plekke uit gekozen. Dus ieder concert is er volop afwisseling in nummers. Smullen dus voor de fan. Dit hebben we te danken aan de bandleden: gewoon fans van Neil zijn muziek. Die hebben er voor gezorgd dat ‘vergeten’ nummers op de playlist staan. Grote verschil met Crazy Horse: Neil heoft niet aan de band te ‘trekken’ maar kan nu veel relaxter spelen en doet dat met zichtbare vreugde: weinig artiesten halen de 3 en half uur (overigens zijn langste concert ooit (m.u.v CSNY in 1974). Vergelijk dat eens met bijv. Coldplay! En wie naar Neil Young gaat moet rekening houden met lange solo’s en (te lange) outro’s. Dat hoort er bij. Hoogtepunten van de avond: Change Your Mind en Don’t Be Denied.

 33. Peter Posma 11 juli 2016 Reageer

  Het was boven onze verwachting magistraal goed!

  Grandioos, briljant en orgastisch, daarmee kun je het concert samenvatten.
  Halverwege 3 nummers spelen, die samen bijna 45 minuten duren; PRACHTIG

  Een heerlijke psychedelische sfeer

  Neil is een klasse apart
  Wij waren al fan, maar nu mega-fan :D

 34. Erik 11 juli 2016 Reageer

  Grote klasse: spelplezier straalt er vanaf: https://www.youtube.com/watch?v=ch9NjPDQCNQ

 35. Jose 11 juli 2016 Reageer

  Nagenoeg alle concerten gezien van Young!! Deze was fantastisch!! Denk wel de beste die ik van hem heb gezien!! Zeer goed bij stem en hij had er zin in!! Super!! Wat een avond. Blij dat ik erbij was!!

 36. Jos Blekkink 11 juli 2016 Reageer

  Een van de beste concerten ooit gezien,gehoord en gevoeld.
  Fantastisch concert de beste ooit van Neil Young.

 37. Hans Guppy 11 juli 2016 Reageer

  Neil is en blijft mijn held! Samen met mijn vrouw en twee zoons van 22 (ook grote fans) een waanzinnige avond gehad!Gelukkig toch maar een shirt gekocht als herinnering aan deze onvergetelijke avond!

 38. sjoerd hobma 11 juli 2016 Reageer

  vanaf het eerste,tot het laatste nummer genoten m,n mooiste concert van neil gezien, en beleefd,en wat een samenspel van de band achter de meester,en let wel zonder
  oortjes,dus kortom eerlijk,puur,en uit het hart.en dat zie je zelden,

 39. Han Elferink 11 juli 2016 Reageer

  Al jaren fan van Neil, maar dit was m’n eerste concert…
  mezelf als verjaardagkado gegeven…en wat voor een! Geweldige stem nog en young van binnen!
  Pur sang muzikanten met fantastisch geluid in Ziggodome.
  Goede wijn behoeft geen krans.

 40. Dirk 11 juli 2016 Reageer

  Elk concert van Neil Young in Nederland heb ik altijd samen met mijn vrouw bezocht, en ook deze keer waren we er weer bij, en weer waren we volkomen in de ban van deze geweldige muzikant. Steeds weer verbaas ik me hoe hij me raak met zijn muziek en waarbij we in een soort hypnotiserende trance raken, vooral bij nummers als words en change your mind. Keep on rockin in the free world werd een waar feest, hoezeer ik dat woord ook haat,prachtig scherp bij stem en aangepaste tekst. Opvallend was voor mij ook de relaxte manier van spelen van de gehele band trouwens, terwijl de intensiteit steeds heftiger werd.Vanaf het moment dat hij op kwam, totdat de lichten weer aan gingen, hebben we intens genoten van een heerlijk lang en werkelijk weergaloos
  brillant concert, dit was memorabel…

 41. Hs 12 juli 2016 Reageer

  Heerlijke avond…
  Echt weken naar uitgekeken,ofschoon het zeker niet mijn eerste concert van Neil young was.Maar deze was zeker wel een van de béste!Jammer van die twee gasten die tijdens het openingsnummer”afther the gold rush” nog fff hun plaats moesten zoeken,:weg magie! Gelukkig weer snel terug gevonden dankzij deze geweldige rockers die deze avond op het podium stonden.!!

 42. Ton 12 juli 2016 Reageer

  9 juli 2016, een gedenkwaardige avond. Wederom een concert van mijn idool, al jaren. Deze rocker weet mij telkens weer te raken. Zijn muziek doet mijn tranen opwellen. Kippenvel op mijn hele lijf. Deze man heeft ook nog wat te vertellen met zijn muziek. Je kunt zien dat de band met jonge gasten hem goed doet. Het lijkt wel of Neil Younger wordt. Van mij mag ie. Graag zelfs. Als ie dan ook maar zijn muziek blijft spelen. Samen met mijn vrouw heb ik ontzettend genoten. Neil and Promise of the Real thank you very much.

  PS. Willen mensen die zich tijdens een concert lam zuipen en maar staan te lallen in het vervolg thuis blijven of naar de kroeg gaan ?

 43. Nonno Boeschoten 12 juli 2016 Reageer

  Ik stond vooraan het was geweldig heb Neil nu 4 keer live gezien en deze en de eerste in 1975 in de Jaap Edenhal waren geweldig. Ook nu heeft hij weer een super band bij hem,en allemaal jonge kerels gaan we nog een hoop plezier van hebben. Blij dat ik er bij was.

  • Anja 18 februari 2020 Reageer

   beste Nonno,

   mijn reactie gaat – helaas- niet over Neil Young. Maar ik heb zojuist ontdekt dat we heel in de verte familie zijn, via de tak ‘Diepenbroek’. (je moeder of oma Myra?)

   Hoop dat je het leuk vindt om te reageren. De vader van Myra Diepenbroek (Johan of Joop?) was een neef van mijn oma.) ik heb aardig wat uitgezocht over het voorgeslacht.
   Hartelijke groet,
   Anja

   • Nonno Boeschoten 6 juni 2022 Reageer

    Inderdaad familie stuur maar een pb berichtje via Messenger.
    Vr,gr Nonno

 44. P.berkenbosch 23 juli 2017 Reageer

  Mijn eerste concert van neil was 1976. Daarna al zijn concerten hier in nederland gezien. Alle concerten van deze man is een belevenis, zo ook deze laatste 2016.afz zijn vriend Peter

 45. Henk Wolthof 12 november 2017 Reageer

  Fantastisch concert, Heb Neil vanaf eind jaren 70 vele malen live gezien , altijd goed maar deze was Geweldig , de zonen van Nelson konden hem amper bijbenen , wat een Power 3,5 uur non stop!! SUBLIEM! FOR EVER YOUNG!! , Hanks Wolthof , Groetn uut Grunn

 46. Henk Wolthof 12 november 2017 Reageer

  En happy birthday, Neil 72 jaar

 47. Nonno Boeschoten 6 juni 2022 Reageer

  Anja Myra is mijn moeder inderdaad en is nu 92 je mag me een pb berichtje via Messenger steunen hoor. Vr,gr Nonno

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.