Pet Shop Boys in 013

“We are all pop kids”, aldus Neil Tennant wanneer hij het gelijknamige Pet Shop Boys-nummer aankondigt. In Tilburg spelen hij en Chris Lowe de enige Nederlandse show van hun Super-tour, vol uptempo stampers en verrassende keuzes.

Een concert van Pet Shop Boys zou gemakkelijk een non-stop hitshow kunnen zijn. Maar Neil Tennant en Chris Lowe kiezen eigenlijk zelden voor de makkelijke weg. Zo ook tijdens de huidige Super-tour, waarin veel recent werk (Inner Sanctum, Love Is A Bourgeois Construct) wordt afgewisseld met oudere pareltjes die in sommige gevallen nog nooit live zijn gespeeld (het dertig jaar oude In The Night, bijvoorbeeld!). Wanneer er dan toch hits voorbijkomen, zijn die regelmatig in een interessant nieuw jasje gestoken: Left To My Own Devices en Domino Dancing klinken frisser dan ooit, zonder de kracht van het origineel te verliezen.

Echte fans
Het is opmerkelijk hoe goed ook de onbekendere nummers vanavond bij het publiek aankomen. Dat er vol euforie wordt gereageerd op West End Girls en It’s A Sin lag wel in de lijn der verwachting, maar dat hetzelfde enthousiasme ook wordt geuit bij tracks als Burn, Vocal en The Sodom And Gomorrah Show mag toch verrassend heten. Het hele 013 was vrij snel uitverkocht en lijkt zodoende vanavond vol te staan met echte fans, die veel meer van Pet Shop Boys kennen en waarderen dan alleen de geijkte hits.

Live & lasers
De aankleding lijkt in eerste instantie wat sober: het optreden begint weliswaar met een goede lichtshow, maar daarna zijn twee nummers lang enkel Neil Tennant, Chris Lowe en een videoscherm zichtbaar. Daar komt echter snel verandering in: het duo blijkt drie extra muzikanten te hebben meegenomen, waardoor er deze tour voor Pet Shop Boys-begrippen erg veel live wordt gespeeld. Daarbij komen gedurende het optreden indrukwekkende visuals en een uitgebreide lasershow voorbij. Kortom: de Britten weten nog altijd een uitstekend doordachte show neer te zetten.

“We are all pop kids”, klinkt het aan het einde van het concert nogmaals. Voor het publiek dat deze avond naar Tilburg is gekomen, gaat dat zeer zeker op. Hoewel de gemiddelde leeftijd wat te hoog is om nog van ‘kids’ te spreken, hebben we hier zeer zeker te maken met een publiek dat gewoon wil feesten op goede synthpop. Het optreden van Pet Shop Boys biedt hiervoor de perfecte avond!

Pet Shop Boys in 013, Tilburg
Gezien op maandag 28 november 2016
Foto’s: Mitchell Giebels

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.