Queen + Adam Lambert in Ziggo Dome

Wanneer de eerste klanken van One Vision door de Ziggo Dome schallen, is één ding meteen duidelijk: Freddie of geen Freddie, Queen leeft nog steeds in de harten van de vele duizenden fans die naar Amsterdam zijn gekomen. Het eerste Nederlandse concert met de huidige zanger Adam Lambert moet dan ook vooral een muzikaal feest worden.

George Michael, Paul Rodgers, Robbie Williams… velen hebben de afgelopen decennia al de vrijwel onmogelijke taak van Queen-frontman op zich genomen. Sinds 2011 is het Adam Lambert die de nummers van de legendarische rockband mag aankleden, en dat doet hij zeer verdienstelijk. Hoewel hij qua camp-gehalte voor sommigen de pijngrens met een factor 40 zal overschrijden, wordt hij bij het Ziggo Dome-optreden door het overgrote merendeel van het publiek vol enthousiasme ontvangen. Iets dat hem overigens zichtbaar raakt.

Adam Lambert
Nee, niemand kan ooit Freddie Mercury vervangen, dus laten we die vergelijking nou eens niet trekken. Maar vergeleken met Paul Rodgers is Adam Lambert een verademing. Beiden zijn op hun eigen manier prima zangers, maar Lambert heeft zo veel meer charisma en podiumuitstraling. Ook de lol die hij samen met Brian May en Roger Taylor heeft, straalt werkelijk van het optreden af.

Visueel is het contrast tussen spring-in-‘t-veld Lambert en de nu toch echt wel oud wordende Queen-leden wel erg groot. Brian May’s haar lijkt bij elk bezoek aan Nederland een tint witter te zijn geworden en Roger Taylor ziet er met zijn steeds langere baard inmiddels uit als een kruising tussen Pierre Kartner en de Kerstman. Overigens oogt hij de hele avond opvallend stijfjes, hoewel dat niet ten koste gaat van zijn drumspel. Wel laat hij Tie Your Mother Down over aan zijn zoon Rufus, wellicht omdat hij dat nummer niet meer aankan? Diezelfde Rufus verzorgt tijdens de rest van het concert de percussie en geeft daarmee een mooie toevoeging aan de sound.

Freddie Mercury
En die sound, die staat natuurlijk als een huis. Of het nou gaat om pophits als I Want To Break Free of rockers als Fat Bottomed Girls: elk nummer op de setlist staat garant voor herkenning en feest. Vooral de oudere garde fans leeft op wanneer Seven Seas Of Rhye zijn opwachting maakt en de Brian May-adepten kunnen genieten van zijn gitaarsolo Last Horizon. Grote meezingmomenten zijn er in de vorm van Who Wants To Live Forever, Radio Ga Ga en natuurlijk de immer uit We Will Rock You en We Are The Champions bestaande toegift.

Een van de hoogtepunten is het door May akoestisch vertolkte Love Of My Life. Niet omdat dat nummer nou zo sterk wordt uitgevoerd (de gitarist kampt sinds begin deze week met een stevig griepje en dat heeft een weerslag op zijn de laatste jaren toch al afnemende zangkwaliteiten), maar omdat Freddie Mercury halverwege de zang overneemt via archiefbeelden. En ja, dan gaat er dus toch even een siddering van opwinding, ontroering en bewondering door het publiek heen.

Queen + Adam Lambert in Ziggo Dome, Amsterdam
Gezien op vrijdag 30 januari 2015
Foto’s: Willem Schalekamp

5 Reacties

  1. Sebastiaan Kunst 18 augustus 2015 Reageer

    Fraaie recensie! Zie hier mijn eigen bespiegelingen naar aanleiding van dit concert: http://uitdekunst-vertalingen.nl/blog/vertaling-engels-nederlands-nee-queen-ja/

  2. LeroyBrown84 22 september 2015 Reageer

    Nette en eerlijke recensie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.