Queens Of The Stone Age in Ziggo Dome

Wij geven het een groep te doen: als cultband de Ziggo Dome voltrekken. Maar Queens Of The Stone Age is die status inmiddels wel ontgroeid, zo bleek dinsdag. Want hoewel de zaal net niet uitverkocht was, wist de stonerrockband af en toe het woestijnzand bij de plinten naar boven te laten spuiten.

Toegegeven: het getuigt wel van lef om Queens Of The Stone Age in Ziggo Dome te programmeren. De band die al sinds de oprichting met zijn poten in de woestijn staat, een paar dikke festivalmeezingers heeft geschreven en misschien wel een van de grootste livesensaties van de jaren nul is, blijft ergens gewoon een cultband. En dan is het moeilijk een zaal voor zeventien duizend mensen vol te krijgen, zelfs als je een echte rocker bent als Josh Homme. Zijn reputatie is bekend: hij trok als ontwerper van meedogenloze gitaarriffs met zijn band Kyuss de desert- en stonerrock naar een hoger plan. Nadat die band uit elkaar viel, richtte hij na wat omzwervingen Queens Of The Stone Age op en begon de generator echt op stoom te komen. Sterker nog: met het uit 2002 afkomstige Songs For The Deaf maakte hij een van de beste rockplaten van de jaren nul. En hoewel niet ieder album daarna door de critici unaniem met luid gejuich werd ontvangen, werd er gestaag gebouwd aan een knallend oeuvre en groeide de fanbase per plaat aanzienlijk. Niet onbelangrijk ook: de ijzersterke livereputatie van de mannen. Laten we het zo zeggen: als je de afgelopen paar jaar een concertkaartje voor de band wilde, moest je er vroeg bij zijn.

Maar een Ziggo Dome voltrekken is een ander verhaal, zou je denken. Niet alleen door het enorme aantal plaatsen, maar ook omdat Queens Of The Stone Age eerder dit jaar al op Pinkpop stond. De band is Nederland echter nog lang niet moe, en ook Nederland lijkt geen genoeg te krijgen van de band, zo blijkt vanavond.

Nadat Band Of Skulls de zaal de band heeft opgewarmd, komen de vijf Amerikanen op. En om te zeggen dat ze er gras over laten groeien, nou nee. Met de combo You Think I Ain’t Worth A Dollar, But I Feel Like A Millionaire en hit No One Knows, waarmee ook Songs For The Deaf wordt geopend, zet de band meteen de toon. Er is geen ontkomen aan, de zaal verandert in een kolkende massa en het bier vliegt om de oren. Vrouwen en kinderen eerst, lijkt het credo, maar na het heftige begin (waar ook meezingers My God Is The Sun en Burn The Witch worden gespeeld) wordt het gas iets teruggenomen. En juist in de breekbare songs …Like Clockwork en I Never Came zien we de groei van Homme. Hij is niet alleen meer de stoere vent die met zijn lichtelijk arrogante uitstraling de rockster op het podium is, maar durft zich ook voor duizenden mensen bloot te geven. Zijn zangcapaciteiten zijn de afgelopen jaren ontzettend gegroeid, de twijfels die hij in de begin jaren duidelijk daar over uitsprak, zijn verdwenen en vanavond weet hij met minimale begeleiding met zijn stem de tent stil te krijgen.

De nadruk van de show ligt vanavond op het nieuwe album …Like Clockwork, waar acht songs van worden gespeeld. Maar ook voor fans die eerder zijn ingestapt en liever oud werk horen is genoeg te beleven. Alleen de naamloze debuutplaat wordt overgeslagen. Het resulteert in een solide show vol publiekslievelingen, en zelfs nog wat ouderwets gefreak op de vierkante centimeter. Hoogtepunt is Better Living Through Chemistry, waarin Homme laat horen een van de beste gitaristen van deze tijd te zijn. Wanneer met Go With The Flow de reguliere set wordt afgesloten, wachten we toch nog op wat oude knallers. Die komen in een toegift dat onder meer bestaat uit het bevlogen Feel Good Hit Of The Summer en A Song For The Dead, waarbij het publiek eindigt zoals het begonnen was: met de vuisten in de lucht, er wordt geduwd en getrokken, goudgele rakkers vliegen door de zaal en duizenden stemmen ondersteunen die van Homme.

In Ziggo Dome bewijst Queens Of The Stone Age dat de band de cultstatus inmiddels flink ontgroeid is. Daar hebben de mannen te veel hits voor en spelen ze te goed. Wie dacht dat een enorme tent als deze in Amsterdam misschien een tandje te groot was voor de stonerrockers, kwam dan ook bedrogen uit.

Gezien op 26 november 2013 in Ziggo Dome, Amsterdam
Foto’s: Willem Schalekamp

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.