Rammstein in De Kuip

Het zal u niet ontgaan zijn: het was een beetje warm in Nederland gisteren. En hoe kan je dan je avond beter doorbrengen dan met onze favoriete Duitse pyromanen? Rammstein stond in De Kuip en liet zich muzikaal en visueel uiteraard weer van zijn meest groteske kant zien.

Terwijl we in afwachting van de vuurshow alvast letterlijk opwarmen in de brandende zon, begint de muzikale avond met een handvol Rammstein-nummers die niet worden uitgevoerd door Rammstein zelf. Duo Jatekok bestaat uit twee vrouwen die een aantal tracks op piano spelen, gebaseerd op de arrangementen in het Rammstein-boek Klavier. Dat levert mooie momenten op (Frühling In Paris, Seemann) maar werkt niet altijd (Du Hast). Sowieso is pianomuziek nou niet bij uitstek geschikt voor een stadionsetting, maar het is wél eens een keer iets anders als voorprogramma.

Publieksfavorieten en rustmomentjes
Tien minuten eerder dan aangekondigd (Duitse Pünktlichkeit tot in het extreme, mensen!) begint Rammstein vervolgens met een – hoe kan het ook anders – enorme explosie, gevolgd door het rustige Was Ich Liebe. Het is enigszins verrassend dat de band niet met een enorme stamper opent, maar dankzij de mooie opbouw werkt het nummer op deze plek toch erg goed. Opvolger Links 2-3-4 komt daardoor bovendien extra goed binnen. We zijn los!

Van het nieuwe, titelloze album dat eerder dit jaar verscheen, worden maar liefst acht van de tien nummers gespeeld. Verrassend genoeg blijkt daarvan niet de gedoodverfde meeschreeuwer Deutschland de publieksfavoriet: tijdens de eerste toegift komt Ausländer voorbij en daarop gaat het publiek misschien nog wel meer los dan op enkele klassiekers. Want die zijn er natuurlijk ook: Sonne, Mein Teil, Du Hast…het komt allemaal voorbij. Prachtig is ook de verstilde uitvoering van Engel op het b-podium, die bewijst dat ook een rustig moment tussen al het gitaargeweld een absoluut hoogtepunt van de avond kan zijn. Dat geldt eerder in de set overigens niet voor de ballad Diamant, die vooral gebruikt wordt om de baromzet op te krikken.

Visueel spektakel
Natuurlijk ontbreekt het bij Rammstein nooit aan show en alle bekende elementen zijn dan ook weer aanwezig: een hoeveelheid vuur waar een gemiddeld crematorium tien jaar mee vooruit kan, toetsenist Flake in de pan tijdens Mein Teil, bandleden die in rubberbootjes over het publiek gaan en het spuitende falluskanon dat Pussy afsluit. En toch… Toch wringt er iets. Want het zijn vooral die bekénde elementen die we vanavond te zien krijgen. Acht nieuwe nummers die worden gespeeld; had daar niet ook een nieuw stukje show bij gekund? We moeten het nu enkel doen met een brandende kinderwagen tijdens Puppe, en dat is voor Rammstein gewoon een beetje… ‘underwhelming’. Was de inspiratie op?

Toegegeven: bovenstaande is een enorm luxeprobleem bij een spektakel als dat van Rammstein. Behalve de meer doorgewinterde bezoeker zal hier dan ook niemand last van hebben gehad. Positief lamgeslagen door alle indrukken vertrekt het publiek dan ook weer huiswaarts: moe, voldaan en voor wie vooraan stond waarschijnlijk met iets minder wenkbrauwen.

Rammstein in De Kuip
Gezien op 25 juni 2019
Foto’s door Bernard Bodt

7 Reacties

 1. Vincent 26 juni 2019 Reageer

  Fantastisch! Super strak optreden op een waanzinnige locatie. Het geluid was super! Wat mij betreft vaker optredens in de Kuip i.p.v. de Arena.

 2. Bb 26 juni 2019 Reageer

  Dit was voor het eerst van mijn leven dat ik een echt groot concert bij heb gewoond, en ik denk dat het meteen ook het beste was. Hoe dit ooit overtroffen moet worden zou ik niet kunnen verzinnen.

 3. Eveline 27 juni 2019 Reageer

  Volledig akkoord met deze recentie, op het deel ivm de “theaterstukjes” na. Ok, het nieuwe bij puppe was enorm cool. Maar meer hoeft voor mij niet persé. Het blijft muziekaal gewoon erg knap en indrukwekkend. Net daarom vond ik het bij aanvang van diamant erg jammer dat er zo een verloop was… was nochtans zeer mooi en sterk.

 4. Henk 30 juni 2019 Reageer

  Ik vind Diamant een geweldig nummer, net als de rest van de laatste cd, nu al een klassieker. Het concert was geweldig en ik hoop dat de Kuip vaker gekozen zal worden door de grote jongens uit de rockmuziek, want het geluid is veel beter dan al die Amsterdamse zaaltjes.

  • Joop1 2 juli 2019 Reageer

   Slecht geluid gauw maar weer in de Arena Veel meer sfeer daar dan in die grauwe kuip waar je uren in de rij staat.

   • Jeroen 5 juli 2019 Reageer

    Je bent niet goed. Sfeer en geluid stukken beter

 5. M 8 juli 2023 Reageer

  Superconcert! Wat een show

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.