Rod Stewart in de Ziggo Dome

Een avond Rod Stewart staat garant voor leuke muziek, veel enthousiasme en een buitengewoon charmante performer. Dat was zo in de jaren zeventig van de vorige eeuw en het is geruststellend te kunnen melden dat het deze avond in Amsterdam ook het geval was. Het was feest in de Ziggo Dome.

Buiten voor de zaal kan het contrast haast niet groter zijn: het in franje en glitters geklede publiek van de in de belendende Arena optredende Toppers mengt zich daar met de robuuste fans van Rod Stewart, vrijwel zonder uitzondering in spijkerbroek gestoken. Gemoedelijk, maar de grote toeloop zorgt er wel voor dat Stewart wat later begint dan de bedoeling was. De opening is opgebouwd voor een maximaal effect: muziek van de Champions League, dan het thema van Raw Hide, het doek (een immens douchegordijn) gaat op, de band staat klaar in strakke pakken en kekke jurkjes en dan is daar de man zelf. Hij ziet er opvallend jong uit voor zijn 71 jaar en hij hoeft maar te lachen of de zaal smelt. Charisma.

Stewart start swingend met Having A Party, oorspronkelijk van Sam Cooke. Zijn stem is goed, maar valt wat weg in de mix. Het is sowieso nog wennen, want dit is de eerste show van een reeks die door heel Europa gaat leiden. De zanger gebaart zijn muzikanten af en toe waar ze moeten gaan staan en als later in de show een spot niet goed gericht is, vraagt hij zich af of de lichtman misschien al dronken is. Dit alles met zo veel charme dat het lijkt of het erbij hoort. Aan ervaring ontbreekt het Stewart dan ook niet: eind jaren zestig zong hij al bij Faces, met die karakteristieke raspende stem en mengeling van soul en blues. Ergens in de jaren zeventig, rond de tijd dat hij naar Los Angeles verhuisde vanwege de Britse belastingen, verweet de muziekpers hem dat hij ook muzikaal voor het grote geld ging (een verwijt dat eerder Bob Dylan en Gerard Cox en later Metallica trof). Dat is een manier om ertegenaan te kijken, maar je kunt ook zeggen dat Stewart zich steeds meer ontwikkelde als entertainer, ergens tussen Frank Sinatra en Robbie Williams. Nummers als Sailing (het kwam natuurlijk langs deze avond) zijn misschien net op het randje, maar Stewart brengt ze met zo veel brille dat je verkocht bent.

Voetbal en korte rokjes
Stewart zingt vanavond net iets meer covers dan eigen nummers, maar dat zal geen kenner verbazen. Veel songs (zoals Sailing) zijn bekender in zijn versie dan in de oorspronkelijke. Hij vermaakt zich zichtbaar op het podium, soms met een hand in een zak, regelmatig zich op de eigen billen slaand. Voetballiefhebber Stewart – in de zaal worden veel shirts van het Schotse Celtic gedragen – schiet tientallen ballen de zaal in. Negen enorme schermen zorgen ervoor dat niemand iets hoeft te missen. Regelmatig worden daarop oude foto’s getoond, bijvoorbeeld van Rod en zijn vader tijdens Can’t Stop Me Now. En liefhebbers van korte Schotse rokjes hoeven zich vanavond niet op het internet te begeven.

Het concert kent een korte pauze en ook tijdens solo’s van de bandleden gaat Stewart regelmatig backstage. Tijdens I Don’t Want To Talk About It oogt Stewart echt moe, maar nadat de achtergrondzangeressen zelf een nummer hebben verzorgd (Young Hearts Run Free), komt Stewart weer energiek uit de coulissen voor de laatste songs. Baby Jane en Hot Legs komen langs en Da Ya Think I’m Sexy lijkt gemaakt voor een spetterende toegift. De Toppers zijn dan nog bezig, maar niemand van de aanwezigen had liever in de Arena willen zijn.

Rod Stewart in de Ziggo Dome
Gezien op zaterdag 14 mei 2016
Foto’s: Robin Looy

35 Reacties

 1. BI 15 mei 2016 Reageer

  Passende, lovende en – naar mijn idee – terechte recensie van Peter Douma, ik had inderdaad gisteravond niet in de Arena willen zitten. :-)

 2. willem 15 mei 2016 Reageer

  Ik kan het voor 100% eens zijn met de samensteller.
  Geweldige avond en een feest der herkenning.
  Hoogtepunt Can’t Stop Me now.

  Prachtige foto’s

  Dank

 3. Piet Theeuwen 15 mei 2016 Reageer

  71 jaar KIPPENVEL

 4. Elly Admiraal 15 mei 2016 Reageer

  Idd liever Rod Stewart dan de Toppers! Had het niet willen missen wat een schitterend concert met een fantastische band.

 5. Foekelyn Groenewoud 15 mei 2016 Reageer

  Jammer dat ik nooit eerder bedacht heb om naar een concert van Rod te gaan want dan had ik een veel energiekere sfeer van Rod beleeft.

  Ik heb geweldig genoten om hem eindelijk eens voor het eerst in het echt te zien en te beluisteren.
  Héérlijk !! …. even terug naar mijn pubertijd, toen ik nog helemaal idolaat van Rod was en ik nu nog steeds graag zijn zwoele stem beluister.

  Wel is het de kunst om op tijd te stoppen met het geven van concerten om in een goede herinnering achter te blijven bij je trouwe fans.

  Rod doet het goed voor zijn leeftijd en hij heeft nog steeds dezelfde mooie kop …. alleen zijn energie raakt op.
  Dit is typisch het verschil van de geest die nog zo graag wil maar het lichaam dat niet alles meer kan…. en dat was, hoe graag ik het ook anders had willen zien, merkbaar tijdens Rod zijn optreden.

  Heeft niet iedereen de neiging dat alles waar je dol op bent niet te willen zien achteruit gaan??

  .

  • Rob Kollee 16 mei 2016 Reageer

   met jou commentaar ben ik het 100 procent eens.
   snap nu ook heel goed dat hij in Las Vegas staat ( typisch Las Vegas show ) maar even goed genieten.
   Show zag er gelikt uit.

 6. Jos 15 mei 2016 Reageer

  Het was grandioos. En eerlijk is eerlijk, rod moest wat vaker gaan zitten en de mix was idd soms wat slordig. In kleine gebaren gaf hij zijn band en de technici simpel en duidelijk aan wat er moest.
  Des al niet te min. Heb ik er van genoten. Al veertig jaar hou ik van zijn muziek en ik heb staan zingen en dansen in de zaal. Met gevolg dat ik nu, de dag erna zo stijf en moe ben en blij ben dat ik niks hoef.
  Met het gevoel en de gedachte dat er maar één topper is en dat is rod stewart met zijn heerlijke stem. Ooit getypeerd als schuurpapier op zwart fluweel.
  Daar kan geen glitter en gouden legging tegenop. Godzijdank geen kerels in bloemtjespakken en veel te dikke vrouwen in gouden leggings

 7. John 15 mei 2016 Reageer

  Heerlijk concert ! Uitgekiend gebracht door deze topperformer. Heerlijke mix van rock en ballads. En dat zijn energielevel soms niet mixt met wat zijn hoofd wilt neem je dan op de koop toe. Het was zeker niet storend.
  Prima band en de achtergrondzangeressen zijn niet alleen knap maar hebben ook nog eens een geweldige stem. 2 Violistes en een saxofonist maken het compleet.
  Super genoten van deze man, zijn muziek en de atmosfeer in de Ziggo Dome.

 8. Rowart 15 mei 2016 Reageer

  Deze man heeft zoveel charisma, ondeugende trekjes en plezier in zijn ‘werk’ daar zouden velen een voorbeeld aan kunnen nemen. Dat gekoppeld aan bijzonder talentvolle muzikanten/achtergrondzangeressen, decor en beelden om in te lijsten, spontane interactie met publiek en nog immer imponerende stem en ja probeer dan eens als een kniesoor de zaal te verlaten. Gaat je echt niet lukken…hihi

 9. Annie 15 mei 2016 Reageer

  Wanzinnig,wat hij nog allemaal doet.Echt voor herhaling vatbaar.

 10. Annie 15 mei 2016 Reageer

  Waanzinnig,wat hij nog allemaal doet.Echt voor herhaling vatbaar.

 11. marja 15 mei 2016 Reageer

  Zat zeker in de juiste muziektempel.
  Had voor geen miljoen willen ruilen.
  Je vergeet af en toe dat Rod Stewart ook geen jongeman meer is (hij oogde ouwelijk/vermoeid) maar hij is SUPER…
  Geheel volgens mijn jeugdherinneringen….
  Op mijn nr 1; Sailing.
  Ondanks mijn keelontsteking/spreekverbod een heerlijke avond gehad.

 12. Rein 15 mei 2016 Reageer

  Fantastische avond gehad.

  Goeie show met alles er op en d’r aan.

  Goede muzikanten en achtergrondzangeressen.
  Leuke mix van oude/nieuwe songs.
  Even terug in de tijd!

  Dat deze oude rocker af en toe op adem moest komen, even backstage, is hem vergeven op deze leeftijd.

  Fijn dat we deze levende legende hebben mogen meemaken.

 13. Jolanda Meesters 15 mei 2016 Reageer

  Geweldige avond gehad. Lange reis (om 13:00 uur van huis) en laat weer thuis (om 4:00 uur) maar dat mocht de pret niet drukken. Het was zeker de moeite waard .Ongelooflijk hoeveel plezier die man nog aan een optreden beleeft en zorgt dat niemand op zijn stoel kan blijven zitten.

 14. Elly van Egdom 15 mei 2016 Reageer

  Super genoten van een geweldig concert.
  Respect voor iemand van 71.
  Ziggo dome is ook een perfecte gelegenheid.
  Complimenten voor parkeren vak P2 liep vlekkeloos.

 15. Els Goetheer 15 mei 2016 Reageer

  Fantastische avond gehad ,
  een onvergetelijk optreden , respect voor Rod Stewart.

 16. Trijnie Suk 15 mei 2016 Reageer

  Weer een geweldig concert beleeft van mijn idool met in mijn achterhoofd dat het ook dit keer weer de laatste kan zijn.
  Want ook ik heb gemerkt dat hij zo nu en dan wat adem tekort komt en regelmatig even backstage ging
  Maar wat een respect heb ik voor die man waarvan ik weer intens heb genoten!

 17. Joop 15 mei 2016 Reageer

  Rod was geweldig, en natuurlijk wordt hij minder energiek, maar voor een man van 71 was hij in een prima conditie. Hij was 3 uur lang in beweging, danste, swingend, grapjesmakend, voetballend wat wil je nog meer. De man van de belichting moeten ze ontslaan, steeds te laat of op de verkeerde plek. Het geluid kon ook beter, vooral de bassen vervormden. Aan Rod en zijn crew lag het niet, prima concert en top performance.

 18. Arnold 15 mei 2016 Reageer

  Ook al ben ik niet de grootste fan van Rod Stewart ik heb toch genoten! Inderdaad 71jr en dan zo’n show neer zetten, diepe buiging! Het geluid en belichting waren inderdaad niet perfect op momenten maar dat maakte Rod met zijn energie dubbel weer goed. Heerlijk de hele show gedanst op ring Zuid samen met mijn vrouw de grootste fan :-)

 19. cees 15 mei 2016 Reageer

  geweldig genoten rod was weer geweldig

 20. Teus 16 mei 2016 Reageer

  We hebben genoten van de show, Rod heeft goed zijn best gedaan. Respect voor iemand van 71 dat hij nog zo’n performance kan geven.
  Jammer dat het livescherm maar aan een kant te zien was. Wij zaten bij ingang zuid 2e ring vak 212 rij 12 stoelen 406 en 407. Dat is vrij hoog en wij konden dus niets van het livescherm zien omdat we tegen allerlei apparatuur aan zaten te kijken. Waarom het livescherm niet aan beide kanten laten zien?

 21. Milky 16 mei 2016 Reageer

  Die ouwe Rod is nog altijd meer levend dan vele jonge honden.
  Ik ben in de Ziggo echt mooi meegenomen op het droomschip dat Rod Stewart heet.
  Hij leeft nog en hij doet het goed.
  Enige minpunt zijn de vele covers terwijl Rod zelf zoveel moois geschreven heeft.
  Young Hearts Run Free heet eigenljk Young Turks by the way.
  Mooi geschreven recensie want rekening gehouden met de hoge leeftijd van deze multimiljonair die het niet meer nodig heeft om op te treden maar dit werkelijk nog voor zijn en zijn fans plezier doet.
  Bedankt Sir Rod Stewart, ROD THE MOD LIVES FOREVER.

 22. Peter Douma 16 mei 2016 Reageer

  Dank voor jullie reacties. Milky, Young Hearts Run Free was het nummer dat de zangeressen zonder Rod zongen. Het is een cover van Candi Staton. Young Turks komt hopelijk een volgende keer weer langs…

 23. Rowart 16 mei 2016 Reageer

  Nu bijna twee dagen na het concert nog volop aan het nagenieten……..alhoewel de gemiddelde leeftijd vrij hoog was toch ook nog behoorlijk wat jonge gasten gezien, een rij achter ons zaten 5 meiden van zo rond de 18 jaar en die konden de ballads perfect en luidkeels meezingen. Wij zijn de gelukkigen die ook kaartjes hebben voor een concert in Glascow half december, zo’n beetje zijn thuisland en daar gebeuren altijd speciale dingen…

 24. Milky 17 mei 2016 Reageer

  No problem Peter.
  Ik ben al 50 jaar fan in 2017. Hoorde die vreemde stem voor het eerst in 1967 op radio Luxemburg en ben eraan blijven plakken. Heb Rod nog live gezien met de Jeff Beck Group, toen dacht iedereen nog dat hij Jeff Beck heette.
  De man moet toch wel meer dan 200 eigen nummers geschreven hebben waaronder vele klassiekers.
  Waarom dan al die covers?
  Zijn Faces periode was toch wel de leukste, tientallen keren gezien in België, Nederland, Frankrijk en UK.
  Hij is en blijft een showbeest en hoop dat Hij, Ron Wood en Kenney Jones nog eens samen een album maken.

 25. Anne Karsten 17 mei 2016 Reageer

  Genoten van Rod. is en blijft een geweldige performer en entertainer. Ben in 2013 ook geweest en kon dus vergelijken. Het energieke is er vanaf. Hij oogde moe en nam veel pauzes, backstage – zittend – of door de vele solo,s van zijn muzikanten. Desalniettemin genoten. Vond het geluid niet super. Heb al veel concerten bezocht in de Ziggodome blijf moeite houden met de geluidskwaliteit. Vond het in de Heineken Music Hall beter tot zeer goed.Ondanks de enkele kritische opmerkingen : SUPER.

 26. Coby Martens 17 mei 2016 Reageer

  Helemaal .eens met Peter Douma…!!!
  Goed gezien en geluisterd..!!
  Groet Coby

 27. Dick 17 mei 2016 Reageer

  Toch weer kippenvel.
  na ze zoveelste concert volg hem al vanaf maggie may 1972.
  die man is een legende god make him.
  is echt de laatst levende podium beest met ze schuurpapieren stem en de goede kop erop is hij uniek,trouwens ook de meeste optredens op ze naam niemand komt in de schaduw van de meester het laaste album is perfekt gebouwd niet aale nummers maar dat maken de andere songs weer ruim goed Way back home is echt een kippenvel nummer.
  hoop nog dat die off doorgaat met albums maken .

 28. Cora 18 mei 2016 Reageer

  Wat heb ik genoten afgelopen zaterdag. De kaartjes hadden we cadeau gekregen van onze kinderen, die wisten dat ik in mijn jonge jaren idolaat was van Rod en zijn fantastische stem. Ik vind dat hij een geweldig concert neergezet heeft. En wat zag hij er nog goed uit. Ik geniet nu nog na met alle filmpjes van het concert die op YouTube geplaatst zijn en het beluisteren van zijn cd’s. Jammer dat ik nooit eerder naar een concert van Rod geweest ben…

 29. Frank Dusoswa 19 mei 2016 Reageer

  Dit is de eerste recensie die ik lees waarin Bob Dylan, Metallica en GERARD COX in dezelfde zin genoemd worden. Het wordt nog wel wat met Gerard!!

 30. Trudy 20 mei 2016 Reageer

  Mijn reactie is dat ik het met ieder hierboven eens ben.
  Het was voor mij het 1e concert van hem. Vond hem vroeger in de jaren 70 al fascinerend om te zien.
  Dat is niet vergaan, hij ziet er nog steeds als een jonge boy uit.
  Ik heb genoten en had graag de voetbal willen hebben maarrrrrrrr helaas, net NIET.
  Voor mij is het heel normaal dat je op deze leeftijd zo af en toe MEER je Time-outs neemt, helemaal NIKS mis mee. Laten we blij zijn dat hij naar zijn lichaam EN geest luistert, op deze manier en stijl mogen we hopelijk nog HEEL lang van deze lieve man genieten, ik gun hem daarmee AL het GELUK van de wereld en wens hem, samen met zijn vrouw Penny en ALLE kinderen van hem 8 in totaal, het allerbeste en laten we hopen dat er nog een paar concerten mogen komen.
  Forever Young,,,Forever Rod.

 31. Rowart 23 mei 2016 Reageer

  Steeds meer bandleden komen met een eigen cd…achtergrondzangeres Lucy Woodward en gitarist Emerson Swinford tonen hier hun niet geringe talenten…Rod heeft op tournee altijd reuze talentvolle mensen bij zich.

 32. Anneke 1 juni 2016 Reageer

  Genoten,ben naar al zijn concerten in Nederland geweest. En dat zijn er heel wat geweest. Blijf zeggen dat Ahoy de beste plek is om naar een concert te gaan. Zit nu op de pc een live concert te kijken uit 2015 in het Hyde Park. Zit weer net zo te genieten. Wat een gevoelige stem heeft hij. Bravo.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.