Saxon in 013

Als je als band net een live-dvd met legendarische optredens op Wacken hebt uitgebracht, dan schep je natuurlijk wel wat verwachtingen als je ‘on the road’ gaat. Gelukkig is Saxon na 35 jaar nog steeds onvermoeibaar en klinken de Britten een stuk jeugdiger dan hun leeftijd doet vermoeden. Biff Byford en de zijnen speelden de 013 in Tilburg gisteravond helemaal plat.

Warriors Of The Road: zo heet de huidige tournee van de Britse metalband. De tekst hangt groot boven de band die dan ook toepasselijk opent met Motorcycle Man. Terwijl de geluiden van scheurende motoren door de speakers klinken, wordt Saxon als een soort verlosser onthaald. Het echte scheuren komt echter uit de gitaren van Douglas Scarratt en Paul Quinn, die me met zijn petje en bril meer aan een opaatje doet denken dat zaterdagochtend langs de waterkant staat te vissen. Hij blijkt een wolf in schaapskleren te zijn, en rockt als een jonge god. Ook op de rest van de band lijkt vader tijd weinig grip te krijgen. Byford springt de hele avond rond op het podium en is even gevat als altijd. Ook zijn stem lijkt minder aan slijtage onderhevig te zijn dan die van een generatiegenoot als Rob Halford.

Heavy metal-hooligans
De setlist staat vol met hits van de ‘heilige drie-eenheid’ van de band: De albums Wheels Of Steel, Strong Arm Of The Law en Denim And Leather, een keuze waar de band eigenlijk de fout niet mee in kan gaan. Bij klassieker Heavy Metal Thunder komt de show echt op gang. De hele zaal, van voor tot achter en van boven tot beneden zingt mee. Ook nummers als Strong Arm Of The Law, Power And The Glory, The Eagle Has Landed en 747 komen langs. Na de laatstgenoemde song begint de zaal spontaan Saxon te scanderen, gevold door drie keer klappen. Het lijkt even alsof we in een stadion vol heavy metal-hooligans zitten. Na een gemeend ‘thank you’ wordt de show voortgezet.

Saxon is een band van de lange adem. Dit blijkt uit het gemak en de overtuiging waarmee de mannen de twee uur durende show vullen. De vraag of Saxon de twee uur mag volmaken wordt oorverdovend gehonoreerd door de fans. “Ok then, lock the doors!”, grapt de zanger daarop. Dat Byford persoonlijk ook over een lange adem beschikt, laat hij horen tijdens Solid Ball Of Rock. Hij laat de mensen een noot aanhouden, waar een normaal mens drie keer voor moet ademhalen. Byford doet het in één keer. ‘You should stop smoking!’, luidt het advies van de zanger.

Na een korte onderbreking begint de toegift. Frontman Byford spreekt zijn publiek aan met ‘children’. Dat klinkt misschien raar tegen een zaal met mensen waarvan de gemiddelde leeftijd boven de veertig ligt, maar het geeft wel een beetje de situatie weer. Opa Biff vertelt en iedereen luistert aandachtig en gehoorzaam. De zanger voelt het doorgaans verwende Nederlandse publiek perfect aan en weet hoe hij de fans met zich meekrijgt. “Gisteren speelden we in België”, zegt hij tijdens Wheels Of Steel. Boegeroep volgt, want net als in het voetbal is er toch wel een beetje een concurrentiestrijd tussen ons en de zuiderburen. “Geweldig publiek in Antwerpen, kunnen jullie het beter?” Ja, als je het zo brengt, dan kun je het publiek alle soorten ‘oeh’s’ en ‘yeah’s’ laten nazingen, wat dus ook gebeurt.

Crowdsurfer
Ondertussen is er een crowdsurfer gesignaleerd, “Where is he going?”, klinkt het droog vanaf het podium. De jongen wordt getrakteerd op een bierdouche, waarna hij neer wordt gehaald. Wheels Of Steel wordt hervat en met de eveneens onmisbare nummers Crusader en Denim And Leather komt een geslaagde show ten einde. Saxon is na 35 jaar nog steeds een fantastische liveband en verplichte kost voor de doorgewinterde metalfan.

Saxon in 013
Gezien op donderdag 6 november 2014
Foto’s: William van der Voort 

3 Reacties

  1. Lauran 7 november 2014 Reageer

    Het geluid van Saxon in 013 was niet al te best, teveel een brij met honkebonkdrums eroverheen en van die volstrekt inwisselbare, jankende gitaarsoli. Maar we hebben ons wel geamuseerd deze avond, al was het alleen maar om het hele spektakel na 35 jaar nog eens te ondergaan…

  2. Albert v/d Hatert 7 november 2014 Reageer

    Nog steeds een geweldige liveband. En in tegenstelling tot Priest en maiden hebben zij ook na 1990 goeie albums geprduceerd (en ook zeer frequent)

  3. Johan Rietjens 8 november 2014 Reageer

    Mooie recensie! Saxon al diverse keren mogen zien. Deze avond was echt super. Het lijkt wel of ze steeds beter worden.Petje af voor dit 2 uur durende feest…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.