Snow Patrol in Ziggo Dome

“Thanks for having us back after six years!”, zegt Gary Lightbody tegen het publiek, dat inderdaad al sinds 2012 heeft moeten wachten op het nieuwe album én de daaropvolgende tour. “Sorry about that, now enough talking, let’s play some fucking songs!” En zo zijn die zes jaar snel vergeten, want Snow Patrol is terug, misschien wel beter dan ooit.

Oké, de heren lieten zich afgelopen zomer ook al zien op festivals als Pinkpop en Rock Werchter – shows die door sommigen iets minder enthousiast werden ontvangen – maar dit concert waarbij de band het nieuwe album Wildness laat horen, is de eerste officiële terugkeer naar Nederland. En het is direct te merken dat de mannen zich helemaal op hun gemak voelen in de Ziggo Dome. Zanger Gary Lightbody is als altijd charismatisch en maakt gelijk contact met een man die iets vaags boven de menigte uit roept, maar dat is niet wat deze keer direct opvalt. Het is duidelijk dat de Noord-Ieren precies weten hoe je anno 2019 een concert geeft als op het scherm achter de band tijdens de song Take Back The City abstracte gebouwen verschijnen. Voor Set The Fire To The Third Bar verschijnt een zwart-wit video van Martha Wainwright achter Lightbody, die bijna doet vergeten dat ze er niet echt is om het duet te zingen. Dat viel de verliefde koppels om mij heen die elkaar tijdens dit emotionele nummer omhelzen sowieso al niet op. De band doet pas echt een stap verder als tijdens You Could Be Happy doorzichtige doeken naar beneden komen als een 3D-sterrenhemel die een extra magische sprookjesachtige sfeer toevoegt. Dat en het reisje over de wereld alsof je in een satelliet zit met uitzicht op aarde tijdens Life On Earth, maakt de performance van de statische band extra boeiend en esthetisch gezien interessant genoeg om iedereen die thuis de beelden ziet jaloers te maken dat ze dit moesten missen.

Geen poespas
De nieuwe songs van Wildness worden regelmatig afgewisseld met de grote hits, waarbij die visuals niet echt nodig zijn omdat de nummers zichzelf dragen. Geen poespas, maar de fijne stabiele stem van Lightbody, het intense geluid van de drums en natuurlijk het koor waar het enthousiaste publiek in verandert. Tijdens Run klinkt de stem van de Noord-Ier samen met die van de meezingende en -deinende mensen als een duet en met de prachtige lasershow voelt de zaal als één. Die betrokkenheid krijgt de frontman ook tijdens de luchtigere momenten van de show voor elkaar; iedereen ligt in een deuk als hij per ongeluk een song verkeerd inzet of de technologie het even laat afweten: “That’s not my department”, zegt hij erover. Dat groepsgevoel wordt nog eens extra opgevoerd als hij tijdens Shut Your Eyes het oudste trucje uit het boek inzet: de rechterkant tegen de linkerkant. De twee jongens voor mij, die met kop en schouders boven hun mede-concertgangers uitsteken, schreeuwen zo hard als ze kunnen de songtitel als het onze beurt is. “That’s it!” zegt Lightbody lachend, om vervolgens waarschuwend de andere kant aan te spreken. Aan de grijns op zijn gezicht is duidelijk te zien hoe erg de zanger van de interactie en optreden geniet, en ook het rondrennen en bewegen van de heupen van de gitarist hinten daarnaar.

Voor ballad What If This Is All The Love You’ll Ever Get wordt opgedragen om de lichtjes op de telefoon aan te doen, waardoor de zaal plots compleet wordt verlicht en de gezichten van de buren te zien zijn. Lightbody grapt nog een laatste keer dat hij de lichtshow wat later had aan moeten vragen om lamme armen te voorkomen en dan is het tijd om het eerste Snow Patrol-concert van 2019 feestelijk af te sluiten met Just Say Yes dat weer vol overgave mee wordt gezongen. Met de belofte dat ze later dit jaar weer terugkomen naar Nederland wordt de zaal met voldoening verlaten en ga ik persoonlijk als groter fan weg dan dat ik binnenkwam.

Snow Patrol in de Ziggo Dome
Gezien op 14 januari 2019
Foto’s: Annika Hoogeveen 

12 Reacties

 1. Peter 15 januari 2019 Reageer

  Blijft apart hoe recencies kunnen verschillen, LFL geeft een pluim en in de NRC was het helemaal niks.
  Ik heb genoten!

 2. Harry 15 januari 2019 Reageer

  Ben het volledig met Peter eens. Ik heb 100% genoten van dit concert. NRC is wel heel negatief over de band en dit concert. En absoluut niet terecht.

 3. Zeeman 15 januari 2019 Reageer

  NRC is gewoon een k@t krant.
  Was dik in orde het concert.

 4. Gerben Swijtink 15 januari 2019 Reageer

  Jammer genoeg was het een heel saai concert!
  Ik wou dat ik er meer van kon maken maar helaas.

 5. Esther 15 januari 2019 Reageer

  Het geluid was heel slecht in het zijvak Ring zuid 2 hoog en ik vond het allemaal afgeraffeld klinken. Niet alleen de zang. Er waren vooral veel megafans, die graag meezongen en minder op de kwaliteit letten, denk ik. Maar het zijn inderdaad wel hele sympathieke jongens.

  • Martijn 15 januari 2019 Reageer

   Vak 110 hier, eerste ring voorin: zuiver hard genoeg geluid. Kan verschillen dus helaas. Verder on topic; fan-tas-tische set gezien. Idd nieuw materiaal met klassieke toppers. NRC heeft deels gelijk, het is statisch. Kunnen ze niks aan doen, dat is de set up en de personen. Ik wil ze graag nogmaals in dergelijke setting weerzien. Cheers.

  • Maria 18 januari 2019 Reageer

   Noord 2e ring: daar was het geluid prima. Genoten van concert!!!
   Ik vind het wel charmant dat er af en toe een foutje is, zoals beschreven door journalist. Lightbody reageert daar met een grap op. NRC en Volkskrant zijn altijd zuur met recensies, zelden iets positiefs. Statisch klopt wel een beetje maar de Ziggo Dome is ook statisch en stijf.

   • Jan 22 januari 2019 Reageer

    Mensen denken dat ze niet “interactief/sociale media”genoeg zijn als het niet over henzelf gaat. Dus zeiken over slecht geluid maakt je toch onderdeel van het geheel en het gaat toch een beetje over jou en dat is belangrijk.

 6. Dick Bogaards 15 januari 2019 Reageer

  Sorry ik was een fan die meezong omdat de muziek en het optreden gewoon erg goed was. Ik lees de recensie van NRC en snap er niets van, maakt ook niet uit. Ik zat overigens ook in ring vak zuid hoog, is niet optimaal maar zeer acceptabel door de kwaliteit van Snow patrol.
  Echt grappig hoe recensies kunnen verschillen.
  Een zeer tevreden fan!!!

 7. Birgitta 16 januari 2019 Reageer

  Wij ( moeder en dochter 62 jaar en 26 jaar)stonden halverwege in de zaal, hadden de kaarten van iemand overgenomen, die ziek was. Wisten dus niet echt wat we konden verwachten. We waren van begin tot einde onder de indruk. Geweldige band, prima geluid, mooie lichtshow en wat een charismatische zanger. Al aardig wat concerten gezien, dit was echt top!!!Voor herhaling vatbaar!!!

 8. Anette 18 januari 2019 Reageer

  Wanneer ik kritisch kijk naar dit concert kan ik heus wel een paar punten bedenken, maar… waarom zou ik… ik heb genoten van een avond met lekkere muziek van een sympathieke band. Wat mij betreft hoeft muziek niet steeds vernieuwend te zijn (never change a winning team) en ik verwacht eerlijk gezegd ook geen daverende, spetterende show, dat is misschien ook juist wel de charme van Snow Patrol. En live muziek geeft toch altijd net een extra dimensie. De vriendin die mee was zei dat ze “hernieuwd” fan was geworden:). Kortom: we want more!

 9. Mw. Hageman 21 januari 2019 Reageer

  Klasse concert! Geweldig voor de fans en NIET voor de azijnpissers onder ons, zoals die krant…..
  Kijk naar de DVD´s en het maken van een schoonheidsfoutje hoort bij Gary Lightbody, dat is zijn grote charme!
  Geen enkel concet is perfect.
  Wij hebben wel genoten en de Fan is het belangrijkste!
  Niet een krant:)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.