Toto in Ziggo Dome

“De Toppers speelden vanavond in Ziggo Dome en niet in de ArenA”, meldt een concertbezoeker na afloop op Twitter. Terwijl de heren Joling, Van der Boom en Froger, de zogenaamde Toppers, in het Ajax-stadion hun feest van wansmaak bouwen, hebben de mannen van Toto hun eigen meezingfestijn in de uitverkochte zaal ertegenover. Met songs van een sterk nieuw album en een berg hits die iedereen van buiten kent, maken ze duidelijk waarom Nederland deze band nog steeds omarmt.

Wandelend van de parkeerplaats richting de Ziggo Dome kost het weinig moeite om de fans van Toto te onderscheiden van de uitgedoste feestgangers die de ArenA moeten vullen. Een sneer naar het platte entertainment van de Toppers is snel gemaakt (zie hierboven), maar laten we niet vergeten dat Toto ook als ‘fout’ en zelfs als ‘the band that everyone loves to hate’ te boek stond. De virtuoos gespeelde, maar ook gladde poprocksongs doen waarschijnlijk nog altijd een heleboel mensen naar de uit-knop van de radio zoeken en ik las ooit ergens dat je, als je niet raar aangekeken wilt worden, nooit op een feestje moet verkondigen dat je fan bent van Toto.

Tenzij dat feestje een concert van Toto is, natuurlijk. In de Ziggo Dome onderstreept de AOR-hitmachine nog maar eens dat het repertoire uit meer bestaat dan alleen de meezingpop van grijsgedraaide hits als Africa en Rosanna. Selecties van het recente album Toto XIV zijn daar mooie voorbeelden van, met flinke scheuten hardrock in Burn en progressieve rock in Great Expectations. Tijdens beide nummers valt op hoe goed Joseph Williams (zoon van de beroemde filmcomponist John Williams) nog steeds de hoge noten pakt.

Virtuozenclub
Maar het geluid van Toto is altijd al bepaald door meerdere vocalisten. Naast Williams grijpen ook gitarist Steve Lukather en toetsenisten David Paich (die tegenwoordig wat meer moeite lijkt te hebben met zijn zangpartijen) en Steve Porcaro de microfoon, met wisselend succes. Op instrumentaal vlak levert deze virtuozenclub echter constant vakwerk, zoals je mag verwachten van (voormalige) sessiemuzikanten. Shannon Forrest neemt de drumpartijen over van Keith Carlock, die wel op het recente album speelde, en natuurlijk staat de band even stil bij ex-bassist Mike Porcaro, die in maart overleed aan de gevolgen van de spierziekte ALS. Zijn direct herkenbare baslijn in Without Your Love wordt vanavond overgenomen door de oorspronkelijk bassist David Hungate, die net als percussionist Lenny Castro na lange tijd weer op het podium staat met Toto.

Tijdens oude favoriet Hold The Line ontstaat een fraai duet tussen Williams en de achtergrondzangeres, bij de ballad The Road Goes On gaan in de zaal talloze lichtgevende telefoons de lucht in en met de onvermijdelijke hits uit de jaren tachtig (Pamela, Rosanna, de iets te lang uitgerekte toegift Africa) lokt de band uiteraard de meeste publieksparticipatie uit. Toch zorgt een nummer dat niet eens van Toto is voor hét moment van de avond. Lukathers waanzinnige solo tijdens een instrumentaal Little Wing evenaart de uitvoeringen die Derek & The Dominos en Stevie Ray Vaughan eerder van deze Hendrix-klassieker maakten. “Damn!”, vat collega Williams dan ook terecht samen. En de enthousiaste gitarist flikt het weer om alle aandacht op te eisen met zijn eindsolo in Rosanna.

Verkeerd ingeschat?
Uw recensent wist iemand die doorgaans niets van Toto moet hebben over te halen toch eens mee te gaan naar een show van de band. En hoewel het gezicht van diegene enige walging verraadde tijdens Rosanna en Africa, moest hij na afloop van dit prima concert toegeven dat ‘bepaalde stukken’ – inclusief die solo’s van Lukather – toch verdomd goed klonken. Had hij Toto al die jaren dan helemaal verkeerd ingeschat? In ieder geval moest hij toegeven dat het allemaal behoorlijk meeviel vanavond. En één ding is zeker: dat hadden de Toppers nooit voor elkaar gekregen.

Toto in Ziggo Dome
Gezien op zaterdag 30 mei 2015
Foto’s: Bert Treep

20 Reacties

 1. Rob Bening 31 mei 2015 Reageer

  Heb dit concert helaas gemist, maar hun laatste cd is werkelijk steengoed. 2 jaar geleden sloot Toto Pinkpop Classic af, eveneens met Joseph Williams als lead-zanger. Blij dat ze na al die jaren nog springlevend zijn.

 2. Paul 31 mei 2015 Reageer

  Leuke recensie en ben het inderdaad met je eens dat TOTO vaak (onterecht) met de nek wordt aangekeken. De nieuwe single ” ORPHAN” heeft duidelijk hitpotentie maar onze zenders laten het weet volkomen links liggen. Ben je tgenwoordig een ” gedateerde” ben dan moeten ze je nieuwe. Veel nieuwe, vaak niet eens zulke goede, bands worden grijs gedraaid. De commercie telt. Zelfs Radio 2 voor ” belegen” luisteraars negeert OPRPHAN volkomen. XIV is een prima album en juist door de variatie aan nummers met voor iedereen die pop/rock waardeert wat wils. Komen ze naar Nederland, hebben ze een goed nieuw nummer, hoor je wekelijks weer enkel hun oude nimmers. Ik vind het eigenlijk gewoon een schande. Ik schaam me niet, want TOTO ROCKS !!!

  • Paul 31 mei 2015 Reageer

   Excuus voor de tikfoutjes, dikke vingers, klein mobiel scherm, maar de boodschap is hopelijk duidelijk.

  • Joost 1 juni 2015 Reageer

   Paul, ik ben het met je eens. Ik snap werkelijk waar niet waarom het nieuwe album van TOTO geen airplay krijgt op de Nederlandse zenders, terwijl buitenlandse recensies toch allemaal laaiend enthousiast zijn over XIV en het zelfs vergelijken met The Seventh One. Erg jammer, had ze graag weer op de radio gehoord. Het concert was helemaal top!

 3. Frank 1 juni 2015 Reageer

  Ben een TOTO-fan van het eerste uur. In een bomvol Ziggo Dome genoten van een onnavolgbaar goed concert. Steve Lukather was in topvorm maar ook de andere bandleden deden niet voor hem onder. Geweldige songs, oud werk gecombineerd met nieuw werk, extreem goede solo’s van Steve en een uitgebalanceerd programma. TOTO XIV: ben het helemaal eens met vorige recensies. Een heel goed album met een gevarieerd assortiment aan songs. Als TOTO dit hoge niveau nog een tijdje vol kan houden (en waarom zou dit niet kunnen?) dan hoop ik dat ze ons in 2017 wederom komen trakteren op een geweldig concert. Om de 2 jaar, zou een mooi gemiddelde zijn. Met ergens in het concert een postuum eerbetoon aan Steve en Michael Porcaro die helaas veel te vroeg zijn overleden.
  TOTO forever!

  • Pieter Klinkenberg 9 juni 2015 Reageer

   klein foutje, het zijn Jeff en Mike Porcaro die er niet meer zijn, Steve is alive and kicking!

 4. Maarten 1 juni 2015 Reageer

  Boys, concert was rocking!! En ja, we worden allemaal een dagje ouder, maar dat maakt, naar mijn mening, bij Toto helemaal niet uit. De mannen speelden de sterren van de hemel, en volgens mij worden ze nog regelmatig voor studiowerk gevraagd door andere grote der aarde. Wel vond ik in het begin van het concert dat de PA wat te wensen overliet, vond de drums te hard en de voices te zacht, maar dat was na 15 min verholpen(of ik was er aan gewend). Overigens zijn het Jeff en Mike Porcaro die zin overleden. Steve rockt gelukkig nog lekker door !

 5. Patrick 1 juni 2015 Reageer

  Fantastisch concert! Veel jongeren, viel mij op. Ik miste wel het drumwerk van Simon Phillips. Vooral te merken bij het nummer Rosanna. Porcaro en Phillips spelen daar de Rosanna-shuffle perfect. Nu werd het nummer strak gedrumd. Verder een goed en gezellig concert.

 6. martien koolen 1 juni 2015 Reageer

  Lekker concert, nieuwe nummers klonken super!

 7. ina heijdens 1 juni 2015 Reageer

  al jaren fan van toto en fantastisch concert , heb genoten.
  Paar nummers die je door zou spoelen op de cd speler maar ook hele goede vooral Caught in the balance… en gitaarsolo van steve Lukather. Fantastische band

 8. erwich 1 juni 2015 Reageer

  Teleurstellende setlist, vier nummers waar je lekker mee kon zingen, dat waren ook ongeveer de enige nummers waar de zaal los ging. Nee voor mij geen Toto mee, dit was de derde en laatste keer.

 9. Vincent 2 juni 2015 Reageer

  Concert was prima maar wel erg jammer dat ze een van hun grootste hits “i can’t stop loving you” niet speelden. Het ging inderdaad echt alleen los bij de bekende klassiekers. Van hun nieuwe album hoeven ze het niet te hebben.

 10. theo 2 juni 2015 Reageer

  niet voor niks een wereld band een goed concert met geweldige gitaarsolo van steve lukather een mooie avond

 11. Harry 3 juni 2015 Reageer

  Ik ben samen met mijn twee zonen naar dit concert geweest (17 en 20 jaar. Beide kenden alleen de hits, maar waren na het concert laaiend enthousiast.We hebben genoten met zijn drieen. Ik zit niet te wachten op de hits, want die ken ik nu wel. Vind de rest van het repertoire veel interessanter.

 12. Timo 3 juni 2015 Reageer

  Het was een fantastisch concert! Geweldig om ze een keer live te zitten.

  Waar ik me bij de DVD’s keer op keer zo op kan verheugen is de altijd aanwezige bassolo. Vonden jullie niet dat David Hungate er ongeïnteresseerd bij stond zaterdag?

 13. Andrea 4 juni 2015 Reageer

  Timo, ik begreep vanuit een andere discussie dat David Hungate last had van een blessure (met bowlen opgelopen geloof ik). Zijn gitaar stond zelfs op een standaard.
  Ook in Enschede stond hij heel stil, maar ik weet niet zeker of hij toen ook de standaard heeft gebruikt. Omdat ik het niet wist van de blessure dacht ik dat hij gewoon niet zo’n beweeglijk persoon was ;-)

  Het concert in het muziekcentrum, de dag daarna, is trouwens ook het vernoemen waard! De mannen waren goed in vorm, Williams zong fantastisch en werd geweldig ondersteund door de achtergrond zangers (Mabvuto Carpenter en Jenny Douglas-Foote). Het stak technisch weer strak in elkaar, iedereen kreeg zijn moment en de sfeer was ontspannen.
  Wat betreft het nieuwe album, ik vind hem geweldig, maar logisch dat het publiek dáár nog niet op staat mee te bleren. Het is pas een paar maanden oud en nog niet zo grijs gedraaid als Africa en Rosanna. Van mij mag het altijd zo’n gevarieerde setlist zijn, zodat er voor ieder wat wils is.Ik zou het ook niet echt tof vinden als er alleen maar hits worden gespeeld wat vervolgens ook alleen maar mensen aantrekt die de hits kennen. Er zijn nog genoeg fans die enorm genieten van het nieuwe werk.

 14. Richard Trip 4 juni 2015 Reageer

  Fantastisch Concert,

  Heb veel concerten gezien van deze band maar vond het erg fijn om mr Williams live mee te maken op het podium.

  En uiteraard mis ik ook de sound van Simon Phillips. Mis ik ook op de nieuwe cd. Vooral omdat Phillips zich veel bezig hield met het produceren van de Toto albums. En toch ben ik nu alweer aan de nieuwe sound gewend.

  Paul en Joost ben het volledig met jullie eens dat Orphan geen aandacht krijgt op de Nederlandse hitzenders. Maar dat is Toto zijn grootste probleem ook altijd geweest ze worden vaak gepasseerd door de hitlijstbepalende factor in music business de grote geldwolven bepalen de macht. Zoals Sony music Lijkt wel een beetje op de FIFA. Ook schurken lol.. Toch ben je ook wel een loser als je in de wereldhitlijsten tussen al die commerciële shit wilt staan toch? Daar zijn deze heren te goed voor ;-)

  Het nieuwe album echt top! Orphan heeft een heerlijke moderne sound en Burn en The Little Things mijn absolute favorieten! Heb ze jammer genoeg niet live gehoord. Maar dat geeft niet want ook nu was het weer een feestje! Vooral de afsluiter Africa was kippenvel. Kan me nu niet meer voorstellen dat Williams eind jaren tachtig zijn stem kwijt was! Het laatste concert wat ik zag was in Zwolle in de IJselhallen. Het parkeren was daar goed alleen de sound was verschrikkelijk. Weet niet of dit door Kimball of door de akoestiek kwam hahaha

  En het parkeren van de Ziggo Dome op P2 van de gemeente Amsterdam is zwaar kloten! Meer dan een uur voor aanvang aangekomen op afslag naar P2 waarvoor ik notabene al betaald had! En bewijs in handen aan verkeersregelaar laten zien. Toch werd ik niet toegelaten op de P waarvoor ik 12 euro voor betaald heb! Na bijna uur rondjes in een totale verkeerschaos weer teruggestuurd naar jawel P2! Maar wel bijna uur gemist van mijn helden van Toto. Zijn er meer met deze ervaring? Laat me svp weten als dat zo is? Ik laat het er niet bij zitten dacht ik zo. En misschien zijn er meer die dit ervaren hebben? Samen sta je sterker in dit geval. Dus dat krijgt nog een staartje ;-) Dank aan de gemeente Amsterdam!

  Maar Toto is echt geweldig! Maar ik ben ook een beetje fan natuurlijk hahaha

 15. Timo 5 juni 2015 Reageer

  @Andrea: ah, dat maakt een hoop duidelijk!

  @Richard: ik moest echt wel wennen aan de nieuwe cd, maar na een paar keer luisteren heb ik het constant in m’n hoofd. Geweldig. Voor wat betreft parkeren: wij komen uit Friesland, en op tijd vertrokken. Wij parkeerden al 3,5u vantevoren, geen problemen met parkeren.

 16. Timo 5 juni 2015 Reageer

  Weet iemand trouwens ook of er opnames gemaakt worden van deze tour voor DVD / BluRay?

 17. Pieter Klinkenberg 9 juni 2015 Reageer

  Gezien mijn leeftijd ken ik Toto al een tijdje, zo ongeveer mijn halve leven…uiteraard de bekende nummers, dus nu eindelijk maar eens naar een life concert, wat een geweldige performance heeft deze band met leden die hun successen bijna gewend zijn maar die er echt voor gaan.
  Ook de enkele nummers van Toto XIV klonken goed en dit is een top CD! Ik blijf en steeds meer Toto fan.
  Ik hoop dat Toto de Ziggo Dome weer snel aandoet.
  Nu op naar Santana en Simply Red.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.