Boudewijn de Groot – Windveren (recensie)

boudewijn-de-groot

Ook na bijna zestig jaar in het vak staat Boudewijn de Groot nog altijd op eenzame hoogte

Er zijn er maar weinigen zoals Boudewijn de Groot. Windveren, zijn veertiende studioalbum onder eigen naam, laat horen hoe hij ook na bijna zestig jaar in het vak nog altijd op eenzame hoogte staat als componist, muzikant en tekstschrijver. Zijn nog altijd krachtige stem klinkt op Windveren in muzikaal uiteenlopende songs.

Opener Aarde schetst de toekomst van de mensheid als we niet snel anders omgaan met de natuur, terwijl De Groot zich in Enge Mannen beklaagt over machtsmisbruik overal ter wereld. Mét een snufje geniepige humor in de tekst: ‘Enge vrouwen zijn enge mannen in een rok’. Windveren bevat, waarschijnlijk voor de laatste maal, een tekst van de hand van Lennaert Nijgh. Het opzwepende Als Je Huilen Wilt nam De Groot op met de Rotterdamse beatband The Kik, en op het ondoorgrondelijke Sheherazade is kleindochter Aysha de Groot (als muzikant actief onder de naam Meis) te horen.

De fysieke release van Windveren verschijnt met een boek met interviews door muziekjournalist en LFL-collega Robert Haagsma, waarin De Groot de achtergronden achter de nummers schetst. Ook vertellen o.a. George Kooymans en Dave von Raven (The Kik) over hun bijdragen aan de plaat en benoemen radio-iconen Frits Spits en Bert Kranenbarg het belang van Boudewijn de Groot voor de Nederlandse popmuziek – ook anno 2022.

Bekijk hier meer cd-recensies van muziekblad Lust For Life. Meer lezen over Boudewijn de Groot? In Lust For Life 125 (nu in de winkel) vind je een uitgebreid interview met de zanger!

4 / 5 stars     

3 Reacties

 1. Johan Volkers 6 november 2022 Reageer

  Boudewijn de Groot heeft een gezonde dosis Nederlandse nuchterheid behouden en laat in alle facetten horen dat hij nog steeds iets te melden heeft. Hij is al heel mijn leven een van de muzikale lichtbronnen. Dank!

 2. Anneke 21 november 2022 Reageer

  Een prachtige cd!
  Altijd gingen mijn dochter en ik naar boudewijn in Tilburg
  Ja prachtig!

 3. Mieke en Gerard 4 december 2022 Reageer

  Schitterende teksten. Goed op muziek gezet. Een cd die waard is te spelen. In aarde en kijk mamma kijk val jezelf even stil.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.