Eddie Vedder in AFAS Live

Ondanks veel gemopper vooraf over te hoge ticketprijzen waren de shows van Eddie Vedder binnen een mum van tijd uitverkocht. Gisteravond vond de eerste AFAS Live-show plaats van de Pearl Jam-frontman. Samen met zijn altijd enthousiaste publiek en zijn muzikale vriend Glen Hansard begon Eddie Vedder aan zijn genezingsfase en pas gestarte rouwproces na de dood van Chris Cornell…

Om de slachtoffers van de aanslag in Manchester te herdenken, begint de avond met een indrukwekkende minuut van absolute stilte. Niet veel later betreedt de Ierse singer-songwriter Glen Hansard (The Frames) het podium. Net als Vedder beheerst hij de kunst van snel schakelen tussen zacht zingen en tokkelen naar fors uithalen en de gitaar een goed pak rammel geven. Maar hij weet vooral met zijn humor de avond iets minder zwaarmoedig te maken. Het publiek dat zich gekleed in felrode cowboykostuums al patat etend en bier drinkend naar de Toppers-concerten in de naastgelegen Amsterdam ArenA spoedde, was natuurlijk één grote cultuurshock voor Hansard. “Ik ben alle Toppers”, kondigt hij met een lach aan. Om even later zijn blijdschap uit te spreken dat de fans van Eddie Vedder toch niet zo extreem veranderd waren in hun uitdossing dan het publiek buiten deed vermoeden.

Als na de pauze Vedder het podium opkomt, duurt het even voor de luchtige sfeer weer terug kan komen. Logisch, de Pearl Jam-zanger heeft nog maar enkele dagen geleden een beste vriend verloren. Toch wordt de naam Chris Cornell niet genoemd, maar dat Vedder zich via muziek en de liefde van zijn publiek door dit verdriet heen wil knokken beaamt hij meteen. De eerste songs is Vedder wat in zichzelf gekeerd, zwaarmoedige teksten zingend. Die muur brokkelt langzamerhand af en een keerpunt lijkt een erg mooie versie van Neil Youngs The Needle And The Damage Done te zijn.

The Poppers?
Het publiek krijgt aardig wat covers (Imagine voor Manchester, David Bowies Heroes als intro van Just Breathe, Rockin’ In The Free World als bijna-afsluiter) te horen deze avond, maar uiteraard ook werk van Pearl Jam en de soundtrack van Into The Wild. Met wat grapjes over zijn lengte en te hoge urinoirs in dit land (of was het nu een wasbak?) ziet het publiek in Amsterdam ook die kant vol humor en zelfspot van de sympathieke rockzanger. Zijn beste grap is zelfs cabaret van de hoogste orde, politiek statement en een sneer naar de platvloerse Toppers-fans in één: “Hiernaast: The Poppers ofzo? Elk land heeft zo’n soort act nodig, daar hoef je je niet voor te verontschuldigen, die van ons zit in het Witte Huis.”

Muzikale hoogtepunten zijn Far Behind, Porch, het explosieve Lukin’ waarbij enkele opgetrommelde klassieke muzikanten hard aan het werk gezet worden en een werkelijk perfect uitgevoerd Just Breathe. Ook het samen met Glen Hansard gezongen duet Falling Slowly mag hier aan toegevoegd worden. De vriendschap tussen de twee songwriters is duidelijk groot en ze delen eenzelfde gevoel voor humor. De roadies die in witte doktersjassen lopen, geven de heren hun gitaren aan, maar aan het eind van de show heeft ook Hansard de jas maar aangetrokken – tot grote lol van Vedder.

Rockin’ In The Free World is mooi als collectief moment met het publiek maar voelt als een verkeerde, bijna banale braderie-achtige afsluiter van een avond met zulke gemengde emoties. Gelukkig is er nog Hard Sun waarbij nog een keer alles gegeven wordt. Een lied dat voelt als een spirituele overwinningssong. Met veel muziek, vriendschap, humor en warme interactie met de fans in de zaal heeft Vedder wat kracht en troost teruggevonden. Bij veel concerten komt het publiek naar een artiest om die emoties te beleven, deze bijzondere avond was ook therapeutisch voor de artiest zelf. Eddie Vedder is na het tragische overlijden van alle bekende grunge-frontmannen door de jaren heen (Mother Love Bone, Nirvana, Alice In Chains en Soundgarden) het enige overgebleven icoon van een generatie/scene. Het is echt te hopen dat het hem wel gegund is nog heel lang mensen over de hele wereld te inspireren. Amsterdam kreeg in ieder geval een onvergetelijk prachtconcert, een ervaring voor het leven die elke eurocent waard was.

Eddie Vedder in AFAS Live, Amsterdam
Gezien op zaterdag 27 mei 2017
Foto’s: Mitchell Giebels

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.