‘Je kunt Fleetwood Mac niet tegenhouden’

Fleetwood Mac staat vandaag voor de tweede keer ooit op Pinkpop. De legendarische band speelde voor het eerst op het festival in 1971, toen het repertoire nog bijna volledig uit blues bestond. Die tijd komt uitgebreid aan bod tijdens de huidige Europese tour. Drummer, oprichter en naamgever Mick Fleetwood vertelt over zijn liefde voor de blues, de veelzijdigheid van Fleetwood Mac en het doorzettingsvermogen waarmee hij de band liet voortbestaan.

“Ik hoor aan je stem dat je vrij jong bent”, zegt Mick Fleetwood door de telefoon. Het is ochtend in New Orleans en de drummer is net begonnen aan zijn tweede tour door Noord-Amerika. Over een paar maanden staat hij met Fleetwood Mac in Landgraaf op het podium. “Hoe ben je met ons in aanraking gekomen?”, vraagt hij. “Kwam het door je ouders, of heb je nog maar pas van ons gehoord?” Mijn eerste aanraking met Fleetwood Mac was via Tango In The Night, vertel ik hem. Dat album had een permanente plek in het cd-rek van mijn ouders. De spekgladde productie en poppy songs vertoonden geen schim meer van het bluesgetinte verleden met Peter Green. Als kind was ik me er nooit van bewust dat ik luisterde naar een momentopname uit een lange en ingewikkelde muzikale reis. Dit besef kwam later, toen ik als jongvolwassen muziekliefhebber het werk buiten Rumours en Tango In The Night ontdekte. Ik werd omvergeblazen door de waanzinnige variatie en flexibiliteit van hun werk. “Dat is fantastisch”, antwoordt Fleetwood. “Het is altijd mooi om te praten met mensen die niet alleen het latere deel van Fleetwood Mac kennen.” Ik bedank hem voor de indruk die zijn band heeft achtergelaten op mijn muzikale opvoe- ding en dus op mijn leven. Even is hij stil. “Het beste wat een muzikant kan horen is dat zijn muziek, op wat voor manier dan ook, een ‘damn’ betekende voor mensen.”

Wat zijn je verwachtingen van Pinkpop?
“Ik heb zeker geen verwachtingen van het publiek. Als muzikant ben ik daar om hen te entertainen. Maar als ik eraan herinnerd word – zoals door jou aan het begin van ons interview – dat er een hoop mensen komen die ons nog nooit live hebben gezien, wil ik wel mijn beste muzikale prestatie neerzetten. Jij koestert een emotionele band met de muziek van deze gekke band en de rest van het publiek waarschijnlijk ook. En dit soort festivals zijn enorm; er komen zoveel mensen op af! Al deze energie op één plek is voor elke muzikant een reminder dat je het podium op stapt om daar je uiterste best te doen. Daar kijken we erg naar uit. We hopen dat iedereen geniet van wat we doen. We bevinden ons zeker onder vrienden.”

Lees het complete interview met Fleetwood Mac in Lust For Life 091. Nu in de winkel en online te bestellen!

1 Reactie

  1. Tilly 5 juli 2020 Reageer

    Echt super dat je je passie gevolgd bent. Kus Tilly

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.