Cher in Ziggo Dome

Met een knalblauwe glitterpruik (‘puur natuur’) op haar hoofd en gehuld in dito pakje verschijnt Cher voor een groots decor en ensemble op het podium. Bij ieder ander zou een dergelijke aankleding fouter dan fout zijn, bij het icoon Cher is het mode van de hoogste orde. Vijftien jaar geleden nam zij afscheid van de Nederlandse fans tijdens wat haar allerlaatste tournee zou zijn. Maar zeg nu zelf: met je 65ste met pensioen gaan is toch niet meer van deze tijd?

Cher is immers van alle tijden: de grootste trends van popmuziek, samengevoegd in het altijd relevante repertoire van een ster. Ze brak in de jaren zestig door als achtergrondzangeres en helft van duo Sonny & Cher met haar toenmalig echtgenoot Sonny Bono, ontpopte zich vervolgens tot seventies discodiva, vond zichzelf opnieuw uit als rockdiva en actrice in de jaren tachtig, en introduceerde autotune als creatief stemvervormingseffect in de jaren negentig. Ieder decennium heeft een Cher-hit gehad, allemaal even onmiskenbaar haar dankzij haar krachtige, lage contra-altstem, en herkenbare vibrato.

50 jaar Cher
Alle hoogtepunten uit ruim 50 jaar Cher passeren vanavond in een volle Ziggo Dome de revue, door middel van een nostalgisch best-of format. De in 1998 overleden Sonny, waar Cher in 1975 van scheidde maar goed contact mee hield, maakt zijn opwachting via video en audio. Wat niet makkelijk moet zijn, om The Beat Goes On en I Got You Babe te in duet te zingen met de man van wie algemeen bekend is dat hun huwelijk niet zonder echtelijke ruzie verliep. Bewonderenswaardig en ontroerend, een testament dat er niets is wat Cher niet aankan.

Ook weet Cher nog altijd te verbazen: wie had het zien aankomen dat het icoon in 2018 haar pijlen zou richten op het ABBA-repertoire? De naam van deze tweede afscheidstournee, Here We Go Again, heeft dan ook betrekking op haar gastrol in musicalfilm Mamma Mia 2 en de ABBA-coverplaat Dancing Queen die hier indirect uit voortvloeide. Vanavond komen er maar liefst drie hits hiervan terug: Waterloo, SOS en Fernando. Vertolkt door Cher zou je spontaan vergeten dat er ooit anderen zijn geweest die dit gezongen hebben. Cher wil ons ook haar succesvolle acteercarrière niet laten vergeten: hoogtepunten uit haar mooiste rollen worden getoond op het videoscherm, van haar rol in Silkwood (1983) die haar een Golden Globe voor beste bijrol oplevert tot haar succesvolle film Burlesque (2010) met Christina Aguilera. Welcome To Burlesque klinkt ook op het Amsterdamse podium verrassend verleidelijk. Minder onverwacht komen Strong Enough en Believe, wat haar in 1998 op 52-jarige leeftijd plots een nieuwe impuls in haar toch al succesvolle carrière bezorgde, voorbij, evenals klassiekers The Shoop Shoop Song (It’s In His Kiss) en If I Could Turn Back Time. Aanstekelijk is ook Elvis-hommage Walking In Memphis, waarin Chers stem een grotere hoofdrol toebedeeld krijgt dan anders.

“Wat doet jouw oma vanavond?”
Gelukkig hoort bij ieder Cher-tijdperk ook een andere Cher-outfit, een nieuw flashy decor en een andere dansstijl; wel acht stuks, op vijftien liedjes. Door haar fantastische uiterlijk en danskunsten zou je bijna vergeten dat het hier gaat om een dame van 73. Dat ze wat buiten adem klonk hier en daar, haar stem wat omkwam in het instrumentaal en vocaal geweld van haar band, dat kunnen we haar met alle liefde vergeven. Zoals ze zelf heel terecht opmerkt: “Wat doet jouw oma vanavond?” Gemeen is het allerminst bedoeld: in haar humorvolle stand-up comedy openingsmonoloog betoogt ze dat niemand zich, ook niet op latere leeftijd, moet laten tegenhouden te doen waar hij gelukkig van wordt. Het zou gewoon een kwestie zijn van doen. Zo ook deze afscheidstournee, die inmiddels al langer duurt dan de carrière van menig ander popmuzikant (18 jaar).

Cher in Ziggo Dome
Gezien op 30 september 2019
Foto’s door Anne-Marie Kok – Focus 74

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.