Elton John in de Ziggo Dome

 • beste rocksongs Elton John

Een jongeman van een jaar of 25 slaat een arm om zijn vriendin heen, terwijl hij vrolijk een stukje Crocodile Rock in haar oor zingt. Even verderop vindt in de catacomben van Neerlands grootste popzaal precies hetzelfde ritueel plaats, maar dan zijn het een stel kwieke zestigers die als enthousiaste pubers de Ziggo Dome verlaten met diezelfde ‘la la la la la’-passage uit de bekende Elton John-hit. Het aanstekelijke riedeltje blijft ongetwijfeld voor de rest van de avond in hun hoofd zitten. De zanger en pianist laat de bezoekers van zijn concert bijzonder goedgemutst terug naar huis afreizen. Toch had deze vrolijke avond ook een schaduwzijde, vooral door het sombere muziekjaar 2016, maar ook de erg gevoelig en vol overgave gezongen ballads die oud zeer kunnen oproepen.

Elton John kan als geen ander mensen samenbrengen en troosten met zijn muziek. Het beroemdste voorbeeld is natuurlijk Candle In The Wind, dat hij op de begrafenis van prinses – en zijn goede vriendin – Diana speelde in 1997. Een heel land was in rouw, maar het liedje gaf tegelijkertijd heel veel mensen steun. Hoe moeilijk het voor hem zelf ook was om te spelen, hij deed het toch maar even. Het oorspronkelijk aan Marilyn Monroe opgedragen nummer is sindsdien altijd verbonden aan Lady Di. Ook bijna twintig jaar later heeft Candle In The Wind nog steeds een geweldige impact en is het als toegift in de Ziggo Dome, waar Eltons stem heerlijk doorheen blijkt te kunnen galmen, wederom goed voor een brok in de keel.

De zeer ervaren zanger en pianist stond in 2009 voor het laatst op een podium in Nederland. Toen deed Elton John de Rotterdamse Ahoy aan met een bombastische show vol toeters en bellen. Je keek je ogen uit, het verveelde geen moment, maar ergens leidde het ook af van de muziek. Dat was gisteravond in de Ziggo Dome niet het geval: het ging weer puur en alleen om de muziek. Met wat visuals op de achtergrondschermen. Omgeven door ervaren musici gaat de band vanaf het eerste nummer als een geoliede machine voortvarend van start. Gedreven, gedisciplineerd, niets op aan te merken op technisch vlak. Maar ergens mist de bezieling nog wat. Het is altijd lastig om voor een zaal vol stoelen te spelen en ondanks genoeg enthousiaste fans die opstaan en dansen, blijft het wat statisch in de zaal. De meerderheid wacht op de echte klappers.

Muzikale legende
Eigenlijk begint het concert emotioneel gezien pas met Rocket Man, dat vol bezieling gespeeld wordt en tevens met een wervelende pianosolo wordt ingeleid. Je voelt dat hier een muzikale legende aan het werk is, die het nog steeds in zich heeft. En daar zijn er helaas niet veel meer van. Veel popiconen zijn dit jaar overleden. Ook Elton John is op leeftijd en als hij maar eens in de zeven jaar een concert geeft in Nederland zou dit misschien een van zijn laatste shows kunnen zijn. Maar daar wil je niet aan denken. De muziek is veel te levend en songs als Tiny Dancer en Sorry Seems To Be The Hardest Word blijven tijdloos en komen binnen alsof je ze voor het eerst hoort.

Een onverwacht hoogtepunt is Have Mercy On The Criminal, met een stevige, overtuigend uitgevoerde gitaarsolo. Het nummer van het album Don’t Shoot Me, I’m Only The Piano Player is terug van weggeweest en is een mooi cadeau van de band aan de fans die niet alleen maar grote hits willen horen. Maar natuurlijk draait het daar wel om vanavond. Zeker twintig monsterhits komen voorbij en dan houdt hij er eigenlijk nog wat achter de hand, zoals zijn bijdrage aan The Lion King.

Steviger blokje muziek
Er is ook een steviger blokje muziek waarbij er behoorlijk gedanst wordt in de zaal. Die is vooral gevuld met vijftigers en zestigers die aan de dure kleding te zien niet van een bijstandsuitkering leven. Sad Songs Say So Much, I’m Still Standing en Saturday Night’s Alright For Fighting krijgen de boel behoorlijk in beweging en daar moeten Elton en band zeker credits voor krijgen. Het Nederlandse, wat oudere concertpubliek is niet heel gemakkelijk te overtuigen om van de comfortabele zetel af te komen, maar de muzikanten op het podium spelen met zoveel energie en plezier dat die vreugde gemakkelijk overslaat op de zaal. Elton John is overigens erg goed bij stem deze avond, tijdens zijn vorige bezoek aan Nederland klonk hij door een verkoudheidje wat rauwer en nu zit er beduidend meer kracht in de uithalen.

Zo’n goed concert met zo veel hits, je maakt het zelden nog mee. Het is echt te hopen dat Elton John nog jaren mee kan en we nog lang van zijn muziek en shows mogen genieten. De mensen gaan massaal vrolijk naar huis met Crocodile Rock en al die andere sterke singles in het hoofd. Een concert met een grote gulle lach van een geboren entertainer die nog steeds op de piano gaat zitten, gek doet en speelt met het publiek. Maar die ook met eenvoudige sobere ballads als Your Song je als toeschouwer van dit spektakel even compleet onderuit kan halen en in een meer melancholische stemming weet te brengen. Dat schakelen tussen extremen, dat kunnen alleen de allergrootsten. Elton John is een held, een legende. En die kaars van zijn hectische artiestenleven zal misschien ooit een keer opbranden, maar zijn songs en naam zullen hoe dan ook nog heel lang blijven voortleven.

Elton John in de Ziggo Dome, Amsterdam
Gezien op dinsdag 22 november 2016
Foto’s: Mitchell Giebels

7 Reacties

 1. Yvonne Boer 23 november 2016 Reageer

  Zo he he, eindelijk een recensie waarmee ik kan leven. Het is toch niet normaal dat zo’n legende zo ver tot op het bot wordt afgebrand door onze Nederlandse pers?

  • Henk 23 november 2016 Reageer

   Inderdaad , eindelijk een recensie waar ik mijzelf ik kan vinden. Wat een negatieve berichten in de kranten! Het was een formidabel concert, genoten !!!

 2. Mark 23 november 2016 Reageer

  Inderdaad een vakman. Juist de sterke punten van deze entertainer pur sang worden afgeserveerd in AD en Volkskrant. En dit terwijl Elton juist in een prima bui was en vol overgave zijn nummers zong en speelde. Een typisch Nederlands trekje, Elton met zijn hoofd regelmatig boven het maaiveld, dat kan natuurlijk niet in ons land. De fantastische piano intro van Rocket Man is volgens VK kitsch.
  Binnenkort maar weer eens luisteren naar een opname van deze prachtige avond.
  Mark

 3. Ber 23 november 2016 Reageer

  Geluid was erg slecht, schel en leek over de betonnen vloer te rollen. Veel saaiste nummers, die vaak opgerekt werden. Your song was goed, minder schreeuwerig. Zoals velen eerder naar huis vertrokken. positief; de klacht over het geluid via twitter werd door Ziggodome meteen doorgegeven aan de geluidsmensen van Elton John. Die deden er echter weer weinig mee..

 4. Erik 23 november 2016 Reageer

  Het spijt me, maar kan het helaas niet eens zijn met deze review. Ondanks wat de die-hard fans willen geloven was het geluid echt heel, heel slecht. Verschillende mensen om ons heen hielden handen op hun oren en het ZiggoDome is zelfs door zijn voorraad oordopjes heen gegaan. Dit wil denk ik we wat zeggen.

  Ik ben geen die-hard Elton fan, maar kan zijn muziek zeer waarderen. Ik keek erg uit naar deze avond, maar ging erg teleurgesteld naar huis. Het concert leek op een ‘moetje’. Geen enkel moment had ik het idee dat Elton echt contact zocht met zijn publiek. Dit publiek ging niet los omdat je gewoon beroerd werd van de herrie! Het was zo schel dat je je best moest doen om de woorden te onderscheiden. Pas na het in doen van oordopjes konden we van het concert genieten. Nee, echt het slechtste concert waar ik ooit ben geweest, en dat vind ik heel, heel jammer om te constateren.

  Ik wil Elton dus ook echt niet afbranden, maar ook als die-hard fan kun je niet anders concluderen dat deel veel beter had gemoeten!

 5. Ben 24 november 2016 Reageer

  Ik kan me inderdaad ook totaal niet vinden in deze review. Wij zijn na een uur weg gegaan, omdat het vreselijke geluid niet meer te harden was. En nee, dit schrijf ik niet omdat ik Elton John af wil branden. We zijn naar het concert gegaan omdat we van zijn muziek houden en er van wilden genieten. Dat hebben we dan ook in de auto onderweg naar huis zeker gedaan. Maar het geluid tijdens het concert was gewoon dramatisch. Geen idee waarom. We zijn vaker in de Ziggo Dome geweest en altijd was het geluid erg goed. Het was ook duidelijk dat het Elton en zijn band niet aan inzet en kwaliteit ontbrak, maar als dat door te techniek wordt vertaald in pijnlijk snerpend lawaai gaan wij niet tegen beter weten blijven zitten, hoe jammer dat ook is van het geld en de leuke avond waar we naar uit hadden gekeken.

 6. Ed 24 november 2016 Reageer

  Met volle moed eindelijk dan weer eens mr.Elton John in Amsterdam,wat de crew met de sound chek heeft gedaan,volgens mij hebben zich te goed gedaan aan de Nederhash of iets degelijks,wat een blamage en dat ik kaarten heb kunnen scoren voor dit concert,de volgende keer beter aan een goed doel schenken en thuis een cd draaien
  Begrijp niet dat Ziggodome zijn gasten hier aan opoffert,de vorige keer bij Fleetwood Mac precies hetzelfde liedje veel te hard en vals ook nog,wordt toch tijd dat de artiesten weer naar Ahoy gaan ,wij mijden voorlopig de Ziggodome.Dat je door middel van verkopen van oordopjes je imkomsten wil vergroten ,let in het vervolg op de wettelijke toegestaane Db’s

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.