Neil & Liam Finn in Paradiso

Neil Finn is de afgelopen jaren als deel van diverse formaties in Nederland te zien en te horen geweest. Naast zijn solo-optredens was er een show met broer Tim Finn als The Finn Brothers stonden zij ook als Crowded House in Carré. Nu treedt hij ook nog samen met zijn zoon als Neil & Liam Finn op in het prachtige Paradiso. Of de zeer dromerige nieuwe songs van hun samenwerking live zouden overtuigen, was even spannend, maar pa Finn heeft hoe dan ook genoeg hits om tegengewicht te bieden.

Dat dit een zaal vol echte fans is, besef je als het publiek kort na de start van het optreden uit volle borst met Four Seasons In One Day (Crowded House) meezingt. Tot grote tevredenheid en dankbaarheid van de mannen op het podium die allebei in eenzelfde geruit pak op het podium staan. Het concert is dan al eventjes bezig. De aanwezigen in Paradiso luisteren overigens ook aandachtig naar het nieuwe werk van vader en zoon Finn. Al worden de echte kreten pas geslaakt bij herkenbare intro’s van Split Enz-nummers, hits als Message To My Girl en Crowded House-songs als Pineapple Head en zelfs Black & White Boy volgen.

Vriendelijker
Je kan niet anders dan vader en zoon vergelijken. Neil Finn heeft nog steeds hetzelfde kapsel als altijd, maar inmiddels zijn zijn haren natuurlijk grijs. Zoon Liam heeft lang haar en een baard. Qua vocalen verschillen ze toch ook behoorlijk. Als Liam zingt hoor je wel in de verte iele echo’s van de stem van zijn vader, maar hij heeft toch een heel ander eigen geluid. 
Wat zoeter misschien, vriendelijk en zachtaardig. Een beetje zoals de stem van James Mercer van The Shins. Neil Finn heeft dat dwingende in zijn stem wat je als luisteraar iets meer meetrekt ook naar de teksten. Hij vertelt er verhalen mee, terwijl Liam zijn stem iets meer als instrument gebruikt.

Zelfvertrouwen
Terwijl Neil en Liam er zichtbaar veel lol in hebben om ook wat langere rockende en instrumentale stukken ten gehore te brengen, zie je de jongste van de twee ook steeds zekerder van zichzelf worden. Vooraf had je misschien kunnen inschatten dat de show vooral op de hits van Neil Finn zou leunen en Liam er als figurant of als soort veredeld voorprogramma bij zou hangen. Dat is zeker niet het geval: Neils zoon staat zijn mannetje en maakt indruk met zijn mooie manier van zingen en muzikaliteit. Ook is het geen klef familieconcert. Lange verhalen en zoetsappige anekdotes blijven achterwege en de songs volgen elkaar in hoog tempo op.

Frisse energie
Prachtige Crowded House-songs als Distant Sun en Don’t Dream It’s Over, daar wordt elke muziekliefhebber blij van en eens te meer blijkt weer hoe onsterfelijke die liedjes en melodieën zijn. Ze blijven nog uren na het concert in je hoofd hangen. Neil Finn, die ik met de jaren steeds meer als een wat norse oude man vond overkomen, straalt weer frisse energie uit. Daar heeft het optreden met zijn zoon vast iets mee te maken. Ook zonder de eeuwige hit Weather With You – wat toch een beetje gek een gek gemis is – voelt het als een compleet concert. Een show waarbij je na afloop huiswaarts kerend tevreden kunt vaststellen dat we voorlopig nog verzekerd zijn van de familie Finn die nog wel even doorgaat met mooie muziek over de wereld uitstrooien.

Neil & Liam Finn in Paradiso
Gezien op 25 januari
Foto’s door Bernard Bodt

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.