Queen + Adam Lambert in de Ziggo Dome

Queen is anno 2017 al langer actief zonder dan met Freddie Mercury. Popzanger Adam Lambert bewees zich eerder al een passende aanvulling op de overgebleven leden, hoewel de jonge Amerikaan op het eerste gezicht wat gek oogt naast de toch wel erg witte haren van Brian May en Roger Taylor. Weet de markante samenwerking vanavond wederom te overtuigen?

Na Paul Rodgers is het sinds 2012 aan American Idol-finalist Adam Lambert om Queen, tegenwoordig bestaande uit gitarist Brian May en drummer Roger Taylor, aan te vullen. In januari 2015 deden zij al een uitverkochte Ziggo Dome aan en ditmaal geven ze een nieuwe show voor een net zo volle zaal, waarin Lambert wederom een flamboyante frontman blijkt te zijn.

Wat je bij de buren in de ArenA zou verwachten, heeft zich verplaatst naar een volle Ziggo Dome. Ongeduldig gejoel en gefluit voor de band die ruim twintig minuten op zich laat wachten. Bij de introklanken van We Will Rock You vergeef je het de heren echter meteen. Rockklassiekers als Hammer To Fall en Tie Your Mother Down maken helder dat er nog steeds pit zit in Queen. Fat Bottomed Girls, Killer Queen, Don’t Stop Me Now en Bicycle Race volgen, en laten een Lambert zien die in zijn element is op de grote podia en in dit grootse gezelschap. Niet alleen is hij een ijzersterke vocalist met een enorm bereik, ook zijn humor en interactie met May en Taylor én de zaal doen harten smelten. Vocaal lijkt Lambert geen beperkingen te kennen. Soms is het wel érg gelikt, net als zijn outfits. Het glanst en glittert, terwijl de zanger paradeert over het podium – als een dikke knipoog naar de hoogtijdagen van Queen.

Vooral Killer Queen laat Lambert in topvorm zien. Tussen de vocale capriolen door weet hij met een ongelofelijke dosis charisma verhalen te vertellen. Lambert is geen Freddie Mercury en dat maakt hij zelf ook nog even duidelijk. ‘No shit!’ Daarmee neemt hij de laatste twijfel weg en wordt duidelijk waarom hier 17.000 mensen verzameld zijn. Ter ere van Freddie en de muziek van Queen.

Ontroerend klein
Lambert snapt precies wanneer hij de spotlight de zijne kan maken en wanneer een ander deze plek toekomt. Zo weet Brian May tot tranen te roeren met Love Of My Life, hoewel hier goed te horen is dat hij al behoorlijk wat jaren meegaat. Toch is het Freddie die via archiefbeelden een ‘ohh’ door het publiek laat gaan. Onverwacht mooi is vooral Under Pressure, nu een ontroerend klein duet tussen Taylor en Lambert. De spotlight richt zich volledig op Taylor wanneer hij ook A Kind Of Magic voor zijn vocale rekening neemt, het drumstel achter zich gelaten.

Een enorme discobal mag niet ontbreken voor I Want To Break Free, waarna ook Lambert’s eigen werk even de revue passeert – voor velen, verrassend genoeg, niet onbekend. Er wordt flink gebruik gemaakt van alle mogelijke middelen die de grote zaal te bieden heeft: grootse lichtspektakels, rookmachines, een zwevend podium en schermvullende graphics van de sterrenhemel, albumcovers en videoclips. Bijna geen hit blijft ongespeeld en na Bohemian Rhapsody is het duidelijk nog niet voorbij. Freddie Mercury himself komt het vocale spelletje van Wembley ’86 met ons spelen, waarna We Will Rock You en We Are The Champions zoals verwacht de avond afsluiten.

Nieuw leven
Queen + Adam Lambert is meer dan een nostalgisch uitstapje: het is nieuw leven blazen in een erfenis die nog lang niet aan kracht heeft verloren. De Ziggo Dome zag Queen tastbaar klein en overweldigend groots, met veel spektakel en op andere momenten juist subtiel en cliché, met aanstekers in de lucht. Er is genoten van de muziek die na bijna een halve eeuw nog steeds enig is in zijn soort. De nalatenschap van Freddie leeft voort in deze reïncarnatie van Queen, met de gepassioneerde frontman Adam Lambert.

Queen + Adam Lambert in de Ziggo Dome, Amsterdam
Gezien op maandag 13 november 2017
Foto’s: Kim Balster

4 Reacties

 1. CS 14 november 2017 Reageer

  Het concert was weergaloos, geweldig! Brian May (sympathiek als altijd) en Roger Taylor schitterden als vanouds en Lambert weet op perfecte wijze een nieuwe draai te geven aan het overbekende repertoire van Queen. Het gaat hem, met alle respect, stukken beter af dan Paul Rodgers pakweg tien jaar terug. Wat destijds nogal tam en een beetje saai overkwam, wordt dit keer met heel veel spektakel gebracht. Adam Lambert zal uiteraard nooit Freddie Mercury kunnen evenaren of vervangen (wat hij zelf al tijdens de show aangaf), maar ik hoop dat deze samenwerking aanblijft zo lang het nog kan. Want laten we eerlijk zijn: de heren Queen zijn inmiddels behoorlijk op leeftijd.

 2. Ruud de wit 14 november 2017 Reageer

  Ik heb gewerkt in de ziggo dome als beveiliger bij het concert van Queen+Adam Lambert op maandag 13-11-2017 en ik moet zeggen ik heb met tranen en kippenvel genoten van het concert nou moet ik wel zeggen dat ik al fan ben van Queen sinds 1974 en het was niet de eerste keer dat ik ze heb zien optreden en ik weet zeker dat het ook niet de laatste keer zal zijn. tot slot wil ik zeggen QUEEN+ADAM LAMBERT IT WAS AN AWESOME PERFORMANCE
  I will be a Queen fan till i die

  QUEEN FOREVER
  FREDDIE I STILL MISS YOU
  REST IN PEACE MY FRIEND
  THERE WILL NEVER BE SOMEONE LIKE YOU NEEEEEEEVER

 3. RP 15 november 2017 Reageer

  Onanks dat ik al 40 jaar fan ben van Queen, was ik dit keer zwaar teleurgesteld toen ik zag met welke setlist ze naar Europa zijn gekomen. Die is namelijk nagenoeg gelijk aan die uit 2015. En het doet geen recht aan de LP/CD News of the World, die dit jaar 40 jaar bestaat.
  Maar de show die ik gezien heb was weergaloos. De special effects waren adembenemend. Dit maakte alles goed en deed het optreden uit 2015 zelfs verbleken. In 2015 was ik bang dat Adam te veel voor de lens van mijn camera zou lopen. Ik had niks met die man. Maar wat een geweldige performer is hij. Hij laat zich ook goed op de gevoelige plaat vastleggen. Net als Brian. Ze weten precies waar de fans voor komen. Ze gaan er zelfs goed voor staan. En ik kon zo enkele schitterende foto’s maken.

  De recensie doet me het optreden weer opnieuw beleven. Ik krijg er weer vochtige oogjes van. Mooi geschreven Inge.

 4. Freddie van ter Beek 16 november 2017 Reageer

  Het was weer een super concert, de show productie was indrukwekkend, de techniek van vandaag werd volop benut en de News of the World robot was mooi geintregeerd in de set. Ik heb volop genoten, kon redelijk vooraan staan en heb prachtige 3D foto’s kunnen maken. Die gaat Brian wel leuk vinden aangezien hij fan is van stereofotografie. Adam heeft een enorme strot en kan alles aan. Jammer dat 2 nummers van het NOTW album wel in Amerika zijn gespeeld en niet in Europa… 1 klein dingetje Inge… aanstekers zijn zooooo pre 2000 :p We hebben nu mobieltjes met ledverlichting ;-)
  3d foto’s van de show kun je op mijn facebook pagina vinden, gewoon ff op mijn naam zoeken :-)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.