Roger Waters in de Ziggo Dome

Als kind van de jaren negentig voel ik me heel mijn leven al een beetje bedrogen. De jaren zestig en zeventig, met alle prachtige protestsongs en tegenbewegingen, komen nooit meer terug. Roger Waters liet mij en de rest van het publiek deze avond in de Ziggo Dome even geloven dat we toch weer dáár waren. En in een magisch moment waarop we opstaan tegen ‘the man’ en hem collectief de middelvinger geven.

Het lijkt alsof Waters aan het begin van de show vooral snel een hoop hitjes achter de rug wil hebben. Het is goed voor te stellen dat een man als hij – en andere grote muzikanten die hun carrière startten bij een extreem succesvolle band – niet gelukkig worden van een levenslang vonnis tot het herhalen van songs uit vervlogen tijden. De niet bijzonder energiek ogende zanger/bassist gooit Breathe, Time en One Of These Days er in de eerste minuten van de show al uit. Ik voel me als toeschouwer bijna schuldig. Alsof ik kijk naar een aap die zijn kunstje uitvoert voor een gretig publiek dat alsmaar meer van hetzelfde wil.

Tijdens de eerste helft van de show zorgen de psychedelische visuals achter de band voor veel van de dynamiek. The Last Refugee, een song van zijn album Is This The Life We Really Want? uit 2017, komt onder begeleiding van een emotioneel geladen video verrassend mooi uit de verf. De band speelt prima, Roger doet zijn best, de songs zijn natuurlijk prachtig (vooral het emotionele Wish You Were Here, waarbij David Gilmours plek wordt ingenomen door Jonathan Wilson, maakt veel los bij de toeschouwers), maar verder blijft echte magie uit. De moed zakt me in de schoenen; is dit nou dé beruchte Roger Waters?

Huilende Trump
Net voor de pauze verandert plotseling de energie in de zaal. Het wordt eindelijk glashelder waarom Waters deze Us + Them Tour heeft opgezet. Het heeft niets met zijn oude band Pink Floyd te maken, zelfs weinig met zijn nieuwe solowerk. Iedereen die de beste man een beetje kent, weet dat Waters vooral een activist met een eigen agenda is. Bij de klassieker Another Brick In The Wall verschijnen schoolkinderen op het podium, gehuld in oranje gevangenispakken en zwarte hoofdkappen. Wanneer ze hun kostuums uittrekken, is het woord ‘resist’ op hun T-shirts te lezen. De Amsterdamse kinderen, die speciaal voor het optreden zijn uitgekozen, raken wat timide door de belangstelling die ze plotseling geschonken wordt. Één blond jochie vindt de aandacht duidelijk fantastisch en blaast het publiek herhaaldelijk kushandjes toe wanneer hij van het podium afloopt. Veel aandoenlijker wordt het niet.

Tijdens de tweede helft klinken sirenes, politiehonden en andere geluiden die doen denken aan rellen in New York. Over de gehele lengte van de zaal wordt een nagebootste Battersea Power Station opgetrokken, waarop later beelden van Trump als huilende baby en varken worden afgebeeld. Het concert krijgt een enorm politieke lading.

Waters’ show laat ons weer geloven in opstaan voor waar je in gelooft. En een grote, dikke ‘fuck you’ in het gezicht van autoriteit te geven. Een van de hoogtepunten van de show komt tot stand wanneer Waters, compleet met grotesk varkensmasker, een bord omhoog houdt met de ruw opgeschreven woorden: ‘FUCK THE PIGS’. Niets laat de harten van rockers harder kloppen dan een good ol’ kaakslag richting de individuen wier hebzucht onze planeet langzaam maar zeker stukmaakt. Ook het bekende vliegende varken dat zijn rondje door de zaal maakt, pakt flink de aandacht – zij het vooral om de telefoon toch nog even snel uit de broekzak te pakken om een filmpje te maken.

Hedendaagse hippies
Waters en zijn band sluiten de avond af met publiekspleaser Comfortably Numb en een prachtige lichtshow, geïnspireerd door het welbekende logo van The Dark Side Of The Moon. Lasers vormen een omvangrijke prisma en regenboogkleuren schijnen over alle hoofden in de zaal. We kwamen als brave burgers, maar vertrekken als hedendaagse hippies, vervuld met een hernieuwd gevoel voor rechtvaardigheid en de kracht van muziek als verbinder.

Roger Waters in de Ziggo Dome, Amsterdam
Gezien op maandag 18 juni 2018
Foto’s: Mitchell Giebels

33 Reacties

 1. Bart 20 juni 2018 Reageer

  Mooi verwoord. Zo heb ik het ook ervaren. Roger Waters was natuurlijk de publiekstrekker maar wat een geweldige muzikanten had hij om zich heen. Eigenlijk zouden die nog veel meer in het zonnetje gezet mogen worden maar dat willen deze rasartiesten waarschijnlijk niet eens.

 2. Joep Mens 21 juni 2018 Reageer

  Leuk stukje hoor maar de indruk dat het voor de pauze minder de moeite waard was is onjuist. Vanaf minuut 1 was het concert adembenemend in alle opzichten, qua show, qua geluid en qua muzikaal vakmanschap. Ik heb aardig wat concerten gezien sinds 1978 en deze was echt heel bijzonder.

  • Leen 21 juni 2018 Reageer

   Dit ben ik met je eens Joep, ook ik heb een aantal concerten gezien van Roger gezien en zeker de beginfase was een fastastische beleving.

   • Joep Mens 22 juni 2018 Reageer

    Je moet een jaren 90 kind ook niet naar Roger Waters sturen. Domme zet van Lust For Life Magazine. Lees hier wel vaker recensies dat ik denk van ‘hoe kun je deze persoon nu voor een verslag daarheen sturen’.? Je stuurt een jaren 70 liefhebber toch ook niet naar een houseconcert? Je laat een vegetarier toch ook geen recensie schrijven over een nieuw Steakhouse? Punt gemaakt.

    • wim 23 juni 2018 Reageer

     De taak van de recensent is proberen af te kraken en onderdeel te zijn van de eigen smaak politie.
     De bladen en socmedia moeten worden gevuld.
     Dat is zijn taak, prima.

 3. Jeroen 21 juni 2018 Reageer

  Prima recensie, voor wat aanvullende kiekjes: https://www.flickr.com/photos/jschort10/albums/72157668257983367

  • Mark 24 juni 2018 Reageer

   Fraai!

  • Henk 27 juni 2018 Reageer

   Henk 27 juni 2018 Reageer
   Mooie foto’s!!! Zijn die met professionele camera gemaakt? Mag ik er een paar gebruiken in mijn filmpje?
   Henk

 4. Martien 21 juni 2018 Reageer

  Ik ben het volledig met Joep eens. Het was boeiend vanaf het eerste moment. Fantastisch muzikanten die inspirerend speelden. Een indrukwekkend, confronterend, bij vlagen ontroerend concert. Om even stil van te worden.

 5. Erwin 21 juni 2018 Reageer

  Waarachtig een heerlijke muzikale belevenis. Prachtig geluid van een topartiest met geweldige ondersteuning van klasse muzikanten. En een unieke visuele show erbij. Vindt persoonlijk zijn politieke perceptie te eenzijdig en overdreven. De Palestijnse kwestie ligt wel wat genuanceerder. Jammer.

 6. Hans 22 juni 2018 Reageer

  Een van de beste concerten die ik in lange tijd heb gezien – wellicht op Coldplay na – wieing op aan te merken. Benadert vrij goed de studio versies en Waters heeft nog weinig ingeboet aan kracht.
  Ik wil nog een keer!

  • qupus 23 juni 2018 Reageer

   hoezo,benadert de studioversies,absoluut niet.
   bij de meeste songs zat er een andere draai aan,de eerste nummers klonken gewoon slecht(op vrijdag)en jonathan wilson lijkt qua zingen nog niet misschien op david gilmour.
   wat niet wegneemt dat ik het fantastisch vond

  • Henk 27 juni 2018 Reageer

   Mooie foto’s!!! Zijn die met professionele camera gemaakt? Mag ik er een paar gebruiken in mijn filmpje?
   Henk

 7. Tatjana 23 juni 2018 Reageer

  Idd een van de beste concerten dat ik na Muse dat ook geweldig was, heb gezien het was gewoon fantastisch!!!

 8. Raimond VG 23 juni 2018 Reageer

  Als echte Roger Waters liefhebber kan ik me erg vinden in deze recensie,de show begon rustig en timide maar dat was denk ik ook de bedoeling.
  Wat is deze man toch geniaal en bovendien een goed mens.
  De show was fantastisch zoals altijd,
  De boodschap was sterk en vooral heel duidelijk.

 9. Ryan 23 juni 2018 Reageer

  Ik kwam om Roger Waters te horen en was echt onder indruk van hem. Super performance !
  Vond alleen niet leuk dat de publiek om mij hen niet stopte met praten. Ik stond in de zaal en bijna iedereen gedraagde als of wij even niet in een grote concert, maar in een bar of’n bowling uitvlucht waren. Een bier in iedere hand als ging het alleen om drinken, schrillend tegen elkaar omdat zij niet goed konden horen. Ja, hoe komt het ? Jullie waren niet in een bar met music in de achtergrond, jongens ! Een beetje meer respect voor de musicians en andere mensen, die een lange weg namen om een geweldige musician te kunnen zien en wilden na de music luisteren…

 10. Filip 23 juni 2018 Reageer

  Ik ben op vrijdag de 22 juni geweest. Ik vond het vanaf de eerste minuut geweldig tot het einde. Prachtig geluid en visueel een topper.
  In 1990 kon ik er in berlijn niet bij zijn, iets waar ik altijd van gebaald heb. Tussendoor is het er ook niet van gekomen, en nu eindelijk wel. Ik blijf voorlopig nog even met een grote glimlach rondlopen dat ik hier bij mocht zijn.
  Ik kan het nog wel 100x herhalen. Het was echt super geweldig.

 11. Heidi 23 juni 2018 Reageer

  Gisteren 22 juni geweldige avond gehad. Werkelijk geweldig. Was ook in Arnhem maar vond het nu nog indrukwekkender.

 12. Nick Haanstra 23 juni 2018 Reageer

  Ik vond het muzikaal uitstekend. Jammer dat mij de hele avond politieke statements werden opgedrongen. Het was onmogelijk om te genieten van de muzikanten, ze waren onzichtbaar want je kon niet anders dan kijken naar de ‘film’ die werd afgespeeld op de gigantische mega schermen. Er miste dynamiek, geen contact met het publiek.
  Ik vond het teleurstellend.

 13. ExitRogerWaters 23 juni 2018 Reageer

  Bijna 50 jaar fan van Pink Floyd geweest….en dan dit……
  Verschrikkelijk. Wil je genieten van muziek wordt je een anti Trump campagne voorgeschoteld. En hypocriet !!!!!!!!!
  Fuck you Roger Waters!

  • D. Trump 23 juni 2018 Reageer

   Hij is wel met z’n tijd meegegaan.

  • Johan 24 juni 2018 Reageer

   Volledig mee eens, een hypocriete multi miljonair. Als toch wel die hard fan van het eerste uur, geen slecht concert maar wel het minst goede ooit gezien en gehoord van Waters. Kom, kwam voor het concert en niet voor zijn mening.

 14. jack 23 juni 2018 Reageer

  whoehahha graaf je put exitje , ik kom hem dichtstampe !!!!

 15. Donald 24 juni 2018 Reageer

  50 jaar “fan” en dan niet kunnen waarderen dat Roger Waters politiek betrokken en gedreven is. “Animals” (je weet wel, met die pigs en zo) is van 1977…
  Het was een geweldig concert, en het was een voorrecht het te mogen bijwonen.

 16. Mark 24 juni 2018 Reageer

  Het was indrukwekkend, meeslepend en geniaal! Daar is denk ik alles mee gezegd.

 17. Henk 24 juni 2018 Reageer

  Prachtig concert. Veel kippenvel-momenten. Heb een filmpje gemaakt. Voor wie wil. Vind het wel grappig. https://gopro.com/v/1wlmPPz0mByz

  • Mark 24 juni 2018 Reageer

   Leuk filmpje!

 18. Marja 24 juni 2018 Reageer

  Gisteren genoten van Roger Waters optreden. Geniale muziek en geniale teksten. Politiek geladen en nog steeds strijdvaardig.
  Ik werd geraakt gisteren, heb een aantal keer een traantje moeten wegpinken.
  Als je alleen voor de muziek komt blijf dan thuis en zet Spotify aan, Roger Waters is meer dan muziek alleen, hij maaakt je weer bewust hoe we met zijn allen omgaan met deze wereld…voor mij was dit weer even een wake up call.

 19. Tatjana 24 juni 2018 Reageer

  Idd een leuk filmpje!

 20. Mark Rosenkrantz 24 juni 2018 Reageer

  In 1988 in Venetie The Delicate Sound of Thunder gezien. In 1994 in de Kuip Pulse en in 2014 the Wall.
  Nu deze show en ook deze was geweldig.

  De muziek was griezelig perfect, klonk bijna alsof het uit de studio kwam en met Jonathan Wilson dacht ik even dat een jonge David Gilmour weer op het podium stond.

  Dat het geheel een politiek beladen boodschap had vond ik grote klasse.

  Hypocriet?
  Misschien, maar er zijn maar weinig mensen die weten waar het geld van Waters (en de andere PF leden) echt naar toe gaat, dus wellicht te vroeg geklaagd.

  Aan de andere kant; dat je je als 74 jarige nog drukt maakt om zaken waar je je als 74 jarige misschien wel helemaal niet meer druk om zou moeten maken vind ik getuigen van grote gedrevenheid.
  Dat zouden meer mensen moeten doen!
  Daarvoor respect.

  Mijn conclusie; perfect show, die het geld dubbel en dwars waard was!

 21. Tatjana 24 juni 2018 Reageer

  Ik ben volledig met Mark eens! Meer hoef ik niet aan toe te voegen.

 22. Patrick Sint Nicolaas 25 juni 2018 Reageer

  Ik ben afgelopen zaterdag geweest en kan niet anders dan concluderen dat het wederom een fantastische show was. Als ‘jong broekie’ van nu 40 heb ik toch echt wel de nodige concerten mogen bijwonen (Pulse in 1994 en alle tours van Waters vanaf In The Flesh) en de nodige muzikale kennis op zak om te concluderen dat dit optreden heel erg goed was. De band was geweldig op elkaar ingespeeld, de show elementen waren meeslepend en passend bij de boodschap die Waters bracht. Ik vond het optreden beter dan de vorige tour van The Wall als het om de kwaliteit van het muzikale optreden gaat.
  En voor iedereen die zich in de wiek geschoten voelt als het om (de hoeveelheid) politieke statements gaat… je gaat naar Roger Waters. Als je al 50 jaar fan bent mag je toch ondertussen wel weten hoe het er toe zal gaan bij Waters.
  Noem het hypocriet, ook ik denk wel eens dat het prediken vanaf een pluche troon is, maar de man is wel degelijk op zijn manier begaan met het wel en wee in deze wereld. Als hij het voor elkaar krijgt een kwart van de zaal weer eens goed te laten nadenken en er eventueel naar te laten handelen de komende tijd vind ik het allemaal best.
  Ik heb meerdere malen met tranen in mijn ogen gestaan, zo mooi waren de vertolkingen van de nummers. Roger kan het nog op zijn oude dag en de enorm getalenteerde muzikanten om hem heen deden in de verste verte niet onder.
  Geniaal weer.

 23. Marc 23 juli 2018 Reageer

  PF delecate sound of thunder and Pulse meerdere keren gezien. Ook Roger Waters solo o.a. the pros and cons met Eric Clapton, the wall Berlijn en alle verdere shows van Roger later. Roger Waters is een zeldzaam muzikaal genie met een bijzondere sociaal maatschappelijke en politieke betrokkenheid. En dat in zijn shows en teksten over algemeen perfect weet over te brengen. Ook nu tijdens Us and Them shows. Concert was weer erg sterk. Wel minst sterke wat ik ooit van hem heb gezien. Masr nog altijd van bijzonder hoog niveau. Jammer dat er in de zaal waar ik stond een wat opgefokte sfeer ontstond door wat simpele zielen met teveel drank of drugs op. En wat mij betreft had de boodschap met wat meer subtiliteit gebracht kunnen worden. Hoewel Pigs met Trump wad uiteraard hilarisch. Mijn hoogtepunten waren oa one of these days en dogs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.