Toto in de Ziggo Dome

Toto bestaat in 2018 veertig jaar en dat viert de band groots met niet alleen het ‘greatest hits’-album 40 Trips Around The Sun, maar ook een wereldtournee. Hier mag ook Amsterdam niet bij ontbreken – met de debuutsingle Hold The Line werd destijds in Nederland immers meteen de hitlijsten bereikt. Vele andere successen zouden volgen. ‘It’s hard to make a setlist because you guys wanna hear every single Toto song ever!’, klinkt het in de afgeladen Ziggo Dome. Hold The Line laat dan ook niet lang op zich wachten en zo worden de hits zorgvuldig verdeeld over de avond. Maar laten het nu net die hitjes zijn die Toto niet altijd evenveel waardering hebben opgeleverd.

Toch zou het ook de haters en de critici lonen om stiekem nog eens een Toto-plaat uit de kast te trekken. Zo is het ook vanavond namelijk precies het andere werk, waarin de band flirt met progressieve en heavy rock, dat weet te verpletteren. Toto gaat al generaties mee – zij het in wisselende bezettingen – maar de heren hebben de instrumenten nooit lang in de kast kunnen laten liggen. Ook in recente jaren deden zij Nederland regelmatig aan: in 2013 en 2015 werd de Ziggo Dome ook al uitverkocht, om het nog maar niet te hebben over regelmatige uitstapjes naar verschillende andere Nederlandse steden. Deze keer staat hier een Toto zoals niet vaak gezien: gitarist Steve Lukather, zanger Joseph Williams en toetsenisten David Paich en Steve Porcaro worden bijgestaan door drummer Shannon Forrest en menig ander bekwaam instrumentalist.

Voor de vaste schare fans zijn er ongetwijfeld momenten van herkenning. Het kan ook niet anders dan dat gladde hits als Rosanna en Africa de setlist al jarenlang niet verlaten hebben, maar deze avond staat nu dus eens niet in het teken van die popsongs. De heren schromen niet om hun talenten tentoon te spreiden en er wordt meesterlijk samengespeeld, maar bovenal gesoleerd. Er lijkt geen einde aan te komen, maar vervelen doet het geen moment, terwijl de opvallende verschijning van Joseph Williams (anders rondparaderend in lange bruine jas en bijbehorend petje, rinkelende kettingen en een zonnebril) op deze momenten tijdelijk van het podium verdwijnt. De zang breekt weer los en komt samen in grandioze meerstemmigheid – in vocaal opzicht het sterkste aspect, aangezien Williams het solo niet altijd redt. Maar het geluid van Toto werd nooit bepaald door één stem, maar juist door die ijzersterke virtuositeit van de (voormalige) studiomuzikanten.

Kroegsfeer
Laten we het akoestische intermezzo echter niet vergeten. De elektrische gitaren worden verruild voor hun akoestische tegenhangers en de heren dalen neer op stoelen. De Ziggo Dome wordt omgetoverd tot het café om de hoek. Toetsenist Porcaro praat het geheel aan elkaar, maar het klaarblijkelijke gebrek aan aandacht vanuit het publiek is betreurenswaardig. Ook in de zaal neemt men uitgebreid van de gelegenheid gebruik om met de buurman te praten, zoals (helaas) een echte kroegsfeer betaamt. Zelfs Michael Jacksons Human Nature kan het publiek niet tot stilte manen, tot uiteindelijk een sterk verkorte versie van Stop Loving You de aandacht terug weet te pakken.

Wat de meezingers wel opleveren, is genoeg luchtige feelgood-momenten tussen het anders wel wat zware werk van de heren, die de nummers al solerend moeiteloos in elkaar laten overvloeien. En hoeveel de sceptici ook mogen klagen, niemand kan ontkennen dat het ontzettend veel plezier geeft om nog vlak voor het einde luidkeels mee te brullen met Africa. Waar het gemakkelijk was geweest om na dé hit te vertrekken, ondanks Lukathers scherpe opmerking ‘who came to hear that song?’, gebeurt het niet. Er staat ons nog één van de hoogtepunten van deze avond te wachten: The Road Goes On. Wie er in 2018 nog het idee op nahoudt dat Toto ‘die band van Africa’ is, zou eens een concert van de heren moeten bijwonen.

Het is gemakkelijk te vergeten hoeveel tijd veertig jaar eigenlijk is en hoeveel ervaring er op dit podium staat vanavond. Na een eerdere ‘25th Anniversary: Live in Amsterdam’-registratie uit 2003 wordt er vanavond in de Ziggo Dome wederom gefilmd. Waarvoor de opnames precies gemaakt zijn, is nog even afwachten, maar (na)genieten zal het zeker worden.

Toto in de Ziggo Dome, Amsterdam
Gezien op zaterdag 17 maart 2018
Foto: Bert Treep (Toto in de Ziggo Dome, 30 mei 2015)

23 Reacties

 1. Harry 19 maart 2018 Reageer

  Lukather heeft op FB laten weten dat de registratie van deze show waarschijnlijk net voor kerst uitkomt…

 2. Menno 19 maart 2018 Reageer

  Hele sterke beschrijving van een geweldige avond! Al is mij het rumoerige publiek niet zo opgevallen (maar ik stond dan ook redelijk ver vooraan).

 3. C 19 maart 2018 Reageer

  Ik heb de avond ánders beleefd, met name de solo’s die toch wel erg lang en eentonig waren. De zaal was af en toe ook de aansluiting kwijt. Voor de echte Toto fan was het ongetwijfeld een mooie avond maar het viel mij enorm tegen.

 4. Edward Humphrey 19 maart 2018 Reageer

  Was erbij, voor de12e keer, blijft een super band. Ben het eens met de publicatie, af en toe gebrek aan inspiratie, maar zeer strak, Shem is zeker vocaal een sterke toevoeging, maar miste the Groove (meister) Joseph komt af en toe tekort vocaal maar werd goed ondersteund door Shem, solerend blijft Steve “ the man” blijft een genot om te zien en horen.

 5. Sandy beckx 19 maart 2018 Reageer

  Het was een hele mooie avond helaas mijn favoriete plaat ill be over you niet gehoord zo zonde

 6. Rien 19 maart 2018 Reageer

  Wat een mooie avond beleefd met geweldige band en op die leeftijd van deze mannen. Ook al werden alle hits niet gespeeld wij hebben een TOPavond gehad.

 7. Roy 19 maart 2018 Reageer

  Ik denk dat op de staanplaatsen het volume niet hoog genoeg was: je werd niet onder gedompeld in de muziek. op drie verschillende staanplaatsen gestaan maar de muziek kwam niet echt “binnen.” Het gebeurde allemaal verderop. (Ben benieuwd hoe dat op de ring was.) Jammer dat we daardoor ook het stevigere werk niet goed konden volgen, waar zeker ook de interesse naar uit gaat. Geen twijfel over de instrumentale kwaliteiten van deze ouwe rotten, maar vocaal liet het nogal te wensen over. Met als dieptepunt de basgitarist die het durfde om alleen een nr te zingen, heel vals.. ik had meer verwacht van dit concert.

 8. Ris 19 maart 2018 Reageer

  Zat 1e ring en kon het goed beleven.
  Beter als staan zoals de vorige keer.
  Ik vond het een topavond!!
  De bassist stal de show een plezier om naar te kijken.

 9. Theo Rutten 19 maart 2018 Reageer

  Ik heb alle concerten gezien uit het verleden zo ook afgelopen zaterdag . Ik heb een Toto gezien die alleen maar beter wordt . Ik ben fan van het eerste uur . Ik vond het concert afgelopen zaterdag 5 uur te kort . Wat ze ook spelen in wat voor bezetting ik geniet er geweldig van . Tuurlijk heb ik mijn favo song . Dat is Angel don ‘t cry van Fergie Frederiksen van de cd Isolation . Werd ook niet gespeeld omdat geen enkele zanger Bobbi,Joseph, Jean Michel Baron dat stem geluid niet halen . Fans van Toto ik heb geweldig genoten , en kan niet wachten op de dvd en/of het volgende concert . Mvg Theo Rutten

 10. Richard 19 maart 2018 Reageer

  Ook ik heb genoten met prachtige uitvoeringen van liedjes die ik nog niet eerder live heb gezien. Dit is mijn 13de concert van de Heren en stond ook redelijk vooraan wat weer een hele andere beleving geeft van een concert. Vindt trouwens ook dat Toto steeds meer een live band wordt wat dan weer zeer prettig is :-) En al komen de nieuwe songs niet op de radio het zijn stuk voor stuk jeweeltjes. Luister nog steeds graag naar album XIV wat ik totaal niet heb bij Falling in Between. De heren schrijven prachtig momenteel en zijn in hun kracht van het leven. Kijk uit naar de dvd registratie.

 11. E. Clevers 20 maart 2018 Reageer

  Voor mij was het de eerste Toto-live ervaring en ik was aangenaam verrast. Fantastische avond gehad met ijzersterke nummers, vakmanschap en wat een plezier straalden de heren uit. Kleine dissonanten waren het geroezemoes van de vloer en het niet helemaal uitgebalanceerde geluid in ons vak (110). Al met al voor herhaling vatbaar!

 12. Andrea 20 maart 2018 Reageer

  Een reden voor mij om niet te gaan was omdat ik bang was dat het om dezelfde setlist als 2016 en 2017 zou gaan.
  Ik was bij het geweldige concert in Enschede (kleine zaal) en het jaar daarop in Tilburg in de 013, maar de sets verschilden zo weinig van elkaar dat ik licht teleurgesteld was. Ziggo is mij eigenlijk iets aan de ruimte kant (terwijl Toto wel heel goed tot zijn recht kan komen op grote podia). Nu ik de recensie lees had ik misschien toch wel willen gaan; nu zal de registratie op dvd maar wat troost moeten bieden ;-)

  • Ronald 20 maart 2018 Reageer

   Dat was inderdaad niet slim om thuis te blijven het was top.

 13. Ronald 20 maart 2018 Reageer

  Het was wederom genieten van Toto, zat 1e ring recht voor het podium. Joseph was geweldig goed bij stem vond ik, ik kan n iet wachten op de dvd.Toto is de perfecte band live ongelooflijk goed !!!!

 14. Co Heesbeen 21 maart 2018 Reageer

  Ik zat met me pa op de 2e ring echt te genieten! Idd joseph Redt niet alles meer vocaal maar mag het op die leeftijd! Bassist prima!En shannon forrest is de beste drummer voor toto sinds jeff porcaro! het is wel te hopen dat steve lukather tot z’n dood voor toto blijft spelen,anders is de toto sound weg!

  Al met al:
  TOPCONCERT!
  toto blijft de beste live band van de wereld!

  • FR 23 maart 2018 Reageer

   Hoho, Simon Philips vergeet je.

   • Co Heesbeen 5 oktober 2018 Reageer

    Ik zeg toch ook sinds jeff porcaro… dus met andere woorden,shannon hoor ik liever dan Simon

 15. Robbie 21 maart 2018 Reageer

  Ik heb ook voor de 15de keer weer geweldig genoten van dit stel rasmuzikanten.
  En gelukkig niet alleen de ge-eikte hits maar ook nummers die ze nog nooit of al heel lang live niet meer gedaan hebben.
  Nu hopen dat alles op de dvd overkomt zoal ik het zaterdag live beleefd heb.

 16. Kees 22 maart 2018 Reageer

  Niet bijzonder. Muziek vlak afgeregeld. Stemmen die het toch net niet halen. Buiten de hits niet in staat om het publiek te raken. Daarbij een gitarist die ieder nummer voorziet van een te lange solo. Voor mij een saai concert dat onderaan het lijstje gaat.

  • FR 23 maart 2018 Reageer

   Toto heeft de beste muzikanten ter wereld. Dat jij het vlak vindt komt omdat je je niet echt verdiept. Je was er niet bijen daarom kun je het niet beoordelen. Ga eens naar een live concert en oordeel dan.

 17. Anton nagtzaam 24 maart 2018 Reageer

  Was er voor de 17e keer bij. Een fantastisch concert, gelukkig niet veel meegekregen van het rumoerige publiek.
  Kippenvel moment van begin tot eind.
  Met een uitschieters spanisch sea wat een stem shrem von shroek.
  Miste wel home of the brave.

 18. Ger 19 juni 2018 Reageer

  Ik was er zelf jammer genoeg niet bij maar ben wel fan in hart en nieren.
  Ik ben zelf musicus en geloof me, het is een topband.
  Ik heb alle albums, heb hun nu 3 keer live gehoord, hun liedjes zitten altijd heel erg goed in elkaar akkoordtechnisch,ritmisch, en ze hebben de typische totosound!
  Er zijn maar weinig bands die fit evenaren!

 19. Stef Pronk 3 oktober 2018 Reageer

  Wat ik deze top vond de verhalen die zij vertelden en de nooit live gespeelde nummers die nu er wel waren.

  Stef

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.