UB40 ft. Ali & Astro in Ziggo Dome

Terwijl zowel in als naast de Johan Cruijff ArenA de voetbalwedstrijd Ajax-Juventus wordt uitgevochten, is het in de Ziggo Dome deze avond rustig vertoeven. Reggae, in november 2018 nog toegevoegd aan de UNESCO-lijst van het immaterieel cultureel erfgoed, vindt ook in Nederland bijval, zo blijkt uit het concert van de heren van UB40. Hoewel, van dé heren van UB40 valt anno 2019, het veertigjarig jubileum van de groep, niet te spreken…

Hoe zat het ook alweer? In januari 2008 maakt frontman en mede-oprichter Ali Campbell bekend dat hij uit UB40 stapt. Over de precieze reden zijn de betrokkenen het niet geheel eens: is het een zakelijke beslissing, een muzikaal ingegeven besluit, of toch een persoonlijke kwestie? Niet lang daarna stapt ook toetsenist Mickey Virtue op, uit onvrede over het management, om zich vervolgens bij Ali te voegen (eind 2018 stapte hij overigens weer op). Na het controversiële Getting Over The Storm, een album uit 2013 met country-covers, heeft zanger en sidekick Astro er eveneens genoeg van: ook hij voegt zich bij Ali. Wie gehoopt had het veertigjarig jubileum te kunnen vieren met een herenigd UB40, wordt teleurgesteld: de twee incarnaties van de band komen weliswaar allebei naar Amsterdam, maar niet samen. UB40 ft. Ali & Astro, zoals de formatie zich nu noemt, staat nu dus in de Ziggo Dome, in oktober is ‘de andere UB40’ te bewonderen in AFAS Live.

Terug naar deze avond. Ondanks de voor reggae onkarakteristieke interne vete, schreeuwt alles aan de set UB40. De nummers, de sound, de sfeer: een gouden formule. Zoals verwacht bestaat de setlist voor de helft uit coversongs. Ergens is dat ook wel typerend voor UB40; per slot van rekening scoorde de groep de meeste hits met werk van anderen. Een tikkeltje nostalgisch is het wel allemaal deze avond, hoewel oud en nieuw werk nauwelijks van elkaar te onderscheiden valt. Een testament aan de tijdsloosheid van het genre.

Big love!
Als er iets kenmerkend is voor de nummers, is het wel dat karakteriserende stemgeluid van Ali, met zijn nasale klank en lichte vibrato, naast de uitbundige presentatie van Astro, die opvallend in het wit gekleed is met bijpassend hoedje. Adempauzes? Daar doet deze UB40 niet aan. Moeiteloos springt de band van het krachtige openingssalvo If It Happens Again, King en Food For Thought naar populaire covers. Het muzikaal en thematisch zwaardere One In Ten gaat vakkundig over in Groovin’, allebei  swingende nummers. The Way You Do The Things You Do krijgt, naast het podium en de zaal, zelfs de balkons aan het dansen. “Big love!” roept Ali, en veel meer woorden hebben de heren ook niet nodig om hun liefde voor muziek en elkaar kenbaar te maken. Het publiek krijgt precies wat het wil horen: de grote hits, de leukste covers en bovendien nog een solosong van Ali Campbell, Fijian Sunset. In de verlenging kan het dan ook niet anders dan dat Kingston Town, Presley-favoriet Can’t Help Falling In Love, en Neil Diamonds eeuwig populaire Red Red Wine het feestje compleet maken.

Rechtszaak
De rechtszaak over wie de bandnaam mag gebruiken, loopt nog steeds. Vanavond bewijzen Ali, Astro en de rest van de band dat ze het in elk geval prima zonder hun oude maatjes kunnen. De rematch volgt op 13 oktober, wanneer Jimmy Brown, Robin Campbell, Earl Falconer, Norman Hassan, Brian Travers (tijdelijk uit de roulatie wegens een hersentumor) en Duncan Campbell in AFAS Live hun kunsten mogen vertonen. Los van de legaliteiten: dan weten we wie daadwerkelijk verdient de naam UB40 te dragen.

UB40 Ft. Ali & Astro in Ziggo Dome
Gezien op 10 april 2019
Foto’s door Ans van Heck

6 Reacties

 1. Anoniem 11 april 2019 Reageer

  Ali Campbell = UB40

  • Anoniempje 11 april 2019 Reageer

   Juist!

 2. Paul 12 april 2019 Reageer

  Er is geen andere UB4O zonder Ali en Astro, het was een geweldige avond.

 3. Cynthia 12 april 2019 Reageer

  Ali & Astro zijn UB4O.
  38jaar SuperFan én het was wéér FAB!!!!

 4. Johan 23 mei 2019 Reageer

  UB40 is Ali and ASTRO

 5. Corien Oudshoorn 25 oktober 2019 Reageer

  Naar 40 jaar UB40 geweest met de gedachte dat we de sound en liefde voor reggae zouden horen. In plaats daarvan een mega lang voor programma en daarna een band met de sound van UB40 maar niet de spirit. Een zanger die geen reggae kan zingen en bandleden die een trucje doen om de tijd te vullen. Volgende keer dus goed kijken wie er op het podium staan voordat we kaarten kopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.