Depeche Mode – Memento Mori (recensie)

depeche-mode-memento-mori

Memento Mori is een vrij gemiddeld Depeche Mode-album geworden

Je zou het niet zeggen gezien de grimmige sfeer van het album, maar Memento Mori lag lang voordat bandgenoot en vriend Andy ‘Fletch’ Fletcher overleed al op de plank. Zijn dood is hier dus totaal geen onderwerp, de teksten over (voornamelijk) dood, liefde, verlangen en wanhoop – redelijk typische Depeche Mode-onderwerpen – werden geschreven tijdens de goede ouwe eerste lockdown. Wel is het de eerste DM-plaat waar Fletch niet aan meewerkte. Eigenlijk zou hij laat in het proces zijn licht laten schijnen op de songs, maar Memento Mori is door Martin Gore en Dave Gahan gemaakt, met enige studiohulp. Het duo moest er heel even over nadenken of ze wel verder zouden gaan, maar ze werkten door hun rouwperiode heen.

Memento Mori is een vrij gemiddeld Depeche Mode-album geworden. Dat wil zeggen: beter dan Spirit, maar wel minder geslaagd dan Playing The Angel, om het maar bij enigszins recente platen te houden. Gore’s tegen industrial aanschurkende synths zijn erg fijn, al walsen ze hard door vanwege de simpele EBM-achtige vierkwartsmaatdrums. Het zijn vooral de teksten die wat tekortschieten. Veel herhaling, voorspelbaarheid en vooral erg kort – daar kunnen zelfs de aller-, allerlekkerste synths niet tegenop. Ook ontbreken wat meer harde uptempo tracks, we moeten het doen met Ghosts Again en de beukende opener My Cosmos Is Mine. Maar ach, het is nog steeds overduidelijk Depeche Mode en dat Gore en Gahan niet de handdoek in de ring hebben gegooid, stemt mij dankbaar.

Bekijk hier meer cd-recensies van muziekblad Lust For Life. Meer lezen over Depeche Mode? In Lust For Life 129 (vanaf 29 maart verkrijgbaar in de winkel en onze webshop) vind je een interview met de band over Memento Mori!

3 / 5 stars     

5 Reacties

 1. Anoniem 27 maart 2023 Reageer

  Als het niet zo n somber gestemd album zou zijn, zou dit een behoorlijk middle of the road album genoemd mogen worden…
  Teleurstellend…

 2. Anoniem 30 maart 2023 Reageer

  Gemiddeld Depeche Mode album? Bijna elke track staat als een huis met Gahan’s soulvolle stem.Dit album heeft diepgang, gelijkwaardig aan bijv.Ultra of Violator.Een meesterwerk is het, waar Playing the Angel zocht naar antwoorden, grijpt deze je bij de strot.

 3. Angelo 1 april 2023 Reageer

  Vrij gemiddeld? Memento Mori is een meesterwerk! Ze gaan bijna terug naar hun roots (A Broken Frame) ‘Carolines Monkey’ en ‘Before we Drown’ staan op replay in de studio hier.

  • Linda 3 april 2023 Reageer

   Amen!!

 4. Linda 3 april 2023 Reageer

  Angelo, bedankt voor jouw reactie! Je zegt vrijwel exact wat ik dacht! Wat een meesterwerk is dit album!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.