Depeche Mode in Ziggo Dome (live-recensie)

 • depeche-mode-ziggo-2024

Nederland houdt van Depeche Mode en Depeche Mode houdt van Nederland. Zo verschijnt de band nu al voor de derde keer in twaalf maanden op het podium van Ziggo Dome ter gelegenheid van het in maart vorig jaar verschenen album Memento Mori, maar een exacte kopie van de eerdere concerten is het gelukkig niet.

Het is 7 juli 2013. Over de festivalweide van Rock Werchter galmen de laatste maten van Just Can’t Get Enough. Dat is het enige wat ondergetekende dat jaar zou meekrijgen van het optreden van Depeche Mode; er was in de groep festivalgangers democratisch besloten om in een van de kleinere tenten een bezoek te brengen aan ene Jake Bugg. Een jeugdzonde, zullen we maar zeggen, waar nog ruim tien jaar mee rondgelopen werd. Tot nu.

Natuurlijk komt Just Can’t Get Enough ook deze avond in Ziggo Dome voorbij, maar niet voordat vooral de naamgever van deze tournee ruimschoots is geëtaleerd. Naast Memento Mori is er ook veel aandacht voor de nog altijd zeer geliefde albums Music For The Masses (1987), Violator (1990) en Songs Of Faith And Devotion (1993), maar geen Delta Machine (2013) of Spirit (2017).

Speciaal voor Daniella

Wanneer de vele filmende telefoontjes eindelijk wat uit het beeld verdwijnen, verschijnt een als altijd charmante Dave Gahan. De zanger is in vocaal opzicht in topvorm, al lijkt de zaal wat opwarming nodig te hebben. Pas bij Policy Of Truth – dat op de setlist Sister Of Night heeft vervangen – komt het los en worden ook op de balkons voorzichtig de eerste danspassen gemaakt. Toch is het overgrote deel van de setlist geen dansfestijn. Wel blijft het over de gehele linie in technisch opzicht een feest voor de oren, zowel op vocaal als instrumentaal gebied. Voor één fan in het bijzonder wordt het lange wachten op een goed plekje extra beloond, wanneer Happy Birthday klinkt voor Daniella op de eerste rij.

Het is duidelijk hoezeer Gahan het naar zijn zin heeft op het podium van de Amsterdamse zaal: flamboyant dansend en toenadering zoekend, met achter hem wederom die iconische visuals van Anton Corbijn die zo onlosmakelijk verbonden zijn geraakt met Depeche Mode. Voor het podiumvullende videoscherm staat verder alleen een gigantische M; een doeltreffende eenvoud die het duo in dit stadium van hun carrière perfect past.

M

Heel even staat de grote M op het podium niet voor Memento Mori, maar voor Martin Gore. Amsterdam wordt getrakteerd op een prachtige akoestische uitvoering van Strangelove en Somebody, beide gezongen door Gore. “What a wonderful angelic sound that was, Mr. Martin”, vat Gahan terecht samen.

Natuurlijk mag een eerbetoon aan het in 2022 overleden bandlid Andy ‘Fletch’ Fletcher niet ontbreken tijdens de tournee voor het eerste album dat zonder hem werd opgenomen. Niet World In My Eyes, zijn favoriete nummer van de band, wordt aan Fletch opgedragen, maar het indrukwekkende Behind The Wheel. Als eerbetoon doet de een niet voor de ander onder; Fletchers aanwezigheid wordt weliswaar gemist, maar met de huidige livebezetting functioneert Depeche Mode ook als duo voorbeeldig.

Personal

Gelukkig wordt er niet geëindigd op een sombere noot; dat zou Depeche Mode immers niet passen. Na een ijzersterk John The Revelator volgt een zeer funky versie van Enjoy The Silence, waarbij maar weer eens blijkt wat een divers oeuvre de band eigenlijk heeft verzameld in het veertigjarig bestaan.

“Wat denk jij, hebben we deze avond vier liedjes encore verdiend?”, vragen de heren achter mij in de zaal zich af. Het antwoord blijkt ‘ja’ – en terecht. Depeche Mode zet een klein akoestisch Condemnation in, gevolgd door de favoriete afsluittriptiek van Just Can’t Get Enough, Never Let Me Down Again en Personal Jesus, waarbij dan eindelijk ook van de hoogste zitplekken wordt opgestaan. En daarmee is er ook eindelijk, na meer dan een decennium, verzoening voor mijn onwetende, 17-jarige zelf.

Depeche Mode in Ziggo Dome, Amsterdam
Gezien op donderdag 8 februari 2024
Foto’s door Ans van Heck

11 Reacties

 1. Anita 9 februari 2024 Reageer

  Het was geweldig….en de jarige in kwestie heet overigens Diana (ik stond naast haar).

  • Iko 11 februari 2024 Reageer

   Ze vergeet het vast nooit weer.

  • Esmee Damen 12 februari 2024 Reageer

   Ja klopt idd. Lucky her !!

 2. Désanne 9 februari 2024 Reageer

  Mooi en raak beschreven!

 3. Jannie 11 februari 2024 Reageer

  Ze waren helemaal top en ik zat in de nok. Wij hebben met ons drie genoten en hoorde alleen positieve opmerkingen om ons heen na afloop

 4. Danny 11 februari 2024 Reageer

  Ik was er samen met mijn zwager en optreden was geweldig. Werkelijk elk nummer top gezongen en genoten. Volgende keer ben ik er weer bij.

 5. Iko 11 februari 2024 Reageer

  Eindelijk hun gezien en gehoord.Genoten van minuut 1 tot het einde.
  Stilzitten was er niet bij

 6. Reina 11 februari 2024 Reageer

  Wij stonden bijna vooraan, tweede rij vanaf de catwalk, naast twee leuke zussen uit Breda, prachtige plek! We hebben lang in de stromende regen in de rij moeten staan, maar was het waard. Wat een geweldig concert en wat waren ze goed!

 7. Esmee 12 februari 2024 Reageer

  Er waren ook best wel veel buitenlandse fans ! Een groepje oost europese fans waren niet altijd even vriendelijk : erg luidruchtig en boze blikken en woorden soms ….? Heb ze genegeerd !! Verders was het super ❤️‍!!

 8. Eric 12 februari 2024 Reageer

  Wat was dit belachelijk goed !!!! Was het verleden jaar al goed . Dit was nog beter

 9. Sylmode 12 februari 2024 Reageer

  Nog beter dan vorig jaar belachelijk goed geweldige setlist visuals zang energie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.