Rammstein – Zeit (recensie)

rammstein-zeit

Het rockmonster Rammstein gromt op Zeit als vanouds

De teksten van Zeit laten zich beluisteren als flarden van gesprekken die je opvangt terwijl je door een volgepakte Duitse kroeg zwalkt. Aan het ene tafeltje wordt in bloemrijke taal over een recente buikwandcorrectie nagepraat (Zick Zack), even verderop bespreken wat kerels de ronde vormen van de barvrouw (Dicke Titten) terwijl in de hoek door een wat ouder gezelschap het verstrijken van de tijd wordt betreurd (het titelnummer). Van serieuze mijmeringen in Armee Der Tristen en Meine Tränen tot het botte OK, wat blijkt te staan voor Ohne Kondom: op het achtste album van Rammstein schiet het ouderwets alle kanten op.

De teksten worden weer stevig gearticuleerd door Till Lindemann gebracht. ‘Bauchfett in die Biotonne/Der Penis sieht jetzt wieder Sonne’, buldert onze poëet in Zick Zack. Het pad tussen infantiel en hilarisch blijft spekglad. Het album kent daarbij een aantal muzikale wendingen. Zoals het blaaskapelletje dat Zick Zack inleidt, het verre van toepasselijke kerkkoor aan het begin van OK en de techno-achtige basis van Lügen. Verder gromt het rockmonster Rammstein als vanouds: een beukende vierkwartsmaat, ingehouden coupletten en uitgelaten refreinen. Zeit is boven alles een verzameling ongenadig pakkende songs die het tijdens de komende wereldtournee ongetwijfeld goed zullen doen. De meeste ingrediënten zijn overbekend, maar het wordt allemaal weer zó smeuïg opgediend.

Bekijk hier meer cd-recensies van muziekblad Lust For Life. Meer lezen over Rammstein? Bekijk hier Lust For Life 091, inclusief een uitgebreid artikel over de band.

4 / 5 stars     

4 Reacties

 1. Roy 28 april 2022 Reageer

  Zojuist in Kinepolis mogen ervaren. Fenomenaal goed, zoals altijd!
  De bioscoop ervaring was ook erg uniek, de geluidskwaliteit minder.

 2. Jackson 28 april 2022 Reageer

  Altijd weer even wennen maar heb enorm genoten, echt niet normaal hoe je zó van een band kan houden!

 3. Boudewijn 29 april 2022 Reageer

  Het album is meer van hetzelfde maar toch ook weer niet. Het blijkt wel weer dat het bekende recept nog steeds niet uitgeput is. Wederom weer een heerlijke verzameling van regelrechte klappers tot wat meer volwassen nummers zoals de titelsong.

  De atmos ervaring was leuk maar had meer verwacht van het dolby effect. Het geluid stond vooral op standje 11 (helemaal prima) maar meer dan hard geluid kon ik er niet uithalen. Wel leuk om met gelijkgestemden tegelijk de cd voor het eerst te horen.

 4. Cor 30 april 2022 Reageer

  Prachtig! Muziek is toch weer goed. Vrij veel rustige beats net als het vorige album. Ik mis wel een paar “meezingers”…Muziek vind ik goed, maar sommige refreinen hebben te veel tekst, wat je niet gewend bent van Rammstein’s eenvoud.
  Vandaag gewoon meerdere keren gedraait en vind alle nummers wel goed !!

  Tjusss.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.