Rammstein in Stadspark Groningen (live-recensie)

 • rammstein-2023

Er hingen vele donkere wolken boven de Nederlandse concerten van Rammstein dit jaar – en dan bedoelen we niet de rook van de vuurwerkshow. Beschuldigingen aan het adres van zanger Till Lindemann, milieubezwaren, dubieuze vergunningsconstructies… Bijna waren de optredens zelfs niet doorgegaan, maar voor de vele duizenden fans in het Groninger stadspark is deze avond alles als bij donderslag vergeven en vergeten.

Op de valreep komt er nog iets anders bij dat de voorpret dreigt te verpesten: de infrastructuur in en rondom Groningen blijkt simpelweg ongeschikt te zijn voor dit soort grote evenementen. Al om 15:30 zijn alle wegen volledig vastgelopen, met als bijkomend gevolg dat ook de hele Park & Shuttle-dienst instort omdat de bussen simpelweg niet van A naar B kunnen komen. Respect aan de chauffeurs en veiligheidsmedewerkers die met hun engelengeduld en no-nonsense positiviteit vakkundig de stemming erin weten te houden.

Overal indrukwekkend

Een van de problemen en bezwaren in aanloop naar de shows was het geluid dat Rammstein produceert. En ja, we weten allemaal: dat is hard. Héél hard. Maar het is ook ongelooflijk góed! Dat je buiten op een open veld ervoor kan zorgen dat mensen zelfs aan de zijkant achterin nog elk detail van elk instrument kunnen horen, mag echt een prestatie heten. Sowieso maakt het bij Rammstein nooit uit waar je staat in het publiek. Ook in een hoek van waaruit je niet of nauwelijks de bandleden kan zien, kijk je nog steeds je ogen uit. Daar zorgen het immense podium in combinatie met de altijd imposante licht- en vuurwerkshow wel voor.

Geen penis

Wie Rammstein vorig jaar nog in Nijmegen zag, merkt dat er aan de show intussen weinig is veranderd. Nieuwelingen Armee Der Tristen en Zick Zack zijn helaas uit de set, maar de toevoeging van Rammlied en Ohne Dich maakt dan weer veel goed. En in plaats van trouwen (Heirate Mich) wil de band nu dat we ze bestraffen (Bestrafe Mich). Maar de meest markante wijziging is natuurlijk het ontbreken van Pussy, dat in het licht van de beschuldigingen aan het adres van zanger Till Lindemann te ongepast is bevonden. Muzikaal geen probleem, want een creatief hoogtepunt was dat nummer sowieso al nooit. Maar nu missen we wel het schuimspuitende peniskanon, dat in al zijn smakeloosheid toch altijd een hoogtepunt van de show was.

Energiecrisis

Verder is een Rammstein-show altijd een tot op de seconde geregisseerd spektakel waarbij ook dit keer alle verdere bekende elementen voorbijkomen: de theaterspektakels tijdens Mein Teil en Puppe, de opblaasbootjes waarmee de bandleden over het publiek gaan, gitarist Richard Z. Kruspe die halverwege de set zijn dj-momentje pakt met een dancemix van Deutschland (voor veel mensen nog altijd reden om even een nieuw drankje te gaan halen) en natuurlijk een hoeveelheid vuur die eigenhandig een nieuwe energiecrisis kan veroorzaken. Voor vernieuwing moet je bij Rammstein al jaren niet meer zijn, maar de vraag is ook in hoeverre dat nodig is. Ondergetekende zag de band voor de vijfde keer en wist alle showelementen van tevoren te benoemen, maar verliet toch weer met open mond en een euforisch gevoel het terrein.

Rammstein in Stadspark Groningen
Gezien op donderdag 6 juli 2023
Foto’s door Annika Hoogeveen

23 Reacties

 1. Martin 7 juli 2023 Reageer

  Goed geschreven.dat alles vaststaat komt dat ze overal om het park bezig zijn met de ringweg.dus vandaar dat alles vastliep.maar volgens mij is dat in Nijmegen nog erger.vorig jaar met greenday en gns was er niks aan de hand .geen files en dat soort dingen.dus met de infrastructuur is niks mis mee.

 2. Chris 8 juli 2023 Reageer

  Klopt helemaal maar ik vond alles rondom het concert wel prima geregeld.
  De auto geparkeerd op P+R Leek. Daarna met Qlinkkaartje € 6 (4 pers) met de bus naar Station Groningen. En lopend naar het park, alles goed bewegwijzerd. Prima

 3. Steef 8 juli 2023 Reageer

  Alleen jammer dat er dan een stelletje idioten de bewegwijzering naar de pendelbussen alle kanten opdraait, behalve de goede. We hebben, denk ik alle kanten van t park gezien en hebben een uur gelopen, voordat we bij de bussen waren. Evengoed was dat t zeker meer dan waard!!
  Over t concert zelf niets dan goeds!! Het was voor mij de eerste keer en wat een ongelooflijk spektakel.

 4. Simone 8 juli 2023 Reageer

  Wij vonden de shuttleservice perfect. Auto geparkeerd, en in 1 rechte lijn de shuttle in. 20 minuten later stonden we voor de ingang. Terugweg eender. Daarna Groningen binnen 3 minuten uit. Lof, maar mss omdat wij om 1700 uur aankwamen en dat alles opgelost was?
  De show was zoals altijd super, ook wij hebben ze al vaker gezien. Lekker wat old skool nummers. Echter hadden wij het idee dat Till lindeman wat ingetogener was. Maar dat kan ook komen omdat wij vorig jaar in de feuerzone stonden en dan is de beleving intenser….

 5. Oane 8 juli 2023 Reageer

  Hoi
  Alles wat er nu al is vermeld is een dikke pluim , ik zie er al naar uit naar een volgende concert van Rammstein 1 en al lof voor de organisatie ,,,,
  En een dikke middelvinger voor de gene het tegen wouden houwe …..

 6. Arthur 8 juli 2023 Reageer

  Wat een goede organisatie voor mindervaliden!!

  Goed begeleid en prima ‘zit’plaatsen voor de MIVA. Natuurlijk was het na afloop lastig door de valide bezoekers heen te komen naar de speciale mindervalide uitgang te komen maar super begeleid.

  Na 9 jaar proberen kaarten te krijgen, was het dit jaar voor het eerst gelukt!!!

  1000% genoten van het concert en op het mindervalide tribune hadden we de oordopjes niet nodig :-)

  Petje af voor de organisatie en het gezellige publiek !!

 7. Piet 8 juli 2023 Reageer

  Shuttle Service kon op de terugweg beter, op 1 plek vertrokken de bussen naar 2 verschillende parkeerplaatsen en ja wij zaten met meerdere in de verkeerde bus.
  Hulde en dank aan de vriendelijke chauffeur die ons en andere naar de goede p+r bracht.
  De special effects vond ik tegenvallen, in Nijmegen en Rotterdam was er meer vuur en het gemis van het schuimkanon was een kleine teleurstelling.
  Maar voor de rest was het ouderwets gezellig.
  Op naar volgend jaar????

 8. M 8 juli 2023 Reageer

  Deel van het publiek kon het podium niet zien.
  Pas om 18 uur gingen de dranktentjes open bij de ingang. Je moest om het veld heenlopen om een drankje te bemachtigen en ook weer zo terug.
  Lange rijen bij het eten.

  Met Rammstein is niks mis, maar Groningen heeft nog iets te leren over het organiseren van een groot concert.

  Virig jaar was het stukken beter geregeld bij GnR en Greenday.

  Jammer maar verpest toch een beetje je dure ticket.

 9. Marja 8 juli 2023 Reageer

  Het systeem bij de drank was waardeloos. Dat duurde veel te lang.

 10. Henk Bokje 8 juli 2023 Reageer

  Wij kwamen om 18:00 zonder verkeersproblemen aan bij P&R Hoogkerk. Daar werden wij keurig naar het parkeerterrein gelsluisd en nog geen 5 minuten later zaten we in de pendelbus en werden 7 minuten later vlakbij het festivalterrein afgezet en even later nog ver voor half 7 had ik mijn eerste biertje in de hand. Concert ging volgens het boekje. En om 23:00 uur liepen we richting de pendelbus. En na 2 bussen wachten reden we tegen 23:30 uur weer op de A7 richting huis. Heerlijk genoten van een perfect avondje Rammstein in Groningen. Mijn complimenten voor de gehele organisatie!!!!!!
  Hoezo Groningen niet klaar voor grote concerten, ik rij 100 x liever naar het noorden dan naar Amsterdam of Rotterdam. Om daar opgelicht te worden met alle extra kosten.

  • M 8 juli 2023 Reageer

   Iedereen mag zijn ervaring delen toch? Vind het Fijn dat je een toffe avond hebt gehad. Dat gun ik iedereen Ik zag verbeterpunten. Die mag ik toch aangeven?
   Snap niet zo goed waar dan opgelicht in Rotterdam/Amsterdam vandaan komt. Heeft hier toch niets mee te maken?

   • MIchel 11 juli 2023 Reageer

    Hij heeft wel een punt, Arena weg komen is een hel laat staan Ahoy, Ziggo Dome of de Kuip.

    Nijmegenis leuk maar ook daar niet weg te komen, dat in Groningen men druk bezig is om de ringweg te verbouwen. Een zeer grote operatie dat wil niet zeggen dat Groningen niet klaar is.

 11. Vingerhoed 9 juli 2023 Reageer

  Dat is toch alleen maar slechte herrie.
  Draai het volume op normaal en ze vallen geheel door de mand.

 12. Jan knegt 9 juli 2023 Reageer

  Slechte organisatie als je een feuerzone geëerd waar je extra voor moet betalen en hekken omzet met poorten waar in en uit kunt om drinken te halen of naar de wc te gaan.en die afsluit voor een dik half uur ben je voor mij slechte organisatie.

 13. M Kloosterman 9 juli 2023 Reageer

  Concert was geweldig , beetje jammer dat de bar en eterij pas na 6 uur open gingen terwijl het ongeveer 30 graden was . Het halen van drinken duurde veel te lang . Concert geweldig , drinken halen heel slecht en te laat open en te weinig voor 55.000 mensen

  • Daantje 9 juli 2023 Reageer

   Wij hadden een andere ervaring waren al om half vijf in de feuerzone en voor zes uur al drinken en eten gehaald …

 14. Marcel 9 juli 2023 Reageer

  Donderdagavond geweest.Matig concert geluid was te hard waardoor de zanger regelmatig onverstaanbaar was en aan de zijkant was het helemaal drama.De show moet het maken.Verder is de drank veel te duur en gaat de bar veel te vroeg dicht.Door deze hoge prijzen wordt de sfeer er ook niet beter op .En ook een ring waar je extra voor moet betalen wat een aanfluiting.

 15. Daantje 9 juli 2023 Reageer

  Donderdag 6 juli geweest kaartje feuerzone.
  Er waren uiteraard wachtrijen maar snel geholpen door vriendelijke medewerkers.
  Eten en drinken was aan onze kant gewoon open hadden voor zes uur al drinken en patat gehaald.
  Goede sfeer en weer een ontzettend goed concert!
  Allen dat schuifelen naar de uitgang duurde even maar dat is logisch als er 55000 mensen tegelijk naar huis willen.
  Misschien meer uitgangen creëren als het concert is afgelopen zijn de mensen ook eerder verspreid.

 16. haha 9 juli 2023 Reageer

  b00bs

 17. Ruben 9 juli 2023 Reageer

  Was Oliver er eigenlijk wel bij de 7e?

 18. André 9 juli 2023 Reageer

  Concert was prima, behalve 90 minuten in file staan bij aflag 35a op de snelweg om vervolgens van de verkeersregelaarste horen dat de grote parkeerplaats gesloten is vanwege een brand.
  We moesten nu naar een ander parkeer terein rijden.Om 16:30 waren we in Groningen,al met al waren we om 20:15 bij rammstein.Nog even wat drinken halen, inmiddels 3 songs gemist.Uiteindelijk zo de balen van alles dat we 3 songs voor het einde weg zijn gegaan.
  De shuttlebus was eigenlijk het hoogtepunt van de dag, goeie muziek door de busschaufeur en iedereen zong mee
  Voorlopig geen Stadspark Groningen meer voor ons.
  En Rammstein ? Was gewoon goed, en inmiddels al te vaak gezien eigenlijk.

  • MIchel 11 juli 2023 Reageer

   Sorry maar je komt om 16:30 aan in Groningen, midden in de spits en dan klagen dat je te laat was.

 19. John let Tubbergen 11 juli 2023 Reageer

  Park and shuttle ticket maar geen parkeerplaats. Slecht echt slecht geregeld. Moesten twee kilometer van de bus op industrieterrein parkeren . Met mij ook nog heel veel auto’s afkomstig uit Duitsland. Jammer . Rammstein gezien maar geen eten of drinken gehad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.