ZZ Top in AFAS Live (live-recensie)

 • zz-top-afas-live-2024

Het is ongetwijfeld het meest gehoorde muziekweetje op de wereldwijde radio: de mannen van ZZ Top hebben allemaal een baard, behalve de drummer die Frank Beard heet. Maar dat weet u al lang natuurlijk. Desondanks meldt frontman Billy Gibbons het zelf ook nog even in AFAS Live, tijdens een show die ook op andere fronten cliché maar oerdegelijk is.

De avond begint zonder baarden, maar met drumstellen: de openingsact is namelijk Sloper. Ook van de band rond Mario Goossens (Triggerfinger) en Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) weten we wat we kunnen verwachten: uiterst energieke rock met een hoge dosis speelplezier. Even dreigt het mis te gaan wanneer een cover van I’m Alive (in Nederland vooral bekend door Don Fardon) maar moeizaam boven het braderieniveau uitkomt, maar de tweede helft van het nummer wordt gelukkig gered door een aantal imposante uithalen van de gloednieuwe Sloper-zanger Jan Bas. Wat een strot!

Wilde haardos

Het eerste dat opvalt wanneer vervolgens ZZ Top het podium betreedt, is de bassist. Niet alleen vanwege zijn immens ogende instrument (zestien snaren!) maar ook omdat het niet Dusty Hill is; die is immers in 2021 overleden. Het is dan ook wat pijnlijk dat hij nog wel op de schermen van AFAS Live te zien is op een foto bij een ‘Welkom bij ZZ Top’-boodschap. Hoe dan ook: Hill is, nog op eigen wens, vervangen door zijn technicus Elwood Francis, die in de tussentijd uiteraard ook een imposante baard heeft laten staan. Toch is hij (gelukkig!) geen flauwe, blinde kopie van zijn illustere voorganger, dankzij een wilde haardos (op zijn kruin) en een wat soepeler manier van zowel bewegen als spelen. Qua vocalen neemt hij overigens alleen de achtergrondpartijen op zich; voormalige duetten tussen Hill en Billy Gibbons, zoals Got Me Under Pressure, worden nu volledig door die laatste opgepakt.

Wat opvalt is dat Gibbons en Francis een goede klik hebben. Regelmatig zoeken ze het contact met elkaar en ze lijken het oprecht naar hun zin te hebben. Gibbons’ gitaarsolo’s klinken levendig en hij zoekt door middel van praatjes regelmatig contact met het publiek, wat bij ZZ Top zeker geen vanzelfsprekendheid is. Alleen Frank Beard drumt wat plichtmatig zijn tijd uit, maar dat is niets nieuws.

Te kort

Wat we te zien en te horen krijgen, ligt verder in de lijn der verwachting: een uiterst simpel podiumontwerp en een weinig verrassende maar zeer doeltreffende setlist waarin zowel de old school blueskant als het commerciële geweld van ZZ Top voldoende aandacht krijgen. Al met al een tot in de puntjes uitgedachte en verzorgde show, zoals we van de mannen gewend zijn. Is er dan echt niks negatiefs te melden? Jawel: het geluid is dusdanig hard dat het op momenten compleet overstuurd raakt. En net wanneer dat goed en wel lijkt opgelost, gaat de schuif bij Sharp Dressed Man nóg verder open en begint het hele euvel opnieuw.

Het grootste probleem blijkt echter de speelduur van ZZ Top: al na een uurtje is de reguliere set voorbij. Een fraaie toegift met Brown Sugar, Tube Snake Boogie en La Grange weet de totale tijd nog net op te krikken naar een kleine 75 minuten, maar dat blijft ongeacht de kwaliteit en legendenstatus echt te weinig voor een concert waar je 85 euro voor moest neertellen.

ZZ Top in AFAS Live, Amsterdam
Gezien op maandag 8 juli 2024
Foto’s door Ans van Heck

Meer lezen over ZZ Top? Bekijk hier Lust For Life 098, inclusief een interview met Billy Gibbons!

39 Reacties

 1. Hans van Gelder 9 juli 2024 Reageer

  Te hard, te kort, te warm

 2. Lauran 9 juli 2024 Reageer

  Hoeveel man komt hier anno 2024 nog op af?

  • Paul 9 juli 2024 Reageer

   De zaal was stampvol uitverkocht, dus zo’n 6000 man/vrouw? Genoeg liefhebbers dus.

 3. Johnny B. 9 juli 2024 Reageer

  Nummers waren ouderwets goed. Vond het niet te luid maar de duur van het concert was een beetje kort.

  • Anoniem 11 juli 2024 Reageer

   Precies dat!

 4. Paul 9 juli 2024 Reageer

  Vond het zeker een goed concert, inderdaad wataan de korte kant, maar met Sloper als support act toch een heerlijke avond met goede gitaarmuziek gehad.

 5. c.p. barbe 9 juli 2024 Reageer

  prima avond gehad.
  het geluid was idd af en toe te hard en de speelduur had idd wel wat langer mogen zijn dan 75 min.
  voor 85 euro mag je zeker een show van minimaal 90 min verwachten.

  • Anoniem 11 juli 2024 Reageer

   Precies dat!

 6. Benny (40 jaar fan) 9 juli 2024 Reageer

  Wat een slechte avond was dat, geluid was verschrikkelijk, vocaal haalde Billy en zeker Elwood niet de gewenste/ vertrouwde toon. De bekende gitaar deuntjes werden te vaak door Billy Gibbons veranderd in wat ruige gitaar solo’s , waarbij dus bijna alle songs hun karakteristieke tune miste. De beste man kan nog steeds goed spelen, maar al dat geïmproviseerde gepingel kon mijn zztop oren niet koesteren.
  Elwood stond af en toe zo op die bas te rammen dat je trommelvliezen zowat in de Arena lagen. Dat was wel anders bij Dustin, die een perfecte balans wist te vinden bij alle songs. Nee , Elwood is geen zztop! Jammer van de €85,- maar nog meer van zz top.

 7. John 9 juli 2024 Reageer

  Sluit mijn helemaal bij Bennie aan, veel te hard, overstuur geluid, was met Dusty echt een stuk beter

 8. John Hills 9 juli 2024 Reageer

  Goed verwoord allemaal. Sluit mij hierbij aan. Schandalig voor zo’n band. Minachting voor je publiek op deze manier. ZZ over de Top. Amper 75 minuten. Slechte zang. Eens maar nooit weer.

 9. J. Hills 9 juli 2024 Reageer

  Minachting voor je publiek op deze manier. ZZ over de Top. Amper 75 minuten. Eens maar nooit weer.

 10. Herman haak 9 juli 2024 Reageer

  Dat het geluid slecht is ligt toch echt aan de geluidsman maar die rare stukken met de gitaar er tussen had voor mij niet gehoeven.

 11. Sander 9 juli 2024 Reageer

  Ik zie het jullie die 75 minuten maar eens doen met 74 jaar jong….
  Te warm absoluut
  Iets teveel bass op sommige momenten zeker
  Teveel overjarige mannen zonder deo was ook een feit.
  Te duur….
  Taylor Swift das duur…
  Gewoon een vette show van Billy en nog steeds een genot om naar te luisteren

  • Anoniem 11 juli 2024 Reageer

   100%

  • Alieta 11 juli 2024 Reageer

   Taylor Swift E114,- voor 3 uur spelen mijns inziens echt niet duur. Vond ZZTop echt vet maar sommige momenten echt te hard, je dreunde de tent uit. En helaas wat kort

   E114,- voor 3 uur spelen bij Taylor Swift is toch echt niet duur. ZZTop was te kort en op momenten te hard

 12. rene 9 juli 2024 Reageer

  In het verleden diverse concerten van ZZ Top gezien en die waren top.
  Dit was K met peren met een hoofdletter K.
  1 van de bands die we niet meer live hoeven te zien.

 13. Dennis 9 juli 2024 Reageer

  Voor mij de eerste keer live gezien, dus sowieso memorabel. Muzikaal erg strak en gelikt.

  Door de vele improvisaties en in elkaar overlopende nummers, werd het soms een beetje een brei, waar je waarschijnlijk als die hard fan wel alles herkent, maar dat lukte mij niet.

  Duur kaartje voor 75 minuten, maar toen ik de drummer zag weg lopen had ik niet het idee dat er nog veel energie in zat.

  Daarnaast veel te duur bier wat werd getapt door ultra trage barmensen. Juist in de pauze met 6 rij dik, moet je knallen met tappen. Dat snapten ze niet.

  Het einde kwam voor mij onverwacht. Zeker vanwege de korte duur, maar ook een gebrekkige afsluiting. Er was de hele avond al een minimale communicatie met de zaal. Ook was er geen begroeting aan het begin. Je krijgt zo geen band met de band op zo’n avond.

  Legendarisch zeker!

 14. Ramon 9 juli 2024 Reageer

  Goede recensies waar ook ik me in kan vinden.

  Laatste concert van zztop met Dusty was(ondanks hij toen ook geblesseerd aan zijn schouder was en veel op een keyboard speelde) toch wel van een ander niveau.

  Het was niet slecht, maar geluid overstuurde inderdaad toch een aantal keer.

  Verder net zoals iedereen het beschrijft vond ik het concert ook veel te kort. Ik snap dat de leeftijd van de mannen mee speelt. Maar een ticket is toch 85 euro. Daar heb je een bepaalde verwachting bij, die qua tijdsduur niet behaald werd.

  Inderdaad ook een raar eind. Eigenlijk zonder echt afscheid van het publiek te nemen vertrokken de mannen achter het podium.
  Ik zag menig man en vrouw vertwijfeld om zich heen kijken om te zien of ze het Afas moesten verlaten. Velen bleven toch nog even staan, want dit kon het eind toch niet zijn? Er komt toch nog wel een toegift!?

  Maar nee, de lampen in de zaal gingen aan en het was over! Toch zonde aan zo’n iconische band die waarschijnlijk een van de of wellicht wel laatste keren in Nederland te zien zijn geweest.

  Sloper als act ervoor was overigens prima.

 15. Rob Friesen 9 juli 2024 Reageer

  ZZ Rob wordt ik door mijn vrienden vaak genoemd. Een grote fan van “this little ol ‘ band from Texas”

  Geluid was niet best af en toe maar dat ligt niet aan de band. Nog steeds een vette sound met slechts 3! Man.
  Dat het niet meer zoals vroeger is, hey, dat snapt toch iedereen?

  Billy trekt nog steeds lekker aan die snaren en Beard doet zijn ding op de drums. Dat is ZZTop.

  Laatste keer deze bijna bejaarde mannen gezien denk ik. Respect voor hun lange carrière.

  Was getekend;
  ZZ Rob

 16. Rex 10 juli 2024 Reageer

  Blij dat de ietwat bejaarde mannen nog een keer Nederland aandeden. Was het te hard? Voor mij als metalliefhebber niet. Ben er al lang blij om want hoe vaak heb je thuis de kans om ZZ Top zo luid te horen? En was het onzuiver? Vals? Niet bij stem? Niet zoals gewend? Als dat je kritiek is moet je thuis blijven en in doodse stilte een ZZ Top album opzetten. De improvisaties tijdens live concerten zijn juist leuk en soms verrassend. Enige punt was inderdaad de duur. 5 kwartier is wel erg kort. dat doen Scorpions, Judas Priest, Alice Cooper en Deep Purple, die ik net op GP gezien heb beter. Terwijl die nog ouder zijn.

 17. Edwin 10 juli 2024 Reageer

  Ik ga al 37 jaar naar ZZ Top, dus ik wist wat ik kon verwachten, maar dit was het slechtste concert. K*t zaal, k*t geluid. De bas werd er, misschien terecht, volledig uitgedraaid, bij slechts twee nummers trilden je je benen. In alles voelde je de afwezigheid van Dusty. Dat begon al met het eeuwige openingsnummer Under pressure. De set was nauwelijks afwijkend van eerdere concerten, maar nu hadden ze er de nummers die Dusty zong uitgehaald. Vroeger werden we nog wel eens getrakteerd op een cover van de door Dusty zeer bewonderde Elvas Presley (Jailhouse Rock, bijvoorbeeld). Niets van dat al. Enige interactie met het publiek was er toch al nooit, de set was vroeger afgestemd op maximaal anderhalf uur. Waar Billy vroeger nog wel eens zichzelf een sigaartje liet opsteken en daarmee het tempo een beetje uit de show haalde (leuke overgang naar een langzamere blues), nu speelden ze in een stuk door. En ja, dan ben je in 75 minuten klaar. Nog maar een biertje dan voor 6,50 euries?

 18. Anoniem 10 juli 2024 Reageer

  Frans

  Lekker hard, stond achter aan dus goeie piep.
  Gewelddadige band .

  Groet
  Frans

 19. Gerrit 10 juli 2024 Reageer

  Had er veel meer van verwacht

 20. Max 10 juli 2024 Reageer

  Tijd voor een telefoon verbod tijdens concerten. Echt absurd hoeveel mensen meer bezig zijn met hun socials dan met het concert zelf.

 21. Paul van den Broek 10 juli 2024 Reageer

  Jammer van teveel negatieve reacties hier, want slecht was het echt niet. Oké er was best wat aan te merken op de hele show van ZZ Top (geluid soms, te korte show, maar 16 nummers), maar de diehard fans weten toch hoe ze zijn en dat Billy Gibbons geen interactie heeft met het publiek? En te hard, wat sommigen vinden, wat doe je dan bij een rockconcert? Blijf dan gewoon thuis op de bank duffen. Ik heb in ieder geval genoten. Het was toch wel bijzonder om ZZ Top nog een keer in Europa te zien, want ik denk dat ze niet zo op ons zitten te wachten gelet op de vele fans die ze nog steeds in de VS hebben.

 22. Rob Raijmakers 10 juli 2024 Reageer

  Ik ben echt wel fan, maar na 45 minuten overwoog ik om weg te gaan. Ongelooflijk slecht. Zang was totaal niet te verstaan. Gitaarsolo’s die helemaal niet pasten. Tientallen keren volledig naast het ritme. Na 1 uur 5 minuten pauze ok, maar vervolgens nog maar 10 minuten en weg. Ik ga veel naar concerten van de oude toppers, maar deze was een no go.

 23. Steve R 10 juli 2024 Reageer

  Top avond gehad, maar aan de zz top show heeft het niet gelegen!
  Geluid was erbarmelijk. Hard en overstuurd. Je kon nauwelijks de ene noot van de andere onderscheiden. Waarschijnlijk een dove achter de mixtafel.

 24. Eric Karreman 10 juli 2024 Reageer

  Het was ongelofelijk warm in de -te kleine -AFAS…slecht zicht op podium (geen videoschermen) Ben na 5 nummers naar huis gegaan…drankjes in de te volle gangen belachelijk duur! Foute organisatie!

 25. Sab 10 juli 2024 Reageer

  Lekker plaatsgenomen op het balkon, daar is het geluid nog enigszins te verdragen. AFAS is gewoon een slechte zaal qua geluid en indeling. Wat mij opviel is dat er 0 met het licht gedaan werd. Ik dacht dat dit misschien bij alle shows is, maar een paar youtube videos van dit jaar laten toch echt wel zien dat er wellicht iets met het licht gedaan werd. Ik vond het ook veel geld voor zo een show. De hele zaal was ook volgepropt, te donker om nog ergens te lopen. Ook hebben ze een paar bier tapjes staan die zo langzaam tappen dat je heel lang op je drinken staat te wachten. De band zelf was zoals ik ze verwacht had, lekker op hun gemakje, kraakje hier wn daar, ik doe het ze echt niet na als ik straks 77 ben! Maar dat vond ik juist het concert karakter geven.

 26. john 10 juli 2024 Reageer

  Het dieptepunt was het playbacken van de zang bij Legs

  • Dennis 10 juli 2024 Reageer

   Wil je geloven dat ik daar geen snars van gemerkt heb.

 27. Roland 10 juli 2024 Reageer

  Wat een gezeur oke was iets te kort man is 75. Ik heb prima genoten en zo blij dat ik bij t misschien laatste concert in Nederland was van hun.zat boven op t balkon klonk wel goed
  Als je dit slecht vond ga is naar concert in arena dat klinkt pas slecht. Al met al ik vond het prachtig

  • Paul van den Broek 10 juli 2024 Reageer

   Ben blij met je positieve reactie; ik zat ook op het balkon en heb prima genoten. Het randgezeur over de zaal, de warmte, de trage biertap enz. doet niet ter zake en heeft niets met ZZ Top te maken. Billy Gibbons speelde top, maar het zou zomaar kunnen dat hij Nederland voor gezien houdt en dat hij kort van stof is weet elke fan. Ik ben blij dat ik ze gezien heb. In 1981 was ik er ook al bij in Vredenburg Utrecht, dus ik ben bijna net zo’n ouwe knar als Billy, hahaha.

 28. Ton Postema 10 juli 2024 Reageer

  TON,10 juli 2024
  Ik ben naar alle concerten geweest,maar nu vond ik het beste. De basgitarist was een verademing, goede solos van Billy en lekker hard geluid. Alleen te snel afgelopen zonder iets te zeggen. Verder o.k.

 29. Frans v 10 juli 2024 Reageer

  Prima concert, stond vooraan.. nergens last van gehad hoop gezeur in de reviews

  Ook de interactie was meer dan je kunt wensen van ZZtop… volgens mij hebben de heren zich ook prima vermaakt..

  En het voorprogramma was geweldig, respect voor caesar en zijn mannen.

 30. Maria Anna 10 juli 2024 Reageer

  36 jaar geleden was ik bij mijn eerste zz-top concert.
  Met een hele mooie show.
  Nu viel dat wel wat tegen.
  Gelukkig kan ik alle nummers meezingen.
  Kon mijn dochter het nog verstaan.
  Paar leuke mensen gesproken.
  En ik heb niet veel kunnen zien.
  Alleen mobieltjes.
  Het was te hard te kort en te duur.
  En inderdaad lang wachten op je veelte dure biertje.
  Maar al met al vond ik het leuk om weer een keer mee te maken.
  En heb ik toch genoten.
  Mijn
  A sleep in the desert
  Verhaal nog verteld aan een John lennon achtige man.

 31. Hans 12 juli 2024 Reageer

  Eerste concert gezien begin 80er jaren. Daarna nog vele malen. Ze zijn idd minder dan vroeger, maar dit vond ik hun beste van de laatste keren dat ik ze in NL zag. Heb schijnbaar op een goede plek gestaan, want geluid was juist top. Stage act is al jaren zo. Wij hadden een TOP avond.

 32. Jan 22 juli 2024 Reageer

  Slecht geluid ligt toch echt aan de technicus. Maarja, tegenwoordig willen ze veel laag horen (ik niet). Snap nog steeds niet dat men met de huidige apparatuur een slecht geluid weet te produceren.

  Heb ze jaren terug in de Ziggo dome gezien en daar was het geluid helemaal top.

  Elwood Francis was de technicus voor zowel bas- als leadgitaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.