Golden Earring: de 10 beste songs volgens fans

akoestische songs golden earring

Voor de Golden Earring-special Ode aan de Earring vroegen we fans online om hun favoriete krakers in te sturen – met motivatie, zoals je hieronder kunt lezen! Met die gegevens hebben wij een prachtige, ultieme Earring-lijst samengesteld. Bekijk de top 10 hieronder.

10. Going To The Run (van Bloody Buccaneers, 1991)

Golden Earring-fan Rob Manders: “Met dank aan de meneer die aan Hay vroeg om een nummer te schrijven voor Ed [een verongelukte Hells Angel, red.]!”

9. When The Lady Smiles (van N.E.W.S., 1984)

Karel Bek: “Geweldige clip en een enorme meezinger. Het intro is superspannend, je wordt als luisteraar het lied ingezogen en wilt daarom graag verder luisteren. Dit nummer verveelt nooit.”

8. Mad Love’s Comin’ (van Contraband, 1976)

Marleen Huis in ’t Veld: “Heel mooi hoe dit nummer langzaam wordt opgebouwd, ik krijg er altijd enorm veel adrenaline van. Geweldig gitaarwerk van held Kooymans, plus een prikkelende tekst gecombineerd met een lekkere sfeer. Dit nummer heeft het allemaal.”

7. Another 45 Miles (single, 1969)

Gert de Goede: “Ik ben vooral fan van de stem van George Kooymans – en dit liedje is zo goed! Zoveel hartstocht en eenzaamheid samengebracht in een song. Geweldig!”

6. Back Home (van Golden Earring [The Wall Of Dolls], 1970)

Edward Snoek: “Als negenjarige jongen zag ik dit tijdens Toppop en ik was meteen verkocht. Sindsdien ben ik altijd van de Earring blijven houden.”

5. The Vanilla Queen (van Moontan, 1973)

Peter van Cappelle: “Ik heb een zwak voor dit soort epische lange nummers. Alsof het van een andere planeet afkomstig is.”

4. Twilight Zone (van Cut, 1982)

Jan Tijsinger: “Een heerlijk opzwepend nummer met een beetje mysterie. Een fantastische comeback van de band.”

3. Just A Little Bit Of Peace In My Heart (van On The Double, 1969)

Jaap Bastiaan: “Mijn favoriete Nederlandse popsingle aller tijden! Het arrangement en de productie zijn zo smaakvol, sfeervol en vol gevoel. Zo delicaat ook, vanwege het gevoelige onderwerp: het is uit tussen George Kooymans en Melanie ‘Milly’ Gerritsen – de zus van, inderdaad. Maar na dit geweldige nummer komt alles weer goed en het stel is nog steeds bij elkaar. Ook de b-kant Remember My Friend vond ik altijd al de moeite waard!”

2. She Flies On Strange Wings (van Seven Tears, 1971)

Hans van Benthem: “Met dit nummer opende de band mijn eerste Earring-concert (Musis Sacrum, Arnhem, 1973). Het was overdonderend: heavy rock met een geheimzinnig psychedelisch intermezzo. Ik was diep onder de indruk en deze song is altijd mijn favoriet gebleven.”

1. Radar Love (van Moontan, 1973)

Obbe van der Wal: “U vraagt een motivatie? Kun je anders stemmen bij deze topband? Neerlands trots, dit nummer! Van het fabuleuze intro via de drumsolo in het midden tot het spetterende einde!”

De volledige Golden Earring Top 40 vind je in Ode aan de Earring, een luxueus uitgevoerd magazine van het Lust For Life-team over de grootste rockband van Nederland!
Foto Golden Earring live in 2012: Willem Schalekamp

4 Reacties

 1. Verachtert Eddy 23 februari 2022 Reageer

  Ik ben als Belg al meer dan 40 jaar fan van de Earring,heb ze 2 maal gezien in De Roma in 1977 en in 2017 exact 40 jaar later op dezelfde plaats.En ze waren nog even top.Toen ik het nieuws hoorde van George was ik echt niet goed,zo jammer. Ik heb ook verleden jaar het speciale nummer besteld dat in eerste instantie niet met de post aankwam. Na contact met Esmee hebben jullie dit direct opgelost met een track en tracé koerier.Daarvoor nogmaals mijn oprechte dank,jullie zijn toppers.
  P s mijn favoriete nummer is The Vanilla Queen.

 2. Willem 5 april 2022 Reageer

  Ben benieuwd naar de tracklist van het nieuwe album van Hay/Meijers. Mijn favoriete Earring track blijft Just a Little bit…….. vooral vanwege de waanzinnige stem van Kooijmans. Another 45 Miles blijft een dikke tweede plaats om dezelfde reden.
  Van de Hay-nummers zijn dat Going to the Run en Johnny make believe.

 3. Sjoerd 6 april 2022 Reageer

  Ik ben altijd fan geweest van de superbands uit de jaren 60 en 70: The Stones, The Who, Pink Floyd, Fleetwood Mac enz. En Golden Earring hoort voor mij ook in dit rijtje. Voor the Stones stond je uren in de rij voor een kaartje voor een concert in de Kuip, maar mijn eerste concert van Golden Earring was in een of andere feesttent in een dorp in Friesland. Dat vond ik zo raar, zo’n wereldband in een boerendorpje.
  Een van de mooiste nummers is The Grand Piano, heel anders dan de grote hits.

 4. Rene 4 juli 2024 Reageer

  Leuke selectie Golden Earring songs door liefhebbers van de muziek van de band .René utrecht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.