Eerste nummer van nieuw Deep Purple-album te beluisteren (nieuws)

deep-purple-ziggo

Het eerste voorproefje van het komende Deep Purple-album =1 is nu te beluisteren. Deze 23ste studioplaat van de legendarische hardrockgroep is de eerste met gitarist Simon McBride, die in 2022 Steve Morse opvolgde. =1 verschijnt op 19 juli.

Portable Door, zoals de titel van het eerste vrijgegeven nummer van =1 luidt, roept herinneringen op aan de Deep Purple-klassieker Pictures Of Home. Oudgedienden Ian Gillan (zang), Roger Glover (bas) en Ian Paice (drums) maken nog altijd deel uit van de band, maar het zijn hier vooral gitarist Simon McBride en toetsenist Don Airey die schitteren met hun solo’s op de nieuwe single. Later vandaag verschijnt ook de videoclip van Portable Door.

=1 is het eerste album met eigen composities sinds Whoosh! (2020). In 2021 maakte de band nog Turning To Crime, een plaat met uitsluitend covers. Zo werden songs van o.a. Cream, Little Feat, Fleetwood Mac en Bob Dylan in een Deep Purple-jasje gegoten. =1 is net als de vier voorgangers geproduceerd door Bob Ezrin (o.a. Alice Cooper, KISS). In een persbericht melden de mannen dat Deep Purple altijd al meer was dan alleen de bandleden: “De enigmatische titel staat symbool voor het idee dat in een wereld die steeds complexer wordt, alles uiteindelijk wordt vereenvoudigd tot één enkele, verenigde essentie: alles is gelijk aan één.”

Onlangs verscheen een heruitgave van het klassieke Deep Purple-album Machine Head uit 1972, met een nieuwe mix van Frank Zappa’s zoon Dweezil. In Lust For Life 139 lees je een uitgebreide coverstory over de turbulente ontstaansgeschiedenis van die plaat.

Deep Purple treedt dit jaar ook weer op in Europa: in juni staat de band op Graspop in België en op 29 oktober brengt de =1 More Time Tour de heren naar de Ziggo Dome, met Jefferson Starship als ‘special guest’.

Foto: Ans van Heck

3 Reacties

 1. Bert Ruisch 30 april 2024 Reageer

  Het nummer klinkt zoals ze de laatste pakweg 10 of 15 jaar klinken en dat kon je verwachten, maar wat me enorm opvalt is dat Simon McBride wel heel ver is weggestopt in de mix!
  Hopelijk is dat tijdens de live shows niet het geval en krijgt hij daar de ruimte die hij verdient.

 2. Bob Dijksen 14 mei 2024 Reageer

  Lijkt erg op Kayak van de laatste jaren. Zit tegen sympho rock aan.

 3. Carmen De Gussem 21 mei 2024 Reageer

  Als al de nummers op hun nieuwe plaat zo mooi zullen zijn als dit pareltje( volgens mij )dan zullen we terug verwend worden zoals gebruikelijk door deze fantastische muzikanten.
  Ik kijk er enorm naar uit en ondertussen geniet ik van de heruitgave van Machine Head.
  Hopelijk spelen ze een aantal nieuwe nummers op hun aanstaande concert in oktober en zal het zoals gewoonlijk puur genieten zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.