Holland International Blues Festival 2023 (festivalverslag)

De jongste editie van het Holland International Blues Festival in Grolloo op de Drentse hei stond vrijdag en zaterdag in het teken van ingeloste beloftes. John Fogerty en Beth Hart kwamen ditmaal namelijk wél opdagen.

Fogerty liet het vorig jaar afweten omdat hij bang was dat na Rusland en Oekraïne ook de Europese landen met elkaar op de vuist zouden gaan. Hart liet tijdens dezelfde editie van het Holland International Blues Festival op het laatste moment verstek gaan omdat ze plotseling niet goed was geworden. Beiden beloofden echter met de hand op hun hart in 2023 alsnog te komen. Dat deden ze en aldus werd het op de Drentse hei een oergezellig feestje met rond de dertienduizend bluesliefhebbers, veel bier, een brandende zon, hamburgers en nimmer aflatend gitaargeweld.

Het bluesfestival speelde zich ook nu weer af in een immense feesttent achter het dorpshuis van Grolloo. Naast Fogerty en Hart maakten hier op vrijdag en zaterdag respectievelijk Hearty Har, Joanne Shaw Taylor, The Teskey Brothers, Nikki Hill, Mike Zito & Albert Castiglia, Marc Broussard en Christone ‘Kingfish’ Ingram hun opwachting. Misschien niet de grootste namen uit de wereld van de blues, maar wel met een flinke muzikale bagage.

Familiefeestje

Het leek vrijdag wel een klein familiefeestje van John Fogerty, want het festival werd ‘s middags geopend door Hearty Har, een band die wordt aangevoerd door diens zonen Shane en Tyler.  Vrolijke psychedelische rock met een vette knipoog naar de tijd dat hun pa in het land van de rock & roll de dienst uitmaakte met zijn Creedence Clearwater Revival. Een lekker opwarmertje voor de rest van de zonovergoten dag. Leuk detail: toen ik Fogerty in 2004 opzocht in Los Angeles, waren Shane en Tyler 12 en 13 jaar oud en had pa hen net met de auto bij school afgeleverd. En vrijdag speelden ze als volwassen kerels de sterren van de hemel op de grote stille heide van Drenthe, waar volgende week weer een schaapskudde ronddoolt. Kleine kinderen worden groot.

Vervolgens was de beurt aan Bette Smith, een beweeglijke dame die nog maar een jaar of zes schittert aan het platenfront. Maar met haar doorleefde stemgeluid klinkt deze dochter van een kerkkoordirigent uit Brooklyn als een heuse veteraan in de wereld van de soul en blues. Wie niet al te stevig in z’n schoenen stond, werd vrijdag bijna omver geblazen door deze flink uit de kluiten gewassen spring-in-’t-veld.

holland-international-blues-festival-bette-smith

Spierballenvertoon

Na haar was het opnieuw de beurt aan een vrouw om de grootste feesttent van Europa op stelten te zetten. Joanne Shaw Taylor is een blonde Britse bluesrockmuzikant die gitaar kan spelen als een echte kerel. En dat deed ze dan ook tijdens het Holland International Blues Festival. Ze gaat regelmatig snarenduels aan met collega’s als Kenny Wayne Shepherd en dat was vrijdag te horen: Joanne staat haar mannetje in het wereldje van krachtpatserij en spierballenvertoon op de zes snaren. Een stralende lach, wild wapperende blonde manen en voortreffelijke solo’s, dat was vrijdag haar visitekaartje.

De wereld is klein. Ook op de Drentse hei. Komt Joanne Shaw Taylor uit Engeland, de groep die haar afloste, komt uit Australië. Spil zijn de broers Josh en Sam Teskey. Het was met name Josh die op deze eerste avond van het bluesfestival de show stal met z’n schuurpapieren stemgeluid. Wat mij betreft is deze broederband op z’n best in Otis Redding-achtige soulballads. Klassieke soul en r&b  vanuit de tenen. Het zou hen ongetwijfeld een schouderklopje van Ray Charles en Otis Redding hebben opgeleverd. “Josh heeft misschien wel de beste stem van dit festival”, vond spreekstalmeester Erwin Nyhoff.

Beste uurtje

Over stemmen gesproken: The Teskey Brothers had nog maar net de hielen gelicht of daar was hij al: John Fogerty. De man met de enige echte rock & roll-stem. Een stem zoals God het had bedoeld toen hij de rock & roll schiep. Alweer 78 jaar, maar hij kan het allemaal nog, zo bleek vrijdagavond. Zijn Creedence Clearwater Revival ging al in 1972 ter ziele, maar de Fogerty-composities Down On The Corner, Bad Moon Rising, Green River en Proud Mary hebben het eeuwige leven. En die kwamen natuurlijk allemaal voorbij, meegebruld uit dertienduizend kelen. Wat een energie en wat een enthousiasme.

Deze man in z’n blauwgeruite kiel draait op z’n 78ste nog volop mee in de wereld van rock & roll, daar liet hij vrijdag geen twijfel over bestaan. Tot slot hief Fogerty nog even het glas met z’n publiek om te vieren dat hij na vijftig jaar de rechten van zijn liedjes terugheeft. Hoewel de show maar een uurtje duurde, was het wat mij betreft het beste uurtje van het Holland International Blues Festival dit jaar.

holland-international-blues-festival-fogerty

Tropische temperaturen  

De zaterdageditie werd onder tropische temperaturen afgetrapt door Nikki Hill, een soort jongere versie van de onlangs overleden Tina Turner. Na haar was de beurt aan een oude bekende: Mike Zito. Vorig jaar schitterde deze gitarist namelijk op ditzelfde festival als begeleider van de Amerikaanse zangeres Kat Riggins. Maar hij zal toch het best herinnerd worden als de man die samen met gitaarbroeder Christone ‘Kingfish’ Ingram de zieke Beth Hart op adequate wijze verving. Ze deden dat zo goed dat ik Hart destijds niet eens gemist heb. Ditmaal stond Zito in Grolloo met zanger/gitarist Albert Castiglia op de planken, een man met wie hij samen de gelegenheidsformatie Blood Brothers vormt. Oerdegelijke blues en bluesrock, met een snufje soul en af en toe zowaar een countryondertoon.

Ook de baardige man die vervolgens op het podium stond, tekende voor een oerdegelijke show. Marc Broussard is een oorspronkelijk talent, wiens liedjes diep zijn geworteld in de rijke muzikale traditie van Louisiana. Een man met een hartverwarmende soulstem die z’n geld met bakken uitdeelt aan armen en daklozen. Waar kom je zulke mensen nog tegen? Z’n optreden tijdens het Holland International Blues Festival werd gesierd door prachtige covers van Fire en Cry To Me.

Koning in korte broek

“De nieuwe koning van de blues”, doopte spreekstalmeester Nyhoff de man die na Broussard op het podium de dienst uitmaakte. En eigenlijk was Christone ‘Kingfish’ Ingram dat zaterdagavond ook een beetje met z’n overdonderende gitaarspel en stemgeluid. Halverwege z’n show daalde de nieuwe koning in korte broek van het podium om te midden van z’n onderdanen een potje te soleren. Zoals alleen een Echte Koning dat kan. Als je hem daar in die reusachtige feesttent in het Land van Bartje bezig hoorde op de zes snaren, zou je zweren dat hij net zo’n oude ziel heeft als Buddy Guy, zo doorleefd klonk het allemaal.

holland-international-blues-festival-kingfish

‘Fucked Up’

De liedjes en lichaamstaal van Beth Hart druipen van emotie en ze maakt op het podium van haar hart bepaald geen moordkuil. Dat was zaterdagavond in Grolloo niet anders. Ze zocht onmiddellijk het contact met haar fans en verklapte eindelijk waarom ze vorig jaar letterlijk te elfder ure verstek had laten gaan. “I was fucked up”, onthulde ze. Aha, dat verklaart alles. Niet meer over praten. Hart is nou eenmaal onberekenbaar en haar stemmingen wisselen net zo snel als het Hollandse weer.

Maar op het podium laat ze zich altijd van haar beste kant zien en horen. Om de haverklap lag ze zaterdagavond op haar knieën op het podium, zingend en brullend voor elke fan. De emotie droop er weer af. Zowel van de ballads als van het meer pittige werk op het randje van bluesrock. Als een leeuwin kon zingen, zong ze als Beth Hart. Al met al een waardige afsluiting van deze zesde editie van het Holland International Blues Festival.

Holland International Blues Festival
Gezien op vrijdag 9 en zaterdag 10 juni 2023
Foto’s door Ans van Heck

22 Reacties

 1. Tom Boersma 11 juni 2023 Reageer

  Jammer dat ik wat ver weg woon anders was ik er graag bij geweest.o

 2. Roel 11 juni 2023 Reageer

  Met z’n allen hebben we kunnen genieten van zon en muziek, maar waarom geen 3 dagen? Misschien volgend jaar

 3. Wilco Goossens 11 juni 2023 Reageer

  Prima weergave van het festival… al hadden Nikki Hill en de geweldige gitaristen die ze mee had wel een regeltje meer verdiend als opener van dag 2.

 4. Elvira van Houten 11 juni 2023 Reageer

  Had er graag bij willen zijn. Door dit mooie sfeerverslag, wordt dit festival wellicht volgend jaar een bezoekje waard.

 5. Jokoenda 12 juni 2023 Reageer

  Het was inderdaad een prachtig festival en ik en mijn vrienden hebben genoten van de geweldige optredens.
  Met uitzondering van Beth Hart san, wat een arrogante teleurstelling zeg! Een hoop dezelfde uithalen en gekrijs, veel tijd ging op aan het ‘betrekken’ van het publiek en langdurig onverstaanbaar gewauwel voor elk ‘nummer’.
  Geen wonder dat halverwege haar optreden al bijna twee derde van de tent weg was gelopen om te vertrekken.
  Ronduit VRESELIJK.

  • Leo 12 juni 2023 Reageer

   Klein beetje mee eens, interactie met mocht ietje minder, maar op het eind, mn. Beth achter de piano was top,

  • Inge 13 juni 2023 Reageer

   Klopt, maar wachten was de moeite waard geweest, halverwege veranderde alles, en heb ze nooit eerder zó goed gezien, wat een strot!!!!

  • Anoniem 16 juni 2023 Reageer

   Echt niet waar. De tent was en bleef vol tot het eind.

 6. Henk 12 juni 2023 Reageer

  Jokoenda, dan ben je te vroeg weggegaan. Begin had beter gekund maar de afsluiting was helemaal top.
  Ik heb in iedergeval het beste Bleus festival mee gemaakt.

 7. EdMundo Rosso 12 juni 2023 Reageer

  Vrijdag was een reünie van knarren met grijs haar voor Fogerty, geweldig om te zien maar niet mijn ding
  Zaterdag 2 echte hoogtepunten qua optreden en dat waren de Bloodbrothers en King Ingram
  Wat een spektakel
  Volgend jaar graag nog meer Bleus in het programma
  Sean Webster, Laurence Jones, Erwin Java Band om zomaar iets te noemen
  De 2 dagen is in mijn ogen fijner dan 3 dagen
  Lekker in de omgeving een B&B geboekt
  Voor de rest weer hulde aan de perfecte organisatie, dank voor alles

 8. Erik Koning 12 juni 2023 Reageer

  Idd een prachtig festival, goed georganiseerd zoals ieder jaar. Maar waar is Java??? Ik mis het Cuby- gehalte op dit BLUESfestival.

 9. Leo Klaassen 12 juni 2023 Reageer

  Leo Klaassen,
  Ben vrijdagavond ge-weest en ontzettend ge noten van John Fogerty, alleen jammer dat zijn optreden tekort was,zo was er geen ruimte voor de wat langere nummers.Verder was het een prima optreden Verder nog een pluim aan de organisatie.

 10. Patrick Wagenaar 12 juni 2023 Reageer

  Aangezien het mooi weer het was een superfeest in al die jaren nog nooit zo druk geweest en Grolloo het was ontzettend geweldig en een groot succes en wat een gezelligheid zeker volgend jaar weer ik zou zeggen be there ❤️

 11. Piet Louisse 12 juni 2023 Reageer

  Ik ben het helemaal met Edmundo eens. Het is tenslotte een Bluesfestival. Voor mij waren ook de toppers:
  Kingfish ( waanzinnig)!! En de bloodbrothers Mike en Albert(wat een Power!!

 12. Harry Stuut 12 juni 2023 Reageer

  Eerste keer in Grolloo, waar de toppers voor mij tegenvielen, absoluut hoogtepunt voor mij was Mike Zito en zijn bloodbrother….en de Allman Brothers set was perfect.

 13. Marga 13 juni 2023 Reageer

  Mooi verslag! Maar dat Grolloo nu op een grote stille heide ligt…. En dat na het festival er weer schapen lopen op het terrein..????

 14. Piet sangers 13 juni 2023 Reageer

  Het was een feest voor mij john fogerty waar ik al vanaf 1981 mee rijdt op de harley en dan te zien en horen ,kippevel en een brok in de keel

 15. Michel 13 juni 2023 Reageer

  Twee fantastische dagen gehad . Voor mij was Cristone Kingfish Ingram de uutsmijter . Wat een gast . Weergaloos . Misschien volgend jaar Julian Sas of Joe Bonamassa

  • gertjan van der kooij 14 juni 2023 Reageer

   helemaal mee eens,weergaloos goed

 16. Gerhard Dennink 13 juni 2023 Reageer

  Wat super georganiseerd.alleen maar positieve mensen gehoord. Relaxe sfeer in Grolloo. Lekker nazitten in de mooiste kroeg in Grolloo.

 17. Martijn 13 juni 2023 Reageer

  Genoten van Grolloo, genoten van de festival. Voor herhaling vatbaar. Bette Smith van genoten, met name het laatste nummer, iemand die weet welk nummer dat was?
  En respect voor een 78 jarige zanger die de hele tent mee laat brullen!
  Complimenten voor de organisatie!, Volgend jaar weer.

 18. Gert Valk 15 juni 2023 Reageer

  Ben 2 dagen geweest, voor de eerste keer, maar wat heb ik genoten. Jeanne Shawn taylor een geweldige gitarist, speelde echt de sterren van de hemel. John Fogerty, hoezo jeugdsentiment, echt een geweldig optreden. Blues brothers waren ook geweldig. En voor mij was de grote verassing Christone, kingfish, ingram, wat kan die gozer spelen en wat een geweldige stem. Perfecte organisatie trouwens. Geweldig genoten deze 2 dagen. Volgend jaar weer . Gert Valk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.