Lust For Life-lezers kiezen de grootste gitaarhelden aller tijden

Afgelopen maand konden onze lezers stemmen op de beste gitaristen aller tijden. Daaruit is de Gitaarhelden Top 50 gekomen, met op nummer één de legendarische Jimi Hendrix. Ook werd er gestemd op de beste gitaarsolo’s ooit opgenomen. Daarbij ging de voorkeur uit naar David Gilmours Comfortably Numb-solo van het Pink Floyd-album The Wall.

Jimi Hendrix is door onze lezers verkozen tot beste gitarist aller tijden, gevolgd door Eric Clapton en Pink Floyds David Gilmour. De lijst bevat zowel internationale als nationale gitaarhelden. Zo behaalde de Nederlandse Jan Akkerman een mooie tiende plaats. Maar ook Eelco Gelling (Cuby + Blizzards) wist het tot de Top 20 te schoppen.

Opvallend is wel het geringe aantal gitaristen van na de jaren tachtig. Zo wisten muzikanten als Kurt Cobain, Tom Morello en Jack White de lijst niet te halen. Daartegenover staat Joe Bonamassa: de 42-jarige gitarist wist uitzonderlijk hoog te eindigen. Ook kwam slechts één vrouw in de Top 50 terecht: Bonnie Raitt staat op de 48ste plaats.

De solo van Free Bird van Lynyrd Skynyrd-gitaristen Allen Collins en Gary Rossington uit 1973 haalde de top drie van gitaarsolo’s. Deze twee heren vielen echter buiten de Gitaarhelden Top 50. Ook grootheden als Chuck Berry, Buddy Guy en Black Sabbath-gitarist Tony Iommi wisten niet genoeg stemmen te winnen. Wel noemden onze lezers enkele minder voor de hand liggende namen: Roy Buchanan en Andrew Latimer (Camel) kregen genoeg stemmen, terwijl zij vaak in vergelijkbare lijsten worden vergeten.

Hieronder de top 10:
1. Jimi Hendrix
2. Eric Clapton
3. David Gilmour
4. Rory Gallagher
5. Joe Bonamassa
6. Jimmy Page
7. Stevie Ray Vaughan
8. Jeff Beck
9. Ritchie Blackmore
10. Jan Akkerman

Het complete verhaal achter de Gitaarhelden Top 50 is te vinden in de nieuwe Lust For Life. Deze ligt op 18 december in de winkels. In LFL097 lees je een analyse van de lijst door Slash, verhalen over Jimi Hendrix, Prince, The Doors en The Yardbirds, interviews met Carlos Santana, Jan Akkerman, Ty Segall en nog veel meer.

Foto: Carolien Sikkenk

4 Reacties

 1. Martin krouwel 26 december 2019 Reageer

  Koop hem alleen in decleuk blad alleen geen Paul gilbert in top 50 en yngwie malmsteen maardat is natuurlijk kwestie van smaak

 2. patvyn 27 december 2019 Reageer

  Zeer mooie lijst, mis inderdaad vooral Robin Trower, Dweezil Zappa, Alan Holdsworth en Buddy Guy.

 3. Tonny Peters 31 december 2019 Reageer

  Iemand nog gehoord van Joop van Nimwegen!!!

 4. Floris 13 februari 2020 Reageer

  Moi

  Deze lijst is een keuze van de lezers. Prima. Je zult namen missen en je zult namen aantreffen die je wellicht zullen verrassen. Zo ook de plek waar ze ten opzichte van elkaar staan.
  Maar….. is er iemand die mij kan uitleggen waarom ene Prince (25) boven Steve Hackett (26) of Steve Howe (49) is komen te staan? Deze 2 heren hebben een staat van dienst die Prince nooit zou hebben kunnen bereiken.
  En dan graag niet antwoorden van : omdat er meer op hem hebben gestemd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.